Kultura Muzyka

10 najpiękniejszych melodii z filmów. Z pewnością znasz je ze słyszenia

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
29 lipca 2020
Fot. Istock/martin-dm
 

Film nie istnieje bez muzyki, która go dopełnia, dopowiada historię, opowiada o emocjach głównych bohaterów. Bywa, że kompozycje przewyższają o klasę obrazy, którym towarzyszą i zapadają w pamięć o wiele bardziej niż fabuła… Na pewno i wy macie takie niezapomniane ulubione melodie z filmów, do których często wracacie. Poniżej znajdziecie moje subiektywne zestawienie dziesięciu pięknych utworów, które kocham najbardziej. Nie było łatwo ograniczyć się do tej liczby ;). Miłego słuchania!

1. „Polskie drogi” (Andrzej Kurylewicz)

Nie wiem, czy jest druga taka kompozycja, która równie pięknie opowiada o poplątanych losach naszej ojczyzny. Powyżej wersja Pata Metheny.

2. „Comptine d’Un Autre Été: (Yann Tiersen)

Tutaj właściwie można zaproponować cały album ze ścieżką dźwiękową. W tym filmie muzyka jest narratorem. A jeśli jeszcze nie widzieliście „Amelii” to nie ma na co czekać.

3. „Uciekaj moje serce” (Seweryn Krajewski, Agnieszka Osiecka)

Piosenka towarzysząca serialowi „Jan Serce”. Poniżej znajdziecie ją w oryginalnej wersji autora, Seweryna Krajewskiego, ale ja lubię również wykonanie Stanisława Sojki. Przepiękna melodia i wzruszające do głębi słowa napisane przez cudowną Agnieszkę Osiecką.

4. „The portrait” (James Horner)

Czyli trochę „My heart will go on”, ale uwaga, w wersji… instrumentalnej. Oczywiście, Celine Dione jest jedyna w swoim rodzaju, nie ma wątpliwości, że to wspaniała artystka. Jednak ten utwór wolę właśnie w takiej wersji. Posłuchajcie jaka to piękna kompozycja.

5. Love Song For A Vampire

Nie jestem fanką „Draculi”, ale… ta piosenka, która pojawia się właściwie przy napisach końcowych, wynagradza momenty filmu, o których chciałoby się zapomnieć.

6. „Una Mattina ” (Ludovico Einaudi)


„Nietykalni” wzruszają, bawią, uczą… Zostawiają nas odrobinę mniej samotnych niż przed projekcją filmu. A przede wszystkim dają nam niezapomnianą muzykę skomponowaną przez samego mistrza…

7. „Harry Potter i kamień filozoficzny – prolog” (John Williams)

Mistrz John Williams właściwie opowiedział tą kompozycją losy Harry’ego. Tutaj muzyka jest magią.

8. „Schindler’s list” (John Williams)

Temat przewodni z filmu Stevena Spielberga jest niezwykłą mieszanką emocji, bólu, straty, wzruszenia i zadumy nad bezsensowną śmiercią.

9. „Now we are free” (Hans Zimmer)

Zamknijcie oczy i przypomnijcie sobie ostatnią scenę filmu „Gladiator”.

10. „Glasgow Love Theme” (Craig Armstrong)

Nie wiem, czy to przez nieustająca słabość do kinowego hitu „Love actually”, czy przez prostotę tego pięknego utworu, ale za każdym gdy słyszę pierwsze takty – szklą mi się oczy.

A teraz… pora wracać do pracy 😉 Albo włączyć sobie RMF Classic…


Kultura Muzyka

Karpatka – rewelacyjne ciasto, któremu nie można się oprzeć. Wypróbuj przepisy na karpatkę w trzech wersjach

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
29 lipca 2020
Karpatka - domowa, z truskawkami, bezglutenowa - przepis
Fot. iStock
 

Karpatka jest ciastem, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Przygotowuje się ją i na co dzień i od święta, serwując samodzielnie, jak i z owocami. Przepis jest prosty, a karpatka nie tylko smakuje, ale i wygląda rewelacyjnie, dzięki specyficznemu ciastu, które przypomina góry. Klasyczna karpatka domowa, z truskawkami, a może bezglutenowa — te przepisy zachwycą każdego.

Karpatka — jak wyglądała w oryginale?

Pyszny krem ukryty pod pofałdowanymi blatami ciasta? Tak, to właśnie ukochana przez wielu smakoszy karpatka. Jej nazwa powstała za sprawą kształtu pofałdowanej górnej części ciasta. Pomiędzy chrupiącymi blatami ciasta najczęściej pojawia się krem śmietankowy lub budyniowy. W oryginalne, dolny  blat ciasta powinien być przygotowany z ciasta kruchego, a górny — charakterystyczny, z ciasta parzonego. Nie każdy o tym wie, ale z początku dolny blat smarowało się marmoladą, a dopiero na nią nakładało się krem. Obecnie najczęściej można natrafić na karpatkę z dwóch blatów ciasta parzonego, bez warstwy marmolady. To, co zostało bez zmian, to obsypywanie góry karpatki cukrem pudrem. Dzięki temu ciasto zyskiwało nie tylko na smaku, ale tez bardziej kojarzyło się z górami.

Karpatka domowa z budyniem — przepis

Słodka masa z budyniem świetnie komponuje się z lekkim ciastem. Przepis jest prosty w przygotowaniu, nie sprawi trudności nawet osobom początkującym.

Karpatka - domowa, z truskawkami, bezglutenowa - przepis

Fot. iStock/karpatka

Karpatka domowa z budyniem — składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 700 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g )
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Masło podgrzej w rondelku z wodą i solą do zagotowania.
  2. Dodaj przesianą mąkę i mieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników.
  3. Gdy ciasto będzie jednolite, odstaw je do ostudzenia.
  4. Gdy ciasto będzie chłodne, wbijaj pojedynczo jajka i ciągle miksuj.
  5. Wsyp do ciasta przesiany proszek do pieczenia i porządnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
  6. Ciasto podziel na dwie części. Wyłóż nimi blachy ( 25x 35 cm) i piecz w temperaturze 200ºC, około 25 minut, aż ciasto się zarumieni. Jeśli blaty pieczesz jednocześnie, zrób to na tej samej wysokości piekarnika, jeśli do dyspozycji masz jedną blaszkę, musisz upiec jedno po drugim.

Krem budyniowy: 

  1. 500 ml mleka podgrzej z solą i cukrem, w pozostałych 200 ml wymieszaj żółtka i proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje, wlej do niego mleko z żółtkami i budyniem, mieszaj chwilę po zagotowaniu, aż utworzy się budyń.
  2. Gotowy budyń zestaw z palnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Miękkie masło utrzyj na puch i dodawaj po łyżce chłodny budyń.
  4. Miksuj całość do uzyskania jednolitej masy.

Gotowy krem wyłóż między blaty ciasta. Wstaw na kilka godzin do lodówki, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Karpatka z truskawkami — przepis

Warto sięgnąć po przepis na lekkie ciasto z kremowym nadzieniem, które można komponować także z owocami. Połączenie karpatki z truskawkami może przynieść rewelacyjny, świeży efekt, szczególnie gdy sięgniemy po sezonowe, soczyste i aromatyczne owoce. Przepis pomyślany jest na tortownicę o średnicy 24 cm.

Karpatka - domowa, z truskawkami, bezglutenowa - przepis

Fot. iStock/karpatka z owocami

Karpatka z truskawkami — składniki:

Ciasto:

  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 300 g pokrojonych truskawek

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj wodę z masłem, dodaj mąkę i energicznie mieszaj do chwili, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i utworzy zwartą kulę. Odstaw ciasto do wystudzenia.
  2. Do zimnego ciasta dodaj proszek do pieczenia i wbijaj po kolei jajka, ucierając ciasto mikserem. Powstałą masę podziel na dwie części.
  3. Dwie tortownice o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Do każdej nałóż porcję ciasta, równo rozsmaruj. Jeśli blaty pieczesz jednocześnie, zrób to na tej samej wysokości piekarnika, jeśli do dyspozycji masz jedną blaszkę, musisz upiec jedno po drugim.
  4. Piecz w temp. 200º C przez 30 minut. Gotowe blaty wystudź.
  5. Zimną śmietanę ubij z cukrem pudrem i połącz z serkiem mascarpone. Do masy dodaj pokrojone truskawki.
  6. Masą przełóż upieczone blaty.
  7. Karpatkę wstaw na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i obłóż truskawkami.

Karpatka bezglutenowa — przepis

Przepis oparty został na mące z cieciorki, którą autor z powodzeniem zastąpił zwykłą mąkę pszenną. Dzięki temu karpatka nie zawiera glutenu, więc osoby z nietolerancją glutenu będą mogły sobie pozwolić na karpatkową przyjemność. Ciasto przewidziane jest na dużą blaszkę o wymiarach 39×27 cm.

Karpatka - domowa, z truskawkami, bezglutenowa - przepis

Fot. iStock/karpatka

Karpatka bezglutenowa — składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g oleju kokosowego
  • 1 szklanka mąki z cieciorki
  • 5 jaj
  • szczypta soli

Krem:

  • 2 szklanki mąki z cieciorki
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • około 7 szklanek wody przegotowanej letniej
  • 3/4 szklanki przegotowanego letniego mleka
  • 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
  • nasiona z 1 laski wanilii

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Olej zagotuj z wodą oraz szczyptą soli. Dodaj mąkę energicznie mieszając, aż powstanie gęsta jednolita masa odchodząca od ścianek garnka. Odstaw do lekkiego ostudzenia.
  2. Do lekko ostudzonego ciasta wbijaj po jednym jajku i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Przygotuj blaszkę o wymiarach 39×27 cm. Posmaruj tłuszczem i podsyp mąką, by ciasto nie przywierało.
  4. Ciasto podziel na 2 części, wyłóż do blaszki.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, aż lekko się zrumieni. Wystudź. To samo zrób z drugą częścią ciasta.

Krem:

  1. Mąkę z cieciorki i kokosową przesiej i rozrób z 2 szklankami letniej przegotowanej wody.
  2. Do garnka wlej pozostałą ilość wody, dodaj ksylitol, zagotuj, a następnie powoli wlewaj masę z mąką i gotuj całość, aż zrobi się dość gęsta masa.
  3.  Zdejmij z ognia i dodaj nasiona wanilii, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  4. Po wystudzeniu dodaj olej kokosowy i dolewaj mleko stopniowo, aż powstanie kremowa masa, miksując na najwyższych obrotach.
  5. Poczekać do ostygnięcia kremu, posmaruj nim wystudzone ciasto, nakryj drugim blatem i włóż do lodówki do porządnego schłodzenia.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 


Kultura Muzyka

Cukier, mimo wielu wad, może mieć też pewne zalety. Po jakie rodzaje cukru sięgamy najczęściej?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
29 lipca 2020
Cukier - trzcinowy, kokosowy, brzozowy , waniliowy, cukier puder
Fot. iStock

Cukier od wielu lat ma bardzo złą sławę. Nie bez przyczyny obwiniany jest o powstawanie różnych chorób i skracanie życia. Co więcej, wcale niełatwo go wyeliminować z diety, ponieważ występuje naturalnie także w warzywach. Ale mimo licznych minusów, cukier także ma pewne zalety. Czym dokładnie jest cukier, jaka jest jego bezpieczna ilość w diecie oraz po jakie rodzaje cukru sięgamy najczęściej?

Cukier — co to jest?

Cukry to związki chemiczne, wśród których wyróżniamy cukry proste i złożone, które różnią się od siebie budową oraz sposobem oddziaływania na organizm. Ogółem cukry powinny dostarczyć w ciągu dnia od 45 do 65% energii, która powinna pochodzić przede wszystkim z cukrów złożonych znajdujących się w warzywach, owocach i produktach zbożowych z pełnego przemiału.

Węglowodany proste

Cukry proste nie są zdrowe, ale dodają szybkiej energii. Podnoszą ekspresowo poziom glukozy we krwi, co może być ważne na przykład u osób borykających się ze spadkami cukru we krwi. Do węglowodanów prostych zaliczamy:

  • monosacharydy (jednocukry), np. glukoza, fruktoza — występują w owocach,
  • disacharydy (dwucukry), np. sacharoza — obecna w cukrze spożywczym.

Fot. iStock

Jeśli chodzi o cukier jako paliwo dające szybką energię, największe znaczenie ma glukoza, która odżywia mózg. Podczas utleniania glukozy produkowana jest także energia potrzebna do funkcjonowania organizmu. Trzeba jednak pamiętać o tym, że cukier zawiera dużo pustych kalorii bez substancji odżywczych. Niestety organizm z łatwością gromadzi takie zapasy, co może skutkować rozwojem otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2, i nie tylko. Nadmiarowi cukru w diecie dzieci przypisuje się rozwój zaburzenia takiego jak zespół nadpobudliwości ruchowej (ADHD).

Węglowodany złożone

Do węglowodanów złożonych (wielocukry, polisacharydy) zaliczana jest m.in. skrobia i glikogen. Węglowodany złożone są bardziej wartościowe od prostych, ponieważ organizm potrzebuje nieco więcej czasu na ich trawienie, a więc wolniej uwalniają energię. To z kolei zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi, chroniąc organizm jednakowo przed gwałtownym spadkiem, jaki wzrostem.

Ile powinno być cukru w diecie?

Ile cukru powinno być w diecie? Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), powinno się spożywać maksymalnie do 12 łyżeczek w ciągu dnia. Zazwyczaj jednak spożywamy tego cukru znacznie więcej — nawet 27 łyżeczek dziennie, ponieważ nie licząc tego, co wsypujemy z łyżeczki na przykład do kawy, herbaty czy deserów, zjadamy też go nieświadomie. Nawet czytając etykiety, można nie natknąć się na słowo”cukier”, ale określenia inne, niekiedy mylące, takie jak – sacharoza, glukoza, laktoza, syrop kukurydziany, fruktoza, inwertyna, dekstroza, maltoza, melasa.

fot. iStock/ Rostislav_Sedlacek

Cukier obecny jest także w innych produktach, takich jak owoce i warzywa. W tym przypadku obecność błonnika opóźnia wchłanianie cukru i ogranicza jego skoki we krwi. Naturalnie znajdziemy go także w mleku. Laktoza, cukier mleczny, zwiększa wchłanianie wapnia i wspiera utrzymanie dobrej flory bakteryjnej w jelitach. O ile nie należy rezygnować z warzyw, a owoce jeść w granicach rozsądku, tak wystrzegać się cukru prostego, sacharozy, która ukryta jest w słodyczach różnego rodzaju.

Cukru z kolei nie zawierają produkty takie jak: tłuszcze spożywcze, owoce morza, ryby i mięsa. Od nas zależy, po jakie produkty będziemy sięgać i czego w naszej diecie będzie najwięcej.

Cukier — pod jaką postacią sięgamy po niego najczęściej?

Do dyspozycji mamy różne rodzaje cukru. Oczywiście najczęściej sięgamy po zwykły biały cukier rafinowany, bez którego wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić porannej kawy czy słodkich wypieków. A co najczęściej wpada do naszych koszyków poza cukrem rafinowanym?

Cukier waniliowy

Cukier waniliowy jest aromatycznym dodatkiem do wypieków i deserów. W skład cukru waniliowego wchodzi wyłącznie cukier i laska wanilii, najczęściej w proporcji 2 laski wanilii na 0,5 kg cukru. Na półkach jednak można spotkać syntetyczny cukier wanilinowy, który z oryginalnym cukrem wanilinowym ma niewiele wspólnego. Cukier wanilinowy to biały kryształ z dodatkiem syntetycznego aromatu wanilinowego. Ponieważ nazwa waniliowy i wanilinowy może się mylić na pierwszy rzut oka, warto zwrócić uwagę na cenę. Opakowanie cukru wanilinowego jest mniej więcej 3 razy tańsze od oryginalnego waniliowego.

Cukier - trzcinowy, kokosowy, brzozowy , waniliowy, cukier puder

Fot. iStock

Cukier puder

Trudno sobie wyobrazić ciasta i ciasteczka bez tego słodkiego puchu. Cukier puder, który jest niczym innym niż bardzo rozdrobnionym zwykłym cukrem spożywczym, jest ceniony, ponieważ łatwiej się rozpuszcza niż ten w kryształach. W dodatku jest bardzo dekoracyjny oraz nadaje przyjemny słodki smak wypiekom.

Cukier - trzcinowy, kokosowy, brzozowy , waniliowy, cukier puder

Fot. iStock

Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy to produkt pozyskiwany z soku trzcinowego poprzez jego zagęszczenie. Charakteryzuje się brązowym kolorem, posiada karmelowy posmak i zapach. Dostępny jest w wielu odmianach różniących się od siebie nie tylko konsystencją produktu, ale także zawartością składników mineralnych. Cukier trzcinowy nierafinowany zawiera około 80% sacharozy zawiera także pewną ilość składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, magnez, fosfor, sód i żelazo. Z kolei w rafinowanym cukrze trzcinowym składniki mineralne obecne są jedynie w ilościach śladowych.

Cukier - trzcinowy, kokosowy, brzozowy , waniliowy, cukier puder

Fot. iStock

Cukier kokosowy 

Cukier kokosowy cieszy coraz większą popularnością wśród fanów zdrowego odżywiania. Pozyskuje się go z kwiatostanów palmy kokosowej, a dokładniej z ich łodygi, z której wyciska się sok. Taki sok odparowuje się do uzyskania jasnobrązowego, gęstego syropu. Można go uformować w bloczki albo podgrzewać tak długo, aż uzyska się sypką konsystencję. Najczęściej cukier kokosowy można kupić w formie kryształów lub kostek, czasem też pod postacią płynu. Gotowy produkt charakteryzuje się kokosowo-karmelowym posmakiem i wyglądem podobnym do cukru trzcinowego.

Cukier - trzcinowy, kokosowy, brzozowy , waniliowy, cukier puder

Fot.iStock

Cukier kokosowy od zwykłego rafinowanego cukru różni się zawartością niewielkiej ilości minerałów, takich jak: cynk żelazo potas i wapń. Jest on także podobnie kaloryczny — w 100 g cukru kokosowego znajduje się 381 kalorii, natomiast w białym rafinowanym 405. Różni je natomiast indeks glikemiczny. W przypadku cukru kokosowego wynosi 35, czyli jest to produkt o niskim indeksie, po który mogą sięgać cukrzycy. Indeks glikemiczny białego cukru wynosi 70. Nie oznacza to, jednak że po cukier kokosowy można sięgać bez ograniczeń — to nadal cukier, którego organizm nie potrzebuje w nadmiarze.

Cukier brzozowy — ksylitol

Cukier brzozowy pozyskiwany jest z włókien roślinnych brzozy i jest zdrową alternatywą dla zwykłego cukru. Mogą sięgać po niego cukrzycy, ponieważ indeks glikemiczny ksylitolu wynosi zaledwie 8 i nie powoduje skoków cukru we krwi. Ma także inne zalety — zapobiega rozwojowi bakterii wywołujących próchnicę, jest wskazany przy profilaktyce osteoporozy, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia. Góruje nad zwykłym cukrem także w innej kwestii — zawiera prawie połowę mniej kalorii.

Cukier - trzcinowy, kokosowy, brzozowy , waniliowy, cukier puder

Fot. iStock/ksylitol

To oczywiście nie wszystkie postaci cukru, który spożywamy. Do tych bardziej wartościowych alternatyw dla cukru białego można zaliczyć także miód, syrop klonowy, syrop z agawy oraz stewię, która nie posiada kalorii.

źródło:  uczymyjakslodzic.pl, www.poradnikzdrowie.pl

 


Zobacz także

Baku, Moskwa, Warszawa

Baku, Moskwa, Warszawa. Dobra książka na trudne czasy

Pojedynek na głosy, to film, któremu trudno się oprzeć, jak piosence, której nie możesz przestać nucić

Kto nie marzył o tym, żeby w jego domu zjawiła się Mary Poppins? Teraz to całkiem możliwe!