Szukając dobrej energii na cały dzień intensywnego funkcjonowania, musimy spoglądać w stronę pełnowartościowych produktów, które dostarczą idealnego paliwa dla naszego mózgu. Witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, mikro i makroelementy są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Wrzucając w siebie byle jakie jedzenie, czeka nas taki sam zasób energii, która szybko się skończy, zmuszając nas do ponownego sięgnięcia po posiłek lub drobne przekąski.
Co więc jeść, by energii nam nie zabrakło?
1. Brązowy ryż
Ma on wiele więcej odżywczych wartości niż biały ryż. Zawiera pięć razy więcej błonnika, posiada dużą dawkę fosforu, potasu, żelaza, witaminy E i związków fitochemicznych obniżających cholesterol. Jego spożycie zapewnia energię na długi czas.
2. Bataty
To bogate źródło energii wynikającej z wysokiej zawartości węglowodanów złożonych, oraz witamin A oraz C, B6, B1, B2, PP i błonnika oraz cennych pierwiastków – żelaza, siarki, potasu, magnezu, fosforu.
3. Banany
Są źródłem potasu, wspomagają prawidłową pracę mięśni, w tym serca. Zawierają fruktozę i glukozę, które szybko dostarczają energii.
4. Fasola
Zawiera dużą ilość białka, żelaza, witamin z grupy B a także magnez. Dzięki temu fasola dostarcza potrzebnej energii.
5. Migdały
Zawierają białko i koenzym Q10, pomagający wytwarzać energię w komórkach. Kwasy tłuszczowe z migdałów świetnie wpływają na pamięć.
6. Orzechy brazylijskie
Są najbogatszym źródłem selenu pochodzenia roślinnego, który wpływa pozytywnie na odczuwanie spokoju, stanu relaksu. Zawierają również regulujące prace układu nerwowego cynk i witaminy z grupy B.
7. Olej lniany
Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w najlepszych dla naszego organizmu proporcjach. Przeciwdziałają one procesom nowotworowym, hamują starzenie się komórek, obniżają poziom trójglicerydów we krwi, zapobiegając problemom sercowo-naczyniowym. Są istotne podczas syntezy neuroprzekaźników, wpływają na funkcje poznawcze mózgu i działają jako antydepresant.
8. Jabłka
Obfitują w w błonnik, witaminę C i antyoksydanty. Zwierają fruktozę, która jest przez organizm ekspresowo przetwarzana na energię.
9. Arbuz
Zawiera witaminy z grupy B, potas oraz fruktozę. Dzięki temu, że składa się przede wszystkim z wody, wykazuje właściwości nawadniające i nawilżające, zapobiega odwodnieniu i uczuciu zmęczenia.
10. Gorzka czekolada
Gorzka czekolada zawiera anandamid, czyli naturalny antydepresant. Czekolada zawiera również pobudzające dobry nastrój metyloksantyny, takie jak kofeina czy teobromina. Obecne w niej flawonole zwiększają przepływ krwi do kluczowych obszarów mózgu, pomagając zwalczyć zmęczenie.
11. Łosoś
Oraz inne, tłuste ryby morskie, obfituje w kwasy tłuszczowe Omega-3, skutecznie poprawiające pracę mózgu.