Psychologia Związek

Myśl globalnie, jedz lokalnie. Przepisy na słodkie wykorzystanie lokalnych produktów

Redakcja
Redakcja
18 września 2018
Delecta - ptysie kawowe z gruszką
Fot. Materiały prasowe
 

W dobie globalizacji, zjedzenie włoskiej pizzy czy potraw kuchni azjatyckiej nie wiąże się już z wielogodzinną wyprawą za granicę. Co więcej współcześnie dla wielu z nas nieodzownym elementem Bożego Narodzenia w Polsce są… mandarynki i pomarańcze. Mimo tak różnorodnej  oferty – zarówno w restauracjach, jak i na sklepowych półkach, warto zastanowić się czy swojej diety nie skoncentrować na produktach lokalnych i sezonowych. Zwłaszcza, że bogactwo składników i możliwości kulinarne, jakie oferują te produkty, są przeogromne. Jest to rozwiązanie nie tylko tańsze, ale i zdrowsze dla naszego organizmu.

Najcenniejsze, czym dysponujemy to czas. I to zarówno w ujęciu prywatnym, jak i gospodarczym. Gotowanie dla najbliższych ma pod tym względem wielowymiarowe znaczenie. Czas poświęcony na przygotowanie posiłku, który można potem wspólnie zjeść jest trudny do wycenienia. Inaczej już jest z produktami, które wykorzystaliśmy do sporządzenia dania. Im krótszy czas transportu naszej żywności, tym większa szansa na jej świeżość i jakość towaru, co ma znaczenie nie tylko zdrowotne, ale także finansowe – im krótszy łańcuch dostaw – tym mniejsze koszty transportu. Nie bez znaczenia jest też fakt, że kupując produkty od gospodarstw rolniczych z najbliższej okolicy, wspieramy lokalną społeczność. Mimo, że szczyt sezonu mamy już za sobą, aktualnie nadal możemy kupić wiele owoców i warzyw, takich jak aronie, bakłażany, borówki, brzoskwinie, buraki, cukinie, gruszki, kalafior, kukurydze, marchew, maliny, papryki. Bogactwo rodzimych owoców i warzyw jest ogromne, a ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Poniżej zdradzamy kilka przepisów z wykorzystaniem lokalnych produktów.

Sernik z brzoskwiniami

Delecta - sernik z brzoskwiniami

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g herbatników
  • 70 g masła garść posiekanych drobno orzechów włoskich

Spód:

  • 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
  • 600 ml mleka
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego Delecta
  • 2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym Delecta
  • 3 duże brzoskwinie
  • 500 ml wrzątku

Dekoracja:

  • garść orzechów włoskich

Sernik na zimno to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie czują się pewnie przed piekarnikiem, a jednocześnie mają ochotę na samodzielne przygotowanie „czegoś słodkiego”.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy, a następnie blendujemy z masłem i posiekanymi lub zmielonymi orzechami do uzyskania gładkiej masy. Masą wykładamy dno formy dociskając mocno, po czym wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. Miksujemy 600 ml z mieszanką do sernika na zimno i aromatem przez około 4 minuty. Wylewamy masę serową na schłodzony spód z herbatników i wstawiamy na kolejne 30 minut do lodówki. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na cząstki i blendujemy na gładko. Dodajemy wystudzoną galaretkę do musu brzoskwiniowego i schładzamy lekko w lodówce. Gdy mus brzoskwiniowy zaczyna się ścinać wylewamy go na stężałą masę serową i ponownie wstawiamy do lodówki na 1,5 h. Przed podaniem wierzch sernika dekorujemy orzechami.

Fafernuchy z marchewką

Delecta - fafernuchy

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 300 g marchwi startej na małych oczkach
  • 300 g mąki żytniej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia Delecta

Fafernuchy to deser charakterystyczny dla południowej Kurpiowszczyzny, a ich wykonanie jest niezwykle proste.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 200°C. Mieszamy starte marchewki i cukier. Dusimy na wolnym ogniu w garnku, aż marchewka puści sok. Dodajemy mąkę żytnią, proszek i przyprawy. Wyrabiamy ciasto w kształcie grubego wałka. Kroimy wałek na ukos, na kawałki przypominające duże kopytka. Przekładamy na blachę i pieczemy około 25 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Ciastka gotowe!

Ptysie kawowe z gruszką

Delecta - ptysie kawowe z gruszką

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta Karpatka
  • 125 g margaryny
  • 250 ml mocnej kawy zbożowej Anatol
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)

Nadzienie:

  • 4 gruszki
  • 1 litr soku porzeczkowego
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki masła

Ptysie to wbrew pozorom bardzo prosty deser, którego porzeczkowo-gruszkowe nadzienie zrobi furorę!

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220ºC (bez termoobiegu). Przygotowujemy ciasto na karpatkę korzystając z przepisu na opakowaniu. Zamieniamy jedynie wodę na napar z kawy zbożowej. W nagrzanym piekarniku pieczemy ciasto (na płaskiej blaszce z wyposażenia piekarnika) przez 25−30 minut. Po upieczeniu, za pomocą obręczy, wycinamy kółka – po 2 na jedno ciastko. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na połówki. Gotujemy przez około 20 minut na małym ogniu w soku z czarnej porzeczki. Całość odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 1/3 mleka, a resztę zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy krem, mieszamy i studzimy. Chłodny krem miksujemy, dodając do niego 4 łyżki masła. Upieczone ptysie nadziewamy kremem i przekładamy gruszkami. Na zakończenie ptysie dekorujemy cukrem pudrem.

Sernik na kakaowym spodzie z musem borówkowym

Delecta - sernik na kakaowym spodzie z musem borówkowym

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g herbatników kakaowych
  • 70 g stopionej margaryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • tłuszcz do wysmarowania boków blaszki
  • 1 łyżka mąki do oprószenia boków blaszki

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 5 jaj
  • 1 opakowanie budyniu smak waniliowy Delecta
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g stopionej margaryny
  • 2 łyżki cukru wanilinowego Delecta
  • szczypta soli

Mus:

  • 300 g borówek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 czubate łyżeczki galaretki smak owoce lasu Delecta

Przez sernik do serca!

Przygotowania rozpoczynamy wyłożenia dna tortownicy papierem do pieczenia, posmarowania boków tłuszczem i posypania mąką. Piekarnik nagrzewamy do 175°C (bez termoobiegu). Herbatniki kruszymy, dodajemy stopioną margarynę i miód. Mieszamy na gładką masę i następnie przekładamy równomiernie do tortownicy i delikatnie ubijamy. Ser mielimy przynajmniej dwa razy na sicie o drobnych oczkach. Białka ubijamy lekko ze szczyptą soli – tylko tyle, aby się spieniły. Dodajemy żółtka i cukier, ubijamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy budyń wymieszany z mąką, stopioną margarynę i cukier wanilinowy, całość miksując do połączenia składników. Dokładamy zmielony twaróg i krótko miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Masę serową delikatnie przelewamy na ciasteczkowy spód. Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do przestygnięcia na 30 minut, po czym wyjmujemy. Borówki miksujemy i przecieramy przez sito. Dodajemy cukier i podgrzewamy, a gdy mus będzie gorący, dodajemy dwie łyżeczki galaretki i dobrze mieszamy. Mus studzimy i polewamy porcje sernika wedle uznania.

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl, zaś więcej przepisów na sezonowe owoce i warzywa w danym miesiącu na www.delektujemy.pl/kalendarz.


Artykuł powstał we współpracy z Delecta.

 


Psychologia Związek

Czasem miłość sprawia, że jesteś toksyczny

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
18 września 2018
Czy to coś poważnego? 12 wymiarów szczęśliwej i długiej miłości
Fot. Flickr / Christian Gonzalez / CC BY

Kochanie kogoś nie oznacza, że ​​będziecie już zawsze razem. Kochanie kogoś nie oznacza, że ​​jesteś najlepszą wersją siebie, kiedy jesteście blisko. Czasami miłość może wywołać odwrotny skutek. Czasami będąc z ukochaną osobą zmieniasz w kogoś, kim nigdy nie chciałeś się stać.

Czasami miłość może cię odizolować od tego, co dla ciebie dobre, ważne, inspirujące. Może sprawić, że porzucisz przyjaciół, zignorujesz rady rodziny, oderwiesz się od reszty świata, ponieważ nic więcej już nie ma znaczenia.

Czasami miłość może sprawić, że odkryjesz w sobie zazdrość, o którą się nie posądzałeś. Zaczynasz podglądać wiadomości w telefonie twojego partnera i odgadujesz hasła do poczty e-mail. Stajesz się osobą, która rzuca talerzami podczas kłótni i wykrzykuje słowa, których nigdy nie chciałbyś wypowiedzieć. Osobą, która zaczyna walkę o każdą drobną rzecz.

Czasami miłość może sprawić, że będziesz żałować rzeczy, które zrobiłeś, decyzji, które podjąłeś w ułamku sekundy. Może spowodować, że zdystansujesz się od przyjaciół, którzy dbają o ciebie najbardziej. Może cię doprowadzić do zmiany priorytetów,

Czasami miłość może zmienić cię w paranoiczną osobę. Osobę, która działa pod wpływem emocji. Osobę, która ma obsesję na punkcie wymyślania najgorszych scenariuszy. Osobą wiecznie szukająca znaków niewierności i kłamstw. Osobą, która oskarża o oszustwa, nie mając dowodów.

Czasami miłość może wydobyć na wierzch całą twoją niepewność. Może sprawić, że będziesz wątpić w siebie. Może sprawić, że poczujesz się słaby i mały. Może spowodować, że pojawi się twój nieznośny bagaż doświadczeń z przeszłości. Może sprawić, że poczujesz się bardziej świadomy niż wtedy, gdy byłeś sam.

Czasami miłość może przekształcić cię w osobę manipulującą. Osobę, która czuje się winna. Osobę, która opowiada małe kłamstwa, aby złagodzić napięcia i zapobiec kłótniom. Czasami miłość może wydobyć najgorszą stronę ciebie. Miłość może powoli cię zniszczyć. Czasami to ta druga osoba jest toksyczna. Czasami ty jesteś toksyczny. Czasami oboje bylibyście w porządku, gdybyście spotykali się z kimś innym, ale razem stajecie się niebezpieczni. Nie wszystkie związki mają trwać. Nie wszystkie historie miłosne kończą się szczęśliwie. Czasami rozstanie jest wybawieniem.

Nie wszystkie związki mają trwać. Nie wszystkie historie miłosne kończą się szczęśliwie.

Czasami rozstanie jest wybawieniem, czasami odejście sprawi, że poczujesz się szczęśliwszy niż kiedykolwiek wcześniej, gdy jeszcze byliście razem.

Czasami miłość nie jest zdrowa. Czasami osoba, której chcesz najbardziej, nie jest najlepszą osobą dla ciebie. Czasami trzeba zrobić krok do tyłu i zobaczyć, jak toksyczny stałeś wchodząc w niewłaściwy związek.

Czasami musisz przyznać, że nigdy nie będziesz we właściwym miejscu, mentalnie lub emocjonalnie tak długo jak jesteś z tą drugą osobą.


Na podstawie: thoughtcatalog.com


Zobacz także

Trudności, które negatywnie wpływają na nasz związek. Warto się im przyjrzeć

Kochany, nie po drodze nam. Nie kochasz lub ja nie kocham. Dlaczego tak trudno nam odejść?

Moja żona wybrała świat wirtualnej miłości, zamiast realnego życia. A co może być lepszego od kochającej rodziny i kochającego męża