Go to content

„Raw food”, czyli witarianizm. Restrykcyjny styl żywienia, który podbija świat

witarianizm
Fot. Pixabay / Unsplash / CC0 Public Domain

Dieta surowa czy też dieta raw food, to określenia dotyczące tzw. witarianizmu. Ta specyficzna dieta różni się od wielu innych, popularnych diet. Każdy, kto chce spróbować tego stylu żywienia, musi być gotowy na jedzenie wyłącznie tych produktów, które są surowe, bądź nie zostały poddane obróbce termicznej wyższej, niż 42 stopnie. Proste?

O co chodzi w witarianizmie?

„Raw food” zakłada, że wszystkie posiłki zdominowane są warzywami i owocami, które nie mogą być wcześniej mrożone i gotowane. Bardzo ważne jest, aby te produkty pochodziły z upraw ekologicznych. To sprawia, że dieta surowa jest naturalna, bez barwników i konserwantów, niskotłuszczowa, bezglutenowa i niskosolna. Wynika to z założeń jej twórcy, Paula Nisona, cierpiącego i leczącego się bezskutecznie na chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Gdy leczenie farmakologiczne nie przyniosło efektu, zmodyfikował swoją dietę wyrzucając produkty, które mu szkodziły i jedząc zazwyczaj surowe warzywa i owoce. Dolegliwości Nisona minęły, a wymyślony przez niego styl żywienia zyskuje grono naśladowców, również wśród hollywoodzkich gwiazd.

witarianizm

Fot. Pixabay / sardencarlo / CC0 Public Domain

Aby produkty były jak najbliższe naturze, nie można ich było piec, smażyć, gotować, wędzić. Jedyna dozwolona obróbka produktów to rozdrabnianie, suszenie i marynowanie, bez  podnoszenia temperatury powyżej 42 stopni. Ma to na celu zachowanie wszelkich cennych witamin, minerałów i enzymów, które uciekają z produktu podczas jego smażenia czy pieczenia. Witarianie uważają również, że wysoka temperatura przez ścinanie się białka „zabija” żywność, a sama obróbka termiczna wpływa na szybszy wzrost ocieplenia globalnego.

Produkty dozwolone i zakazane

Na stołach witarian spotyka się najczęściej świeże warzywa i owoce, nasiona, orzechy, oleje tłoczone na zimno, masło orzechowe, glony. Przykładowo „chleb” witarian złożony jest z siemienia lnianego, selera naciowego, marchwi, cebuli, sezamu, kolendry, czosnku i kminku. Popijać żywność można popijać można zielonymi shake’ami i sokami ze świeżych owoców i warzyw.

witarianizm


Fot. Pixabay / kkolosov / CC0 Public Domain

Nie można spożywać : ryb, drobiu, czerwonego mięsa, wędlin, serów, jaj, twarogu, chleba, wyrobów z mąki, cukru, produktów marynowanych. Należy odrzucić kawę, herbatę, alkohol. Jest to dieta bardzo rygorystyczna, a  założenia ma doprowadzić do powrotu do natury, odtrucia całego organizmu, uzyskania energii i pełni zdrowia, oraz utraty zbędnych kilogramów.

Pozytywy diety „raw”

Założenia tego rygorystycznego stylu żywienia, niosą ze sobą pozytywy dla utrzymania zdrowia. Osoby korzystające z założeń diety „raw” podkreślają przede wszystkim, że:

  • dieta jest lekka, oczyszczająca i łatwostrawna
  • zmniejsza straty witaminy C oraz kwasu foliowego, dostarcza więcej witamin antyoksydacyjnych
  • jest uboga w tłuszcze nasycone i tłuszcze typu trans.
  • duże spożycie warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne
  • na diecie witariańskiej opiera się wiele terapii antynowotworowych (jedzenie surowych warzyw np. kapusta, brukselka, brokuły, kapusta włoska, zmniejsza ryzyko raka piersi, prostaty i pęcherza moczowego)
  • wpływa korzystnie na wygląd skóry
  • dostarcza pożywienia o małej gęstości energetycznej, a dużej gęstości odżywczej
  • może zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości, cukrzycy typu 2, choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholsterolemii, nowotworów, zaparć i hemoroidów, kamicy żółciowej i nerkowej, próchnicy zębów.

witarianizm

Fot. Pixabay / Skitterphoto / CC0 Public Domain

Witarianizm – minusy, o których należy wiedzieć:

  • gotowanie w przypadku różnych warzyw uwalnia więcej składników mineralnych z ich struktury
  • problemy z uzyskaniem produktów potrzebnych do diety, szczególnie zimą, trudności z pozyskaniem produktów ekologicznych, uprawianych bez nawozów sztucznych i oprysków
  • niewystarczająca podaż pełnowartościowego białka, co może wpłynąć na zaburzenia wzrostu i rozwoju wśród dzieci oraz prowadzić do obniżenia się odporności organizmu
  • pokarmy ubogie w witaminy B12 oraz żelaza, cynku i selenu

Jak zostać witarianinem?

  1. wprowadź do diety jak najwięcej zielonych liściastych warzyw, kiełków, przyjmuj spirulinę, zielone koktajle
  2. przestań pić kawę, herbatę, alkohol
  3. odrzuć wszystko, co zawiera gluten
  4. odrzuć to, co wiąże się z mlekiem
  5. odrzuć produkty mięsne, rybne
  6. usuń resztę produktów gotowanych

Osoby chcące zastosować tę dietę, powinny skonsultować się z lekarzem. Ci, którzy chcą zrobić to samodzielnie, powinni wprowadzać zmiany stopniowo, by przyzwyczaić do nich organizm.


źródło: urodaizdrowie.pl, medycynapraktyczna.pl