Go to content

Probiotyki – 6 źródeł dobroczynnych bakterii

Probiotyki są dobroczynnymi szczepami bakterii, które na różne sposoby wpływają na zachowanie zdrowia. Ich rola w organizmie jest nie do przecenienia, a dodatku łatwo jest zadbać, by nie zabrakło ich w diecie. Warto więc wiedzieć, po jakie produkty sięgać, by wesprzeć naturalną odporność organizmu.

Po co nam probiotyki?

Już sama ich nazwa „pro bios”, która oznacza „dla życia”, wskazuje, jak ważną rolę pełnią bakterie probiotyczne. Probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które mogą funkcjonować w jelitach dzięki prebiotykom, czyli substancjom z pokarmów, które nie ulegają strawieniu. Właściwa ilość bakterii probiotycznych w jelitach wspiera równowagę flory bakteryjnej, wpływa na wzmocnienie odporności, wspiera walkę ze szkodliwymi drobnoustrojami. Ułatwia również przyswajanie mikroelementów oraz produkcję witamin: kwasu foliowego, witaminy B1, B2 i B6. Probiotyki łagodzą skutki nietolerancji laktozy, redukują ryzyko rozwinięcia się różnych alergii. Bakterie probiotyczne poprawiają procesy trawienne, pozwalają pozbyć się zaparć i wzdęć. Uszczelniają również nabłonek jelit, dzięki czemu hamują przedostawanie się szkodliwych substancji do krwi. Dostarczenie odpowiedniej ilości bakterii probiotycznych po stosowaniu antybiotyku jest niezbędne w celu odbudowania prawidłowej mikroflory jelit.

Ponieważ prozdrowotne działanie probiotyków zostało potwierdzone naukowo, warto zadbać, by nie zabrakło ich w diecie. A gdzie można znaleźć te dobroczynne bakterie?

 

FB/ohmepl

 

Fot. iStock

1/6 Mleczne napoje fermentowane

To pierwsze źródło probiotyków, po które sięgamy. Mleczne napoje fermentowane, czyli m.in. jogurty naturalne, kefiry, kwaśne mleko, mleko acidofilne. Znajdziemy je również w dojrzewających serach, które nie zostały poddane pasteryzacji.

Kiszonki. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior, marchew Fot. iStock

2/6 Kiszone owoce i warzywa

Kiszonki są efektem fermentacji mlekowej, w której trakcie dochodzi do zmiany cukrów zawartych w warzywach lub owocach na kwas mlekowy. W rezultacie otrzymujemy produkt naturalny, o zmienionym, kwaśnym smaku, nieco innej barwie, za to pełne cennych dla zdrowia probiotyków. Domowym sposobem można kisić jednakowo warzywa (np. buraki, kapustę, kalafior, marchew, cukinię, pomidory), owoce (np. jabłka, cytryny), jak i zioła.

Probiotyki - 6 źródeł dobroczynnych bakterii Fot. iStock

3/6 Kwas chlebowy

Kwas chlebowy to napój, który jest charakterystyczny dla Ukrainy i Rosji, a kiedyś także i w Polsce cieszył się powodzeniem. Ten ciemny kwaskowaty napój otrzymuje się w wyniku fermentacji chleba. Poza probiotykami zawiera on także witaminy z grupy B, witaminę C, selen i cynk. Warto dodać, że zawiera pewną ilość alkoholu — od 0,7 do 2,2% — i z tego powodu nie powinny po niego sięgać kobiety ciężarne, karmiące piersią, oraz dzieci.

Probiotyki - 6 źródeł dobroczynnych bakterii Fot. iStock

4/6 Ocet owocowy

Naturalny, niepasteryzowany ocet powstający z owoców również jest dobrym źródłem bakterii probiotycznych. Najczęściej spotyka się ocet jabłkowy, który powstaje w wyniku fermentacji jabłek oraz miodu (cukru) i wody. Poza probiotykami zawiera on witaminy z grupy B ( witaminę B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9), ponadto sód, potas, fosfor, żelazo, magnez i wapń,  pektyny, aminokwasy.

Probiotyki - 6 źródeł dobroczynnych bakterii Fot. iStock

5/6 Kombucha

Kombucha to fermentowana herbata, która powstaje po dodaniu grzyba herbacianego do posłodzonej herbaty. Kombucha jest dobrym źródłem bakterii probiotycznych — zawiera ponad 10 odmian bakterii z rodziny Lactobacillus. Poza tym napój ten zawiera kwasy organiczne, witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), oraz składniki mineralne: cynk, magnez, wapń, żelazo, miedź.

Probiotyki - 6 źródeł dobroczynnych bakterii Fot. iStock

6/6 Fermentowana soja

Produkt powstaje z gotowanej i naturalnie fermentowanej za pomocą bakterii Bacillus Subtilis Natto soi. Poza probiotykami zawiera również błonnik, wapń, fosfor, żelazo, potas i sód. Ponadto znajdziemy w niej witaminę K2, oraz witaminy z grupy B.