Zdrowie

Nie daj się wiosennemu przesileniu. Dodaj mocy swojej diecie

Redakcja
Redakcja
14 kwietnia 2017
5 z 8

Produkty fermentowane

Fot. Pixabay / bzwei / CC0 Public Domain

Warto o nich pamiętać, szczególnie w okresie wiosennego i jesiennego przesilenia, ponieważ dostarczają dawkę wapnia oraz ważnych dla dobrej kondycji układu pokarmowego probiotyków. Szczególnie jogurty wpływają na podwyższenie we krwi poziomu białka — interferonu, który pobudzająca organizm do walki z infekcjami.

PoprzedniNastępny
Zdrowie

Jak ja to wszystko posprzątam?! Proste, nie wszystko i nie tylko ty! Akcja „Wielkanoc pachnąca tradycją z babcinymi przepisami oraz dekoracjami”

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
14 kwietnia 2017
Fot. iStock / CasarsaGuru
 

O mój Boże! Piątek i po piątku, realizacja planu świątecznego – licząc działalność artystyczną niedopilnowanych dzieci – minus 20 procent. Aaaaaaaaaa! Znacie to? Witajcie w świecie „normalnych” (czyt. przeważających liczebnie) kobiet dwa dni przed świętami 😉 . Jak to ogarnąć? Czy to możliwe?

Zależy co. Przede wszystkim wrzuć na luz. Zamiast o 4:30 nad ranem myć okna, zakryj je firanami i nigdy, przenigdy nie myśl, że coś z tobą nie tak. Aby wyrwać się ze szponów chaosu najlepiej zacząć od małej listy. Gotowe?

6 kroków do opanowania tego szaleństwa

1. Zlokalizuj

Zacznij od realnej oceny, co naprawdę musisz, co chcesz, a czego w życiu nie dasz rady już zrobić. Proste. Teraz trzeba ułożyć plan. Po kolei. Prace, które nie są koniecznością zostaw na koniec – jeśli zdążysz zrobisz, jeśli nie – świat się nie skończy.

2. Bałagan

Zacznij od odłożenia przedmiotów na miejsce. Nie musisz robić gruntownego sprzątania i odkurzać wnętrza wszystkich szaf w domu. Zwyczajnie utarło się, że tak robi przed Świętami. Rok ma zdecydowanie więcej dni by przeorganizować szafę i pomyć kryształy od cioci Zosi, których nikt nie używa. Przed Świętami jest dość innej, i w odróżnieniu od pastowania meblościanki, bardziej potrzebnej pracy.

3. Zrewiduj plan kulinarny

Zastanów się czy z czegoś jesteś skłonna zrezygnować, czy ktoś z domowników może ci pomóc. W chwili słabości, przypomnij sobie jak w zeszłym roku (i dwa lata temu, i trzy też) w duchu cieszyłaś się z paskudnej pogodny, bo balkon musiał zamienić się w tymczasową lodówkę.

4. Umyj tylko to, czego naprawdę potrzebujesz

Naczynia, których będziesz używać jeśli wymagają odświeżenia. Ścieranie kurzy? Owszem, ale nie musisz tego robić na strychu… Zacznij od miejsca, gdzie będziesz spędzać czas. Kuchnia, łazienka, pewnie nawet poświątecznym szorowaniu efekt się nie zmieni, przecież korzystasz i dbasz o nie na bieżąco. Jeśli nie, działaj metodycznie. Punkt po punkcie. Zacznij od najmniej chętnie wykonywanych czynności.

A te wszystkie okna? Naprawdę, będziecie z nich jeść? Umyj je od środka sprayem, żeby było po prostu czysto. Powybielasz sobie ramy, gdy będziesz miała na to czas 😉 . Lepiej włożyć swoje siły w przygotowanie smacznego posiłku, ufarbowanie z dzieckiem pisanek i wyjście na długi spacer.

5. Przestań wywierać na siebie presję

Czy gdy odwiedzasz bliskich, sprawdzasz czy mają pomyte szuflady w łazience, a może robisz pełną inspekcję sanitarną? A po powrocie na pewno mówisz „no tak, pięknie, zaprosili mnie na obiad i podali tylko jedną zupę do wyboru, a nie trzy”. Nie?! Właśnie. Nawet jeśli znajdzie choć jedna osoba, która tak pomyśli, to czy naprawdę cię to obchodzi? Czy we wspólnych Świętach nie kryje się coś zupełnie innego?

Bo Święta smakują inaczej, gdy dekorowanie domu sprawia, że się uśmiechasz. Gdy zamiast wrzeszczeć w kuchni „dlaczego ja?!”, gdy rozgotujesz kluski, zagrasz z siostrą w planszówkę, jak kiedyś. I gdy wtedy, gdy leniwie po południu wszyscy razem oglądacie stare przeźrocza, przegryzając od czasu do czasu migdały. I takich Świąt Wam z całego serca życzymy!

Pamiętajcie, że nasz konkurs świąteczny trwa – wysyłajcie do nas swoje zdjęcia dekoracji i przepisy. Spokojnie, możecie to zrobić również jutro i po świętach. Na wasze wiadomości czekamy do 19.04.2017.

Akcja „Wielkanoc pachnąca tradycją z babcinymi przepisami oraz dekoracjami”

Przez najbliższe dwa tygodnie serdecznie zapraszamy was do wspólnych przygotowań  i delektowania się wielkanocnymi smakami, dekoracjami i pomysłami na to, co zapada w naszej pamięci na długie lata. Piszcie do nas!

W ramach naszej zabawy będziemy publikować dla was artykuły pełne wielkanocnych inspiracji, trików i najlepszych przepisów. Przesyłajcie do nas swoje przepisy, zdjęcia i świąteczne aranżacje! Wszystko to, co dla was jest symbolem Świąt Wielkiej Nocy, jest fragmentem waszej tradycji, tworzy wasze najpiękniejsze wspomnienia.

Przepisy, zdjęcia, filmy – wszystkie chwyty dozwolone 😉 Czekamy na wasze wiadomości – piszcie na adres kontakt@ohme.pl w temacie wiadomości wpisując „Wielkanoc”.

Prosimy o dołączenie do wiadomości poniższego oświadczenia:

Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).
Zaczaruj sobie święta

Najciekawsze propozycje opublikujemy na łamach naszego magazynu, a na autorów najlepszych, najpiękniejszych czy najbardziej chwytających nas za serca prac czekają fantastyczne nagrody!

Do dzieła!

Czas trwania akcji: 06.04.2017 – 19.04.2017 roku. Wyniki zostaną opublikowane na www.ohme.pl do dnia 27.04.2017 roku.

Nagrody:

logo ze sloncem

3 x Zestaw bakalii marki Bakalland (o wartości ok. 200 zł każdy)

IMG_4041

Świąteczne zestawy nagród od Bakalland

Święta najlepiej smakują z bakaliami, dlatego nie może zabraknąć ich na naszych świątecznych stołach i w potrawach, które będziemy przygotowywać. Dla Laureatów Bakalland przygotował zestawy bakalii, które doskonale sprawdzą się zarówno w daniach wytrawnych, , sałatkach jak i deserach. Bakalie to również doskonała przekąska w takcie przygotowań. W zestawach znajdują się między innymi: Złote owoce (miechunka peruwiańska), Orzechy włoskie Chandler, Mango, Ananas, Migdały, Śliwki całe owoce, Chrupiąca Sałatka, Nerkowiec, Wiśnia soczysta, Rodzynki Bursztynowe, Żurawina z sokiem z granatu.

logo-210x120px

1 x POŚCIEL DWUSTRONNA PASTICHE BUTTERFLY BLUE

Posciel-dwustronna-Pastiche-Butterfly-blue

2 x Obrus prostokątny 130 x 160 cm

1 141-13

Obrus prostokątny to doskonała dekoracja stołu, umili czas przy porannej kawie, nada podniosły ton ważnej uroczystości, przykryje zadrapany blat ukrywając jego mankamenty – charakter i styl obrusu zależy od tkaniny z jakiej zostanie uszyty.

2 x Taca BUTTERFLY

Taca-Butterfly-45x31-cm

Regulamin akcji dostępny jest tutaj.


Zdrowie

Przepis na parzony schab oraz pieczony schab na kanapki. Akcja „Wielkanoc pachnąca tradycją z babcinymi przepisami oraz dekoracjami”

Listy do redakcji
Listy do redakcji
14 kwietnia 2017
Fot. iStock / gkrphoto

Schab pieczony na kanapki

-1 kg schabu
-masło
– sól, pieprz
-2-3 ząbki czosnku
-rozmaryn, tymianek, słodka papryka, ulubione zioła

Schab myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacinamy w 3 miejscach wzdłuż schabu.
Masło miękkie ( w temp. pokojowej) dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, zioła, mieszamy i wypełniamy nacięcia, resztę wysmaruj schab.
Ciasno zawijamy sznurkiem , i dość mocno solimy( około dwóch łyżek soli), obsypujemy papryką wcierając ją w mięso. Zawijamy mocno folią spożywczą i na noc wkładamy do lodówki.
Po zamarynowaniu wyjmujemy z folii i przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy około godziny w 190 stopniach. Po upieczeniu nie otwieraj od razu worka, niech poleży i nabierze aromatu.
Bardzo smaczne zarówno do obiadu jak i na kanapki.

Beata Maćkowiak

Beata Maćkowiak

Parzony schab

-1,5 kg schabu
-1/3 szklanki soli
-pieprz (zmielony około łyżki)
-majeranek (2 łyżki)
– musztarda i starty chrzan po dwie łyżki
-2 liście laurowe
– 3ziela angielskie
-około dwóch litrów wody ( tak by zakryć mięso w garnku).

Wszystkie przyprawy zagotowujemy w garnku. Studzimy pod przykrywką.
Gdy już ostygnie wkładamy schab aby był całkowicie zakryty, w razie potrzeby dolać wody. Gotujemy aż do wrzenia i trzymamy  jeszcze 5 minut. Wyłączamy i zostawiamy na 12 godzin .
Po tym czasie znów gotujemy i znów zostawiamy na 12 godzin. Gotowe.
Ja aby schab był kruchy nakłuwam go w wielu miejscach wykałaczką przeze zagotowaniem.

Beata Maćkowiak

Akcja „Wielkanoc pachnąca tradycją z babcinymi przepisami oraz dekoracjami”

Przez najbliższe dwa tygodnie serdecznie zapraszamy was do wspólnych przygotowań  i delektowania się wielkanocnymi smakami, dekoracjami i pomysłami na to, co zapada w naszej pamięci na długie lata. Piszcie do nas!

W ramach naszej zabawy będziemy publikować dla was artykuły pełne wielkanocnych inspiracji, trików i najlepszych przepisów. Przesyłajcie do nas swoje przepisy, zdjęcia i świąteczne aranżacje! Wszystko to, co dla was jest symbolem Świąt Wielkiej Nocy, jest fragmentem waszej tradycji, tworzy wasze najpiękniejsze wspomnienia.

Przepisy, zdjęcia, filmy – wszystkie chwyty dozwolone 😉 Czekamy na wasze wiadomości – piszcie na adres kontakt@ohme.pl w temacie wiadomości wpisując „Wielkanoc”.

Prosimy o dołączenie do wiadomości poniższego oświadczenia:

Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).
Zaczaruj sobie święta

Najciekawsze propozycje opublikujemy na łamach naszego magazynu, a na autorów najlepszych, najpiękniejszych czy najbardziej chwytających nas za serca prac czekają fantastyczne nagrody!

Do dzieła!

Czas trwania akcji: 06.04.2017 – 19.04.2017 roku. Wyniki zostaną opublikowane na www.ohme.pl do dnia 27.04.2017 roku.

Nagrody:

logo ze sloncem

3 x Zestaw bakalii marki Bakalland (o wartości ok. 200 zł każdy)

IMG_4041

Świąteczne zestawy nagród od Bakalland

Święta najlepiej smakują z bakaliami, dlatego nie może zabraknąć ich na naszych świątecznych stołach i w potrawach, które będziemy przygotowywać. Dla Laureatów Bakalland przygotował zestawy bakalii, które doskonale sprawdzą się zarówno w daniach wytrawnych, , sałatkach jak i deserach. Bakalie to również doskonała przekąska w takcie przygotowań. W zestawach znajdują się między innymi: Złote owoce (miechunka peruwiańska), Orzechy włoskie Chandler, Mango, Ananas, Migdały, Śliwki całe owoce, Chrupiąca Sałatka, Nerkowiec, Wiśnia soczysta, Rodzynki Bursztynowe, Żurawina z sokiem z granatu.

logo-210x120px

1 x POŚCIEL DWUSTRONNA PASTICHE BUTTERFLY BLUE

Posciel-dwustronna-Pastiche-Butterfly-blue

2 x Obrus prostokątny 130 x 160 cm

1 141-13

Obrus prostokątny to doskonała dekoracja stołu, umili czas przy porannej kawie, nada podniosły ton ważnej uroczystości, przykryje zadrapany blat ukrywając jego mankamenty – charakter i styl obrusu zależy od tkaniny z jakiej zostanie uszyty.

2 x Taca BUTTERFLY

Taca-Butterfly-45x31-cm

Regulamin akcji dostępny jest tutaj.


Zobacz także

Dzień #4. „Zadbaj o siebie naprawdę” #SlimemGO

błonnika

Jak jeść zdrowo i do syta? 13 produktów z dużą zawartością błonnika, który pomoże ci zachować sylwetkę

Sprawdź, korzyści dla zdrowia z picia czerwonego wina.

10 zalet picia czerwonego wina. Trzecią będziecie zaskoczeni…