Go to content

Nie daj się wiosennemu przesileniu. Dodaj mocy swojej diecie

Każdy z nas zna ten stan, gdy z początkiem wiosny, zamiast tryskać energią, przypominamy własne cienie. Brak sił, energii i chęci do działania, nadmierna senność to główne sygnały, że dopadło nas wiosenne przesilenie. Gdy dochodzą do tego trudności w koncentracji czy poczucie ogólnego rozbicia, wiadomo, że czas coś z tym zrobić.

Zwykle nie wystarczą dobre chęci, by przejść bezboleśnie ten niełatwy dla organizmu czas. Lekko nie jest, bo poza zmianą pór roku, odczuwamy jeszcze zimowy niedostatek słońca, witamin, jesteśmy w gorszej kondycji. Do tego pogoda w kratkę i skoki ciśnienia nie ułatwiają zadania.

Nie jest powiedziane, że trzeba przeczekać ten czas. Można działać i to w prosty sposób, by wrócić szybciej na pełne obroty — zwrócić większą uwagę na dietę. W niej powinno znaleźć się więcej nowalijek, soków owocowych, a także produktów, które szczególnie pomagają organizmowi wrócić do równowagi.

źródło: urodaizdrowie.plwww.poradnikzdrowie.pl

Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/broku%C5%82-warzyw-%C5%BCywno%C5%9Bci-zdrowe-498600/”target="_blank">ImageParty</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

1/8 Brokuły

Warto częściej sięgać po te smaczne warzywa, ze względu na ich liczne zalety dla zdrowia. Brokuły to skarbnica witamin  (wit. A, C, E i K, kwasu foliowego), składników mineralnych (wapń, chrom, potas), silnego przeciwutleniacza sulforafanu. Działają antynowotworowo, wspierają zdrowe stawy, wzrok, obniżają ciśnienie krwi. Są jednymi z najzdrowszych warzyw i doskonale poprawiają kondycję organizmu.

Fot. iStock

2/8 Kiszona kapusta

Szczególnie jej sok jest polecany do przeprowadzenia dwutygodniowego oczyszczania oraz zastrzyku witamin dla organizmu, by nabrać sił na wiosnę. Przez ten czas trzy razy dziennie należy pić po pół szklanki soku – rano na czczo, a wieczorem pół godziny po kolacji. Dzięki niej każdego dnia nie zabraknie witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K, PP, potasu, wapnia, żelaza i błonnika oraz cennych dla odporności probiotyków.

energia Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/jab%C5%82ka-owoce-deser-jab%C5%82ko-natura-1181878/”target="_blank">AliceKeyStudio</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

3/8 Jabłka

Jabłka cieszą się opinią bardzo zdrowych, więc warto jeść je codziennie. Są one bogate w wit. C, flawonoidy (tzw. witamina P), błonnik, sole wapnia i żelaza a także pektyny oczyszczających organizm z toksyn. Obecna jest tu również kwercetyna, zwalczająca wolne rodniki wspierająca siły obronne organizmu.

Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/owies-%C5%9Bniadanie-zdrowe-jutro-701299/”target="_blank">dessuil</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

4/8 Płatki owsiane

Spożywane rano dają dużo zdrowej energii. Płatki owsiane to dobre źródło żelaza, magnezu, cynku, selenu, niacyny i błonnika. Wspierają układ krążenia, poprawiającą kondycję skóry, poprawiają przemianę materii i wspierają równowagę mikroflory jelitowej.

jogurt Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/szk%C5%82o-jogurt-deser-apple-kolumnie-617387/”target="_blank">bzwei</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n\n\n

5/8 Produkty fermentowane

Warto o nich pamiętać, szczególnie w okresie wiosennego i jesiennego przesilenia, ponieważ dostarczają dawkę wapnia oraz ważnych dla dobrej kondycji układu pokarmowego probiotyków. Szczególnie jogurty wpływają na podwyższenie we krwi poziomu białka — interferonu, który pobudzająca organizm do walki z infekcjami.

Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/cytryny-wytnij-p%C3%B3%C5%82-cytryny-witaminy-1132558/”target="_blank">Couleur</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

6/8 Cytryna

Powinniśmy pamiętać o niej nie tylko jesienią i zimą. Wspaniale oczyszcza zakwaszony organizm, wspiera pracę wątroby i sprzyja procesom trawiennym. Zawiera witaminy C, B, B1, B6,B9, E, a także potas, magnez, sód, wapń, żelazo i beta-karoten. Codzienna szklanka wody z cytryną na czczo zdziała wiele dobrego dla organizmu.

czosnek Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/czosnek-prasa-czosnek-przyprawa-635375/”target="_blank">Counselling</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

7/8 Czosnek

Ten silny naturalny antybiotyk, szybko stawia na nogi, wzmacniając organizm i lecząc infekcje. Czosnek zawiera również flawonoidy, witaminy z grupy B, witamina C, potas, żelazo i magnez. Poprawia libido oraz wzmacnia kondycję miłośników sportu.

miód Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/mi%C3%B3d-sweet-smaczny-%C5%BCywno%C5%9Bci-pyszne-823614/”target="_blank">fancycrave1</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

8/8 Miód

To kolejny naturalny antybiotyk, w dodatku pyszny i zdrowy. Miód znakomicie wzmacnia organizm i dodaje energii, wzmacnia serce, koi nerwy, wspiera pracę mózgu. Swoje działanie zawdzięcza substancjom biologicznie czynnym, enzymom, kwasom organicznym, potasowi, fosforowi, magnezowi, wapniowi i niewielkim ilością żelaza oraz witamin z grupy B.