Go to content

Najlepsze dania wzmacniające odporność? Wypróbuj cztery wyjątkowe przepisy

Fot. iStock

Przepisy ze składnikami wzmacniającymi odporność: miodem, imbirem, kurkumą, kaszą jaglaną, pestkami granatu, nasionami bogatymi w kwasy omega oraz mnóstwem zdrowych warzyw.

Camembert na ciepło i pomidory w glazurce miodowej

Fot. Archiwum prywatne

Połączenie camemberta i miodu odkryłam już dawno, gdy zapiekałam cały kawałek sera w piekarniku, posypując górę słonymi pistacjami. Tymczasem „na słodko” świetnie smakują też pomidory. Nie bez przyczyny do wszelkich pulp i sosów pomidorowych dodaje się również cukier, a czasem i goździki lub cynamon. Połączenie kwaskowatych, kolorowych pomidorów, sera, glazurki miodowej i odrobiny roszponki to przepis na proste, ale pożywne danie pełne białka i składników odżywczych. Zwłaszcza, gdy podamy do tego pełnoziarniste pieczywo.

Składniki:

  • Kilka plastrów camemberta
  • Garść roszponki
  • Kilka kolorowych pomidorków
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka miodu
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Roszponkę wypłucz i ułóż na talerzu. Następnie dodaj pokrojone w plastry pomidory. Na patelni rozpuść masło, dodaj miód i dokładnie wymieszaj aż oba składniki połączą się. Ustaw bardzo mały ogień i ułóż na patelni pokrojony w kawałki camembert. Smaż bardzo krótko, a gdy ser trochę zmięknie zdejmij go i dodaj do sałatki. Miód z masłem i odrobiną roztopionego sera zostaw jeszcze chwilę na ogniu aż zacznie się karmelizować. Dopiero wtedy polej nim delikatnie pomidorki. Całość możesz posypać świeżymi ziołami, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Sałatka z kaczką, ostrym serem oraz dynią marynowaną w imbirze i miodzie

Fot. Archiwum prywatne

Miód ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych dlatego w tej sałatce występuje dwukrotnie: zarówno w marynacie do dyni, jak i w sosie, którym polewamy całą sałatkę. Do tego kilka kawałków piersi z kaczki, ostry ser i pestki z dyni bogate m.in. w kwasy omega. Ważnym składnikiem jest również imbir, który wykazuje działanie przeciwwirusowe.

Składniki:

  • Kilka półksiężyców wyciętych z dyni (może być ze skórką)
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • Kawałek startego imbiru (ok. 2 cm)
  • Świeżo młotkowany pieprz
  • Kilka plastrów piersi z kaczki
  • 2 plastry ostrego sera podpuszczkowego (np. owczego)
  • Garść roszponki lub mieszanki sałat
  • 1 łyżka prażonych pestek z dyni

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę do dyni. Wymieszaj łyżkę miodu, łyżkę oliwy, starty imbir oraz świeżo młotkowany pieprz, a następnie wysmaruj dynię, ułóż ją w naczyniu żaroodpornym i piecz w temp. 200 stopni aż przyrumieni się i zmięknie. Kaczkę podsmaż na odrobinie oliwy (posól dopiero po zdjęciu z patelni). Roszponkę ułóż w misce, dodaj pokruszony ser podpuszczkowy, podsmażoną kaczkę i upieczoną dynię (zostaw jeden półksiężyc na potrzeby sosu). Posyp całość prażonymi pestkami z dyni. Aby przygotować delikatny miodowy sos zmiksuj łyżeczkę miodu, łyżkę cytryny oraz jeden półksiężyc upieczonej dyni.

Złoty pudding z kaszy jaglanej z dodatkiem kurkumy, cynamonu i wiórków kokosowych

Fot. Archiwum prywatne

Od dawna znane jest tzw. „złote mleko” przygotowywane na bazie mleka kokosowego, oleju kokosowego i kurkumy, która ma właściwości przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwnowotworowe. Ja proponuję złoty pudding przygotowany na bazie kaszy jaglanej, która również zaliczana jest do „super foods”. Dodatkiem mogą być pestki granatu bogate w witaminę C i inne składniki wzmacniające odporność.

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 banan
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu (lub więcej)
  • Owoce do dekoracji np. figi lub pestki granatu

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłucz najpierw zimną, a później wrzącą wodą. Ugotuj ją w wodzie doprawionej cukrem (ja daję 2 łyżeczki), a następnie wystudź. Gdy kasza jaglana trochę przestygnie zmiksuj wszystkie składniki wraz z przyprawami i miodem. Udekoruj owocami.

Domowa słodko słona granola i jogurt pomarańczowy

Fot. Archiwum prywatne

Ziarna są bogate w kwasy omega zbawienne dla naszego organizmu, a w mieszance pestek dyni, słonecznika i siemienia lnianego na pewno ich nie zabraknie. Do tego miód i odrobina soli. Granolę można podawać z jogurtem wzbogaconym dawką witaminy C. Do zwykłego jogurtu warto wkroić pół pomarańczy i ¼ grapefruita oraz delikatnie zmiksować, by rozdrobnić kawałki owoców.

Składniki:

  • ¼ szklanki pestek dyni
  • ¼ szkl. pestek słonecznika
  • ¼ szkl. siemienia lnianego
  • ¼ szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • ¼ szkl. sezamu
  • 1 łyżka czarnuszki
  • ¼ szklanki miodu (płynnego)
  • Trochę soli

Przygotowanie:

W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki, dodaj płynny miód i znów wymieszaj, żeby syrop oblepił każde ziarenko. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Granolę rozłóż równomiernie na papierze. Przed włożeniem do piekarnika posyp ją delikatnie solą. Piecz ok. 20-30 minut. Co kilka minut przewracaj, by granola przyrumieniła się z każdej strony. Po wyjęciu wystudź, a dopiero później rozdrobnij, jeśli zlepiła się w większe kawałki.

Więcej pysznych i zdrowych inspiracji znajdziecie na www.agazelazko.pl/

Agnieszka Żelazko – autorka 6 książek poetyckich, prozatorskich i kulinarnych. Jej powieść wydana w 2009 roku była nominowana do jednej z najbardziej prestiżowych europejskich nagród literackich – ANGELUS. Zakochana w Mazurach i przygodach kulinarnych w 2018 roku wydała książkę „Jedzenie przyprawione lasem”. Wtedy też zaczęła prowadzić cykl kulinarny „Las na talerzu” na łamach miesięcznika Lounge Magazyn.

Przeczytaj także:

8 sposobów na lepszą odporność

Jak wzmocnić odporność dietą?

10 odkryć Agnieszki Maciąg, które zmieniły jej życie

Jak szybko zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia?

Duch a odporność – naturalne metody dbania o siebie jesienią