Go to content

Kolory, których nie lubi rak. Dieta antynowotworowa

Nowotwory są poważnym zagrożeniem dla życia, którego nie można bagatelizować. Co roku różne typy nowotworów zbierają śmiertelne żniwo. Niestety nie ma sposobu, który dałby 100 procent pewności, że nie zachorujemy, a w wielu przypadkach leczenie bywa nieskuteczne. Wiele mówi się o badaniach profilaktycznych, roli zdrowego trybu życia w zapobieganiu ich rozwojowi. 

Bardzo ważną funkcję pełni dieta, której nie sposób przecenić nie tylko w kwestii zapobiegania zachorowaniom, jak i podczas procesu leczenia i zdrowienia. Tzw. dieta antyrakowa polega na racjonalnym podejściu do żywienia, opierając się na dużej ilość warzyw i owoców. Zrezygnować należy z soli, tłuszczów trans i nasyconych, a także cukrów prostych, które szkodzą zdrowiu. Największy nacisk położony został na produkty, które  zawierają witaminy i minerały, dużą ilość antyokdsydantów, a także błonnika czy zdrowych tłuszczów. Związki aktywne obecne w nich wpływają na zahamowanie ryzyka występowania raka m.in. jamy ustnej, żołądka, sutka, piersi, prostaty, a nawet gardła.

Poznaj produkty podzielone względem ich koloru, na które kładzie się największy nacisk w diecie antynowotworowej.


 

źródło: bonavita.plwww.zycie.pl

dieta cukrzycowa - jadłospis, w ciąży, owoce Fot. iStock/sveta_zarzamora

1/5 Zielone warzywa i owoce

Zielone produkty, szczególnie brokuł, kapusta, brukselka, jarmuż czy rzepa, zawierają  związki glikozydowe, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, gardła, a także przełyku i płuc. Zawierają one luteinę, która pomaga przeciwdziałać chorobom siatkówki oka. Obecny jest w nich również chlorofil, wspomagający pracę wątroby oraz pomagający w usunięciu toksyn z organizmu.

Cytryna w domowym SPA. Wypróbuj 5 zastosowań kosmetycznych cytryny Fot. iStock / anandaBGD

2/5 Pomarańczowe i żółte owoce i warzywa

Pomarańczowe owoce i warzywa, takie jak dynia, mango, marchew, morela, brzoskwinia zawierają karotenoidy, które są silnymi antyoksydantami. Zmniejszają one ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, gardła – części ustnej, a także raka płuc i przełyku. Są także skuteczne w profilaktyce raka szyjki macicy. Owoce cytrusowe o tym zabarwieniu zawierają dodatkowo witaminę C, która również jest silnym przeciwutleniaczem.

Fot. iStock / anandaBGD

3/5 Czerwone warzywa i owoce

Produkty takie jak pomidor, truskawka, arbuz, malina, żurawina,buraki, wiśnie, jabłka obfitują w likopen, który zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty u mężczyzn, i to aż o 30%. Spożywanie czerwonych warzyw z odrobiną zdrowego tłuszczu, np. oliwy, zwiększa przyswajanie zawartego w nich likopenu .

Fot. iStock/BrianAJackson

4/5 Niebieskie i fioletowe warzywa i owoce

Śliwki suszone, ciemne winogrona, borówki, czarne porzeczki, jeżyny, bakłażan swój kolor zawdzięczają obecności antocyjanów i fenoli. Są to bardzo silne związki antyoksydacyjne, zmniejszające szczególnie ryzyko nowotworu skóry.

Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/czosnek-pachn%C4%85ce-zio%C5%82o-1039563/”target="_blank">postchiangmai0</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

5/5 Białe i kremowe owoce i warzywa

Produkty typu chrzan, rzodkiewka, cykoria, czosnek, cebula, soja obfitują w różne substancje: silnie antynowotworowa allicyna w czosnku czy fitoestrogeny w soi. Z kolei rzodkiewka, cykoria i chrzan obniżają ryzyko wystąpienia raka żołądka, nawet o 30–40%. Warzywa o takim kolorze działają także przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.