Zdrowie Zioła

Biała herbata – królowa wśród herbat. Dlaczego warto po nią sięgać?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
19 października 2020
Biała herbata - właściwości, w ciąży, parzenie
Fot. iStock
 

Biała herbata gości u nas znacznie rzadziej, niż herbata czarna, zielona czy czerwona, ale jej smak cieszy się powodzeniem wśród miłośników herbat. Odpowiedni proces przetwarzania liści sprawia, że zyskuje ona delikatny smak, ale także pobudzające działanie. Jakie inne właściwości ma biała herbata i czy w ciąży można po nią bezpiecznie sięgać? 

Biała herbata — jak powstaje?

Biała herbata jest najmniej przetworzonym gatunkiem herbaty, co powoduje, że zawiera więcej cennych dla zdrowia składników, w porównaniu do innych herbat. Powstaje ona ze zbioru najdelikatniejszych i najmłodszych listków krzewu herbacianego (Camelia Sinensis), pokrytych jeszcze białawym meszkiem. Listki zbierane są wczesną wiosną, a następnie tradycyjnie suszy się je w słońcu lub nad ogniem, lub nowocześnie w elektrycznych suszarkach. Ten sposób zbioru i suszenia sprawia, że herbata ma białe lub nawet nieco srebrne listki, z których uzyskuje się delikatny smak i jasnożółty kolor. Smakosze chwalą ją za wyczuwalne kwiatowe lub owocowe nuty smakowe. To także wpływa na cenę, która jest wyższa, niż w przypadku innego rodzaju herbat. W dawnych czasach biała herbata była wytwarzana wyłącznie na potrzeby cesarza, z krzewów rosnących tylko w cesarskich ogrodach herbacianych.

Biała herbata - właściwości, w ciąży, parzenie

Fot. iStock/Biała herbata

Biała herbata — właściwości 

W białej herbacie nie brakuje minerałów, mikroelementów i witamin, antyoksydantów, aminokwasów, alkaloidów purynowych. Biała herbata zawiera właściwości dla zdrowia, o których warto wspomnieć.

Chroni komórki organizmu

Biała herbata zawiera aż trzy razy więcej antyoksydantów, w porównaniu do innych herbat, co zawdzięcza młodym listkom i minimalnemu przetworzeniu. Antyoksydanty są niezastąpioną bronią przeciw wolnym rodnikom, które wpływają na starzenie się i uszkodzenie komórek ciała. Dzięki temu napar z białej herbaty może być stosowany jako jeden z elementów diety antynowotworowej.

Chroni serce

W białej herbacie nie brakuje katechin, które wykazują działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy. Wpływają one na utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu, obniżając poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Biała herbata może również wpływać na obniżenie ciśnienia krwi.

Fot. iStock

Wzmacnia zęby i kości

Regularne picie białej herbaty wzmacnia kości, ze względu na zawartość fluoru, który jest niezbędny w prawidłowej mineralizacji zębów i kości. Z tego powodu biała herbata powinna znaleźć się w diecie osób cierpiących na zapalenie stawów i osteoporozę. Ponadto wypijana bez cukru i innych dodatków zapobiega rozwojowi bakterii odpowiedzialnych za próchnicę, oraz hamuje rozwój kamienia nazębnego.

Przyspiesza odchudzanie

Również osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy, powinny sięgać po napar z białej herbaty. Wpływa on na proces spalania tłuszczów i przyspieszania działanie metabolizmu. Nie bez znaczenia jest fakt, że biała herbata wspiera pracę wątroby, usprawnia działanie jelit, a co za tym idzie, pomaga usunąć z organizmu toksyny. To działanie, w połączeniu z dietą i aktywnością fizyczną, przyspieszy starania o szczupłą sylwetkę.

Biała herbata - właściwości, w ciąży, parzenie

Fot. iStock

Pobudza

Biała herbata zawiera duże ilości teiny, a więc ma działanie pobudzające. Poprawia także koncentrację, łagodzi stres i poprawia nastrój. Dobrze sprawdzi się jako zamiennik dla kawy, lub jako ożywczy napój w trakcie pracy czy nauki. Z tego względu nie należy sięgać po nią wieczorem, przed pójściem spać.

Korzystnie wpływa na skórę

Dzięki dużej ilości antyoksydantów napar z białej herbaty ma zbawienny wpływ na skórę. Regularne picie naparu nawilży skórę od środka i ochroni jej komórki przed przedwczesnym starzeniem się oraz szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Ponadto oczyszczające organizm działanie tej herbaty przez usuwanie toksyn, wpływa pozytywnie na wygląd skóry. Biała herbata jest również wykorzystywana w produkcji kosmetyków, więc pielęgnację przy jej pomocy można stosować od wewnątrz, jak i zewnątrz.

Biała herbata - właściwości, w ciąży, parzenie

Fot. iStock

Biała herbata w ciąży

Sięganie po napar z białej herbaty w ciąży nie jest zakazane, ale przyszłe mamy powinny zachować umiar. Napar z białej herbaty ma zbawienny wpływ na zdrowie, ale także i pewne minusy. Jednym z nich jest duża ilość teiny oraz obecność kwasu szczawiowego, który jest związkiem „antyodżywczym”. Drugi to duża ilość garbników, które mogą drażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego i ograniczać przyswajanie ważnych składników odżywczych (np. żelaza lub witaminy B1). Dlatego nie należy przesadzać z ilością wypijanych filiżanek białej herbaty w ciągu dnia.

Biała herbata — parzenie

Aby wydobyć z białej herbaty delikatny smak i moc cennych substancji, należy zaparzyć ją we właściwy sposób. Łyżeczkę suszu wsyp do filiżanki i zalej go przegotowaną, ale nie wrzącą wodą. Odpowiednia temperatura do parzenia białej herbaty powinna wynosić  ok. 80-90º C. Zaparzacze, w których listki są ciasno upchnięte, nie są najlepsze do parzenia tego rodzaju herbaty. Warto je parzyć luzem w filiżance i przecedzić lub przelać przez małe sitko. Proces parzenia powinien trwać od 3 do 5 minut, nie dłużej. Podobnie jak w przypadku zielonej herbaty, białą również można parzyć 2-3 razy, a z każdym kolejnym parzeniem napar stanie się łagodniejszy w smaku.


źródło:  kursnaherbate.pl , dietetycy.org.pl

Zdrowie Zioła

Koronawirus w końcu stanie się historią, nie nakręcajmy spirali strachu. Nauczmy się żyć inaczej, dbajmy o siebie i o najbliższych

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
19 października 2020
Fot. iStock/eclipse_images
 

Zaczęło się szaleństwo. Kanały informacyjne prześcigają się w podawaniu informacji na temat liczby chorych, liczby zajętych łóżek w szpitalach, liczby respiratorów. Kolejny rekord zakażeń”, Tak źle jeszcze nie było”, Dramat w szpitalu” – krzyczą na czerwono paski u dołu ekranu i tytuły artykułów największych portali internetowych. Żyjemy w samonapędzającej się spirali strachu. Wydaje się, że jedyne co nam zostało, to poddać się jej, na bieżąco śledzić informacje i magazynować papier toaletowy czy makaron. Jednak nie. Możemy i powinniśmy żyć teraz inaczej.

Po pierwsze, nie śledźmy codziennie danych z Ministerstwa Zdrowia, nie włączajmy telewizora tylko po to, by słuchać ile osób umarło z powodu COVID -19, albo że szpitale są w dramatycznej sytuacji, a Stadion Narodowy w Warszawie zapełnią łóżka dla chorych. Te informacje po prostu nie są nam aż tak potrzebne, a nie wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie. Wprowadzają jeszcze większy niepokój, lęk. Niektórzy z nas z czasem zupełnie na nie zobojętnieją, inni popadną w paranoję. Media nie sprzyjają zachowaniu przez nas równowagi psychicznej serwując nam coraz więcej dramatu, a coraz mniej zdrowego rozsądku w postaci opinii ekspertów.

Po drugie, nośmy maseczki i zachowujmy dystans społeczny. Zdarzyło się nam żyć w czasach pandemii, nie mamy na to wpływu. Mamy za to wpływ na własne decyzje, na życie naszych dzieci. Czy naprawdę musimy spędzać sobotę w galerii handlowej? Czy musimy spotykać się ze znajomymi, którzy dawno już nie pamiętają jak ma na imię nasz mąż albo partner?…Wykorzystajmy ten czas na to, by być bliżej tych, z którymi żyjemy na co dzień. I choć pewnie niektórym  z nas wydaje się, że już bliżej być się nie da, to nie o bliskość fizyczną tu chodzi… Po za tym – zajmijmy się w końcu sobą… Joga, medytacja, choćby codzienne ćwiczenia fizyczne albo od dawna obiecywany sobie kurs językowy online. Jest tyle rzeczy, które pomogą nam zrobić porządek w głowie, przywrócić równowagę emocjonalną, wrócić do ważnych dla nas wartości i spraw.

Po trzecie, słuchajmy lekarzy i wirusologów, naukowców, a nie jasnowidzów i tych, którzy popadają ze skrajności skrajność. Nie przyswajajmy pustych sloganów tylko dlatego, że są głośne. Zaprzeczanie istnieniu wirusa to bez wątpienia objaw nie tylko ignorancji, ale przede wszystkim bezradności, zmęczenia psychicznego i chęci powrotu do życia sprzed pandemii. Cóż, któż z nas by nie chciał, by okazała się ona jedynie złym snem lub choćby oszustwem na wielką skalę?… Zaufajmy jednak tym, którzy z wirusem obcują na codzień, którzy go badają i próbują zwalczyć.

Po czwarte, bądźmy dla siebie dobrzy i bardziej wyrozumiali. Żyjemy w ciągłej niepewności, nie wiemy przez ile czasu będziemy zmuszani pracować zdalnie, nie wiemy kiedy nasze życie wróci do normalności, kiedy będziemy mogli podróżować bez strachu. Ale w tej samej sytuacji są nasi bliscy, nasze dzieci, przyjaciele, sąsiedzi i osoby, które spotykamy przypadkowo. Wszyscy są zmęczeni tą sytuacją, wszyscy mają jej dosyć. Wszyscy potrzebują wsparcia i wyrozumiałości. Wszyscy potrzebują usłyszeć, że za kilka miesięcy będziemy mogli pójść do restauracji z większą grupą znajomych, wyjechać na wymarzone wakacje lub po prostu żyć spokojnie, bez tego psychicznego obciążenia jakim jest pandemia.

Koronawirus w końcu stanie się historią, nie nakręcajmy spirali strachu, ale też nie lekceważmy sytuacji. To nie jest moment na bunt i egoistyczne zachowania. Jeszcze chwilę musimy poczekać zanim nasz świat wróci do normy, nawet jeśli okaże się, że nic juz nie będzie takie jak dawniej, że musimy nauczyć się żyć na nowo, z nowymi nawykami, z większą uwagą i ostrożnością. Przecież wszystko, co złe kiedyś się kończy.

 


Zdrowie Zioła

Czerwona herbata Pu-erh – dlaczego warto po nią sięgać nie tylko na diecie?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
19 października 2020
Czerwona herbata Pu-erh - właściwości, w ciąży, parzenie
Fot. iStock

Czerwona herbata Pu-erh kojarzona jest przede wszystkim ze swoich właściwości odchudzających. Tymczasem ma ona do zaoferowania o wiele więcej, wspierając zdrowie oraz działanie mózgu. Warto wiedzieć, co skrywa w sobie czerwona herbata i czy faktycznie ma wpływ na utratę niechcianych kilogramów?

Czerwona herbata, zwana także Pu-erh, to napój, który gości u nas od dłuższego czasu. Ze względu na swój specyficzny smak i zapach nie jest lubiana przez wszystkich, ale wiele osób mimo to pija ją dla szczuplejszej sylwetki i korzyści dla zdrowia.

Czerwona herbata — jak powstaje?

Ta odmiana herbaty powstała w południowych Chinach, w regionie Pu’er, od którego zaczerpnięto jej drugą nazwę. Produkuje się ją z tego samego krzewu, co czarną herbatę, ale ze względu na sposób obróbki różnią się one od siebie. Herbata Pu-erh posiada ona czerwony kolor, intensywny zapach i dość ciężki korzenny smak. Różnica ta wynika z przeprowadzania procesu fermentacji zebranych listków herbaty tylko do momentu, gdy staną się one na końcach lekko czerwone. Po fermentacji czeka ją jeszcze leżakowanie, by powstał produkt finalny, gotowy do zaparzania.

Czerwona herbata Pu-erh - właściwości, w ciąży, parzenie

Fot. iStock/czerwona herbata

Czerwona herbata Pu-erh — właściwości dla zdrowia

W czerwonej herbacie, podobnie jak w przypadku innych herbat, znajdziemy polifenole, minerały takie jak mangan, wapń, czy fluor, oraz olejki eteryczne. Ma ona kilka ważnych właściwości dla zdrowia, o których warto pamiętać.

Pomaga w odchudzaniu 

Czerwona herbata zawiera polifenole oraz enzymy, które odgrywają ważną rolę w redukcji tkanki tłuszczowej. Poza tym wspierają produkcję soku żołądkowego, wpływają dobrze na  pracę woreczka żółciowego i ułatwiają trawienie. Wypijanie 5-6 filiżanek herbaty Pu-erh może pozytywnie wpłynąć na odchudzanie. Warunkiem jest jednak jednoczesne prowadzenie diety, oraz, w miarę możliwości, włączenie regularnej aktywności fizycznej. Samo picie herbaty nie rozwiąże problemu nadwagi.

Działa moczopędnie 

Herbata Pu-ehr działa moczopędnie, dzięki czemu wspiera usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. Ponadto zapobiega i niweluje obrzęki (np. nóg).

Pomaga zapobiegać nowotworom

Duża ilość antyoksydantów (przeciwutleniaczy) chroni komórki organizmu przed uszkodzeniami i przekształcaniem się w komórki nowotworowe.

Czerwona herbata Pu-erh - właściwości, w ciąży, parzenie

Fot. iStock

Zmniejsza poziom złego cholesterolu

Czerwona herbata wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, co pomoże uniknąć ryzyka wystąpienia zawału serca lub udaru.

Pobudza do działania

Zawartość kofeiny w listkach czerwonej herbaty dodaje energii oraz pozwala na lepszą pracę mózgu. Poprawia koncentrację, zdolności poznawcze i pamięć, dzięki czemu nauka, czy rozwiązywanie zdań, idzie sprawniej.

Chroni przed próchnicą

Dzięki zawartości wapnia i fluoru picie czerwonej herbaty (niesłodzonej!) wzmacnia zęby i kości. Wykazuje także działanie antybakteryjne oraz zapobiega osadzaniu się płytki nazębnej.

Relaksuje

Już sam fakt picia herbaty, szczególnie podczas lektury lub ciekawego filmu, jest czynnością odprężającą. Dodatkowo obecność kwasu GABA w czerwonej herbacie obniża poziom stresu i koi układ nerwowy. Ponieważ usprawnia także proces tworzenia melatoniny, gwarantuje regenerujący sen.

Czerwona herbata Pu-erh - właściwości, w ciąży, parzenie

Fot. iStock

Czerwona herbata w ciąży

Czerwona herbata w ciąży nie jest najszczęśliwszym wyborem. Duża ilość antyoksydantów w tej herbacie, przy diecie zawierającej także inne, bogate w nie produkty, może źle wpływać na rozwój dziecka. Pu-erh wykazuje właściwości moczopędne i przeczyszczające, i z tego powodu wypłukuje minerały i substancje odżywcze, które są niezbędna dla zdrowia mamy i dziecka, szczególnie żelazo i wapń. Co za tym idzie, wszytko to wpływa na rozwój maleństwa. Z tego samego względu nie poleca się sięgania po Pu-erh  osobom cierpiącym na anemię, osteoporozę zespół jelita drażliwego.

Czerwona herbata parzenie

Często pada też pytanie, jak powinno wyglądać parzenie — czerwona herbata Pu-erh wymaga zalania wodą o temperaturze 90 —96°C. Parzyć należy ją od 1 do 3 minut. Podobnie jak w przypadku zielonej herbaty, czerwona herbata pozwala na parzenie dwu, a nawet trzykrotne tego samego suszu. Zdecydowanie nie należy jej słodzić, by złagodzić jej smak. Cukier powoduje obniżenie jej zdrowotnych właściwości. Można za to parzyć ją z suszonymi owocami lub dodać plaster cytryny dla smaku. Odradza się także wypijanie jej od razu po posiłku, ponieważ negatywnie wpływa na wchłanianie żelaza. Istnieje również dzienny limit wypijanych filiżanek — nie powinno być ich więcej niż 5-6 w ciągu dnia.


źródło: www.poradnikzdrowie.pl 

 


Zobacz także

Jak to, co czujesz „zawiesza się” w twoim organizmie, czyli co to znaczy, kiedy boli głowa

Karl Lagerfeld zmarł z powodu tej choroby. 10 wczesnych objawów raka trzustki / Karl Lagerfeld , Paryż, 2008 r.

Karl Lagerfeld zmarł z powodu tej choroby. 10 wczesnych objawów raka trzustki

To nieprawda, że cukier krzepi. Czy można uchronić najmłodszych przed epidemią cukrzycy w przyszłości?