Lifestyle Psychologia

Kolory, których nie lubi rak. Dieta antynowotworowa

Redakcja
Redakcja
15 lutego 2018
2 z 5

Pomarańczowe i żółte owoce i warzywa

Fot. iStock / anandaBGD

Pomarańczowe owoce i warzywa, takie jak dynia, mango, marchew, morela, brzoskwinia zawierają karotenoidy, które są silnymi antyoksydantami. Zmniejszają one ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, gardła – części ustnej, a także raka płuc i przełyku. Są także skuteczne w profilaktyce raka szyjki macicy. Owoce cytrusowe o tym zabarwieniu zawierają dodatkowo witaminę C, która również jest silnym przeciwutleniaczem.

PoprzedniNastępny

Zobacz także

7 pytań, które warto sobie zadać w każdy poniedziałek

„Dzień po tym, kiedy mnie nie już nie będzie”. List dziewczyny, która nie popełniła samobójstwa

Czy tylko dzieci i starsi ludzie potrafią dziś zaufać nieznajomym?