Uroda Zdrowie

Jak gotować bób?

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
22 lipca 2018
Jak gotować bób?
Fot. iStock – Jak gotować bób?
 

Jak gotować bób? Jak gotować mrożony bób?Jak długo gotować bób?Czy bób jest zdrowy? Jak przyrządzić bób? ♦ 

Najsmaczniejszy jest ten świeży, ugotowany al dente. Wtedy wystarczy lekką ścisnąć go palcami i sam wyskakuje ze skórki. Najlepsza, zdrowa przekąska na lato. Jeśli kochasz jego smak, delektuj się bobem całe lato, a na zimę zrób solidne zapasy w zamrażarce. Z bobu przygotujesz pyszne zupy, pasty do kanapek lub podasz go z daniem głównym. Jest genialny solo i jako składnik wielu potraw. A jak go ugotować?

Jak gotować bób?

  1. Świeży bób dokładnie wypłucz zimną wodą
  2. Zalej wodą. Użyj 2 części wody na jedną część bobu – czyli: 1 szklanka bobu- 2 szklanki wody
  3. Do gotowania dodaj 1 łyżeczkę cukru – 1 łyżeczka cukru na 1 kilogram bobu
  4. Do gotowania dodaj 1 łyżeczkę soli  – 1 łyżeczka soli na 1 kilogram bobu
  5. Gotuj na dużym ogniu pod przykryciem
  6. Młody bób gotuj ok 10- 15 minut
  7. Starsze nasiona należy gotować nawet 30-50 minut
  8. Gdy nasiona są gotowe, odcedź je i przelej krótko zimną wodą. Gotowe.

Jak gotować mrożony bób?

Procedura różni się tylko na początku. Jeżeli gotujesz mrożony bób, nie płuczesz go.

  1. Wrzuć mrożony bób do wrzącej, gotującej się wody
  2. Użyj 2 części wody na jedną część bobu – czyli: 1 szklanka bobu- 2 szklanki wody
  3. Do gotowania dodaj 1 łyżeczkę cukru – 1 łyżeczka cukru na 1 kilogram bobu
  4. Do gotowania dodaj 1 łyżeczkę soli  – 1 łyżeczka soli na 1 kilogram bobu
  5. Gotuj na dużym ogniu pod przykryciem
  6. Nasiona należy gotować nawet 20-50 minut. Spróbuj, czy twój bób jest gotowy kosztując jedną fasolkę.
  7. Gdy nasiona są gotowe, odcedź je i przelej krótko zimną wodą. Gotowe.

Jak sprawdzić, czy bób jest już dobry?

Po prostu spróbuj jednej „fasolki”. 🙂

Jak rozpoznać świeży bób?

Jest zielony, nie ma ciemnych, brązowych przebarwień na łupinkach. Skórka jest gładka i ładnie pachnie.

Pamiętaj, że bób musisz wyłuskać z grubej skórki, najłatwiej zrobić to, gdy jest jeszcze ciepły. Bób nie należy do „łatwostrawnych” – nie jedź go na noc.

Z bobu możesz przyrządzić pyszną zupę krem. Smacznego!

Jak gotować bób

Fot. iStock / zi3000

 


Zobacz także

Pożegnaj obrzęki i dodatkowe kilogramy na wadze. Poznaj 12 sprawdzonych metod na usunięcie nadmiaru wody z organizmu

To nie musi być tłuszcz! Jak pozbyć się nadmiaru wody w organizmie?

Stan zapalny w organizmie? Poznaj 17 produktów, które skutecznie pomogą go zwalczyć