Lifestyle Uroda

Piersi 20, 30, 40 i 50 latki. Czy wiesz, jak zmienia się twój biust?

Redakcja
Redakcja
23 lutego 2018
1 z 4

Piersi 20-latki

Fot. iStock/max-kegfire

Piersi są w pełni rozwinie po zakończeniu okresu dojrzewania. Składają się w większości z tkanki włóknistej, a nie tłuszczowej i zdecydowanie nie ma kobiety, która miałaby takie same piersi. Duży wpływ na ich wygląd mają geny — jeśli mama czy babcia miały jędrne piersi, najpewniej ciebie też to spotka. W tym wieku część kobiet zostaje pierwszy raz matkami. To nie pozostaje bez wpływu na piersi, które rosną, stają się delikatne w dotyku i pełne, bardzo jędrne. Kolor otoczki i brodawki może być ciemniejszy, jednak to zniknie po ciąży. Ciąża i karmienie piersią zazwyczaj zmieniają trwale piersi — po tym czasie stają mniejsze lub większe, mniej jędrne, bardziej wiotkie, „puste” lub zmieniają kształt. Wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji.

W wieku 20 lat piersi „bronią się” same. Odpowiednia pielęgnacja, zdrowa dieta i ćwiczenia mogą wydłużyć ich doskonałą kondycję.

PoprzedniNastępny
Lifestyle Uroda

Czujesz od siebie dziwny albo nieprzyjemny zapach? Oto 7 medycznych przyczyn problemu

Redakcja
Redakcja
23 lutego 2018
Fot. iStock/SIphotography
 

Kochamy otaczać się pięknymi zapachami, stosujemy antyperspiranty, perfumy, silnie pachnące płyny do płukania tkanin. Naturalny zapach człowieka jest neutralny i dopiero, gdy do pracy wkraczają bakterie zasiedlające naszą skórę, może on stawać się nieprzyjemny. Czasem może po prostu wynikać z diety, np. spożywania ostrych przypraw, czosnku lub alkoholu. 

Wtedy najczęściej usunięcie pewnych produktów z diety zdecydowanie poprawia sytuację.

Jeśli jednak mimo zachowania higieny i stosowania maskujących kosmetyków, czujemy od siebie inny, czasem nieprzyjemny zapach, warto sprawdzić tego przyczynę. Zapach ciała mówi wiele o możliwych problemach zdrowotnych, takich jak cukrzyca, problemy z wątrobą lub nerkami.

7 rodzajów brzydkiego zapachu ciała i przyczyny ich powstawania

1. Zapach kału

Zapach kału w oddechu, a także pocie, może wynikać z niedrożności jelit — niebezpiecznej blokady w jelicie grubym lub jelicie cienkim. Towarzyszyć mogą mu także dolegliwości bólowe oraz wymioty treści pokarmowej, potem żółci, która przybiera barwę i zapach kału.

2. Specyficzny, gorzki zapach

Specyficzny gorzki, czasem stęchły zapach ciała lub woń wątróbki może towarzyszyć problemom z wątrobą. Uszkodzona wątroba powoduje także problemy trawienne i nudności, ból po prawej stronie ciała.

3. Woń ryby

Trimetyloaminuria (TMAU) to uwarunkowane genetycznie rzadkie zaburzenie metaboliczne, które objawia się intensywnym gnijącym, rybim zapachem potu, moczu oraz oddechu. Choroba jest nieuleczalna i określone pokarmy, leki i hormony nasilają przykre objawy.

4. Zapach słodyczy

Słodko lub owocowo mogą pachnieć osoby z cukrzycą. Ten zapach jest efektem wysokiego poziomu ketonów we krwi. Zapach słodyczy może być także objawem choroby syropu klonowego, czyli zaburzenia metabolicznego, w którego przebiegu organizm nie rozkłada trzech białek — leucyny, izoleucyny i waliny. W konsekwencji doprowadza to do stopniowego zatrucia organizmu, co może skończyć się śmiercią.

5. Zapach zgniłego jaja

Woń zgniłego jaja jest spowodowana wysoką zawartością aminokwasów zawierających siarkę w szczególnie czerwonym mięsie. Najczęściej dotyka osoby, które jedzą go zbyt dużo.

6. Zapach alkoholu

Dotyczy nie tylko osób na kacu. Woń nieświeżego piwa może wskazywać na gruźlicę. Wtedy pojawia się również kaszel – najpierw suchy, później mokry, któremu mogą towarzyszyć bóle w klatce piersiowej i spadek masy ciała.

7. Woń moczu

Zapach moczu wskazuje na zaawansowaną niewydolność nerek. Towarzyszą mu także zmiany ilości oddawanego moczu, osłabienie i męczliwość, dolegliwości ze strony układu kostnego, suchość skóry, ziemiste zabarwienie skóry.

źródło: brightside.mewww.poradnikzdrowie.pl


Lifestyle Uroda

Chcesz wychować geniusza? Karm go tym

Redakcja
Redakcja
23 lutego 2018
1 z 1

Chcesz wychować geniusza? Karm go tym

Fot. iStock/SolStock

Pieprz cayenne

Ten punkt może wydawać się nieco kontrowersyjny. Wiadomo, że ostrych przypraw należy używać z rozwagą. Poza tym niewiele dzieci je lubi. Jeśli jednak twoja pociecha przepada za chilli, możesz spróbować włączyć do diety niewielką ilość pieprzu cayenne. Jest on pełen związku, który uwalnia ciepło i rozgrzewa jedzenie w ustach. Ten sam związek, jak wykazały badania, faktycznie uwalnia także endorfiny i pozwala naszym ciałom odprężyć się po stresującym dniu. Chodzi o aktywny składnik o nazwie „kapsaicyna”. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Ciemna czekolada

Większość dzieci omija ją szerokim łukiem. To duży błąd, bo jeśli już chcemy dać dziecku czekoladę, powinniśmy wybrać tę gorzką. Pobudza ona układ krążenia, co bezpośrednio wpływa na lepszą pracę mózgu. Jedzenie gorzkiej czekolady zapewnia lepszą kontrolę impulsów i przyspiesza czas reakcji.

Źródło: Power of positivity

PoprzedniNastępny

Zobacz także

Sprawdź, jaki jest twój dominujący zmysł i co to oznacza

Nadszedł ten czas, kiedy warto wykorzystać przepisy na rozgrzewające herbaty

Szkolne dramaty. Kryzysowa lista kontrolna. Akcja #Oh!Szkoło, zadanie #7