Go to content

Nie możesz powstrzymać się przed zjedzeniem czegoś? Znak zodiaku może wpływać na twoje kulinarne uzależnienia

Znaki zodiaku pojawiają się nie tylko w kontekście horoskopów i wróżb na przyszłość. Związek pomiędzy datą urodzenia, znakiem zodiaku a dopasowaniem do partnera lub preferencjami seksualnymi, to nie jedyne, o co można pokusić się spoglądając w gwiazdy, karty tarota czy szklane kule.

Ciekawi przyszłości i traktujący sprawy wróżb z przymrużeniem oka, mają w tej materii pozytywną zabawę. Ze znaku zodiaku można wyczytać cechy matek zgodne z horoskopem i jeszcze więcej ciekawych rzeczy. Istnieją także powiązania pomiędzy zodiakiem a produktami, do których mamy szczególną słabość, co mogłoby wyjaśnić, dlaczego np. nie możemy się rozstać z tabliczką czekolady z chili lub reagujemy nerwowo, gdy partner wyjada nasze masło orzechowe. Jeśli jesteście ciekawi, co gwiazdy mówią o waszym zamiłowaniu do jedzenia, koniecznie to sprawdźcie.

źródło: fitness.wp.plwww.astrolabium.pl

czekolada Fot. iStock / Eva Katalin Kondoros

1/12 Baran (21.03 – 19.04)

Baran jest energiczną, pewną siebie osobą, związaną z żywiołem ognia. Z tego powodu może wyrażać specyficzne, „ostre” upodobania kulinarne. Osoby spod tego znaku szczególną słabość mogą zdradzać w kierunku czekolady z dodatkiem chili, ze względu na jej słodko-ostre połączenie smaku.

2/12 Byk (20.04 – 22.05)

Osoby spod tego znaku lubią doceniać życie i rozkoszować się tym, co od niego otrzymują. Byki cenią sobie sprawdzone smaki, nie przepadają za eksperymentami w kuchni. Wyjątkową sympatią darzą masło orzechowe, które mogą jeść na okrągło.

Jak jeść lody bez wyrzutów sumienia? Fot. iStock / jacoblund

3/12 Bliźnięta (23.05 – 21.06)

Bliźnięta są zmienne i elastyczne, bardzo nietrwałe w swoich gustach czy postanowieniach, wiele rzeczy zaczynają i nie kończą. W kuchni wybierają produkty o smakach oryginalnych, łączących nuty przeciwstawne. Przykładem mogą być lody karmelowe z solą czy sosy słodko-kwaśne.

Fot. iStock / martin-dm

4/12 Rak (22.06 – 22.07)

Raki silnie się przywiązują zarówno do ludzi, jak i do rzeczy. Cenią sobie wartość sentymentalną miejsc i przedmiotów oraz związane z nimi wspomnienia. Raki są niezwykle wrażliwe, wybierają jedzenie, które kojarzą im się z bliską osobą lub wydarzeniami z przeszłości, np. kubek gorącego kakao, wata cukrowa czy kruche ciastka popijane mlekiem.

Fot. iStock / Oleh_Slobodeniuk

5/12 Lew (23.07 – 23.08)

Lwy są pewne siebie, dumne i obdarzone radością życia. Jako osoby odważne z natury, nie boją się kosztować nowości świata kulinarnego. Nie są nadmiernie przywiązane do tradycji i najczęściej sięgają po nietypowe połączenia smaków i nieznane im potrawy.

Fot. iStock / stock_colors

6/12 Panna (24.08 – 22.09)

Panny mogą wydawać się wybredne, korzystają z chęci wyboru tego, co najlepsze i najzdrowsze, nie lubią marnować jedzenia. Bardzo ważne są dla nich sprawy zdrowia i dbałość o ciało, z tego powodu sięgają po zdrową żywność. Szczególnym uwielbieniem darzą sałatki, które przygotowują z ekologicznych warzyw i owoców.

fot. iStock/Eva Katalin Kondoros

7/12 Waga (23.09 – 22.10)

Dla wag najważniejsza jest równowaga i harmonia, dlatego osoby spod tego znaku lubią łączyć gorzkie smaki ze słodkimi i czerpią z tego kulinarną satysfakcję. Połączenie słodkiego ciastka i gorzkiej kawy jest im bliskie.

Fot. iStock/ wundervisuals

8/12 Skorpion (23.10 – 21.11)

Skorpiony są znane z determinacji i silnego zaangażowania we wszystko co robią, tajemniczości i nieustępliwości. Jako osoby skryte, lubią sięgać po produkty, które kryją coś w sobie, np. ciastka lub drożdżówki z nadzieniem.

Fot. iStock / guruXOOX

9/12 Strzelec (22.11 – 21.12)

Strzelce są bardzo otwarte na świat i liberalne, kochają wolność i nie znoszą rutyny. Wydają się być ciągle w ruchu, nie straszne są im podróże. Wielką kulinarną sympatią darzą kuchnię orientalną, szczególnie tajską.

10/12 Koziorożec (22.12 – 19.01)

Koziorożce stoją obiema nogami na ziemi, są pragmatyczne, nie lubią udziwnień, wolą prostotę, także w kwestii jedzenia. Przepadają za sytym, prostym jedzeniem, które odżywia ciało i daje energię do działania. Chętnie sięgają po klasykę polskiej kuchni, taką jak bigos, pierogi czy swojska jajecznica.

Fot. iStock / ViewApart

11/12 Wodnik (20.01 – 18.02)

Wodniki to osoby chętnie przekraczające granice, szanujące swoją wolność. Są otwarte na nowości, ale twardo potrafią obstawać przy tym, co jest im bliskie. Lubią rozmawiać i lubią, gdy  towarzyszy temu dobre czerwone wino i sery.

Fot. iStock /

12/12 Ryby (19.02 – 20.03)

Ryby są bardzo zmienne i podatne na wpływy, obdarzone ogromną twórczą wyobraźnią. Jako osoby bardzo towarzyskie często odwiedzają bliskich i przebywają poza domem. Najczęściej też sięgają po gotowe posiłki, typu fast food, bo nie wystarcza im czasu w domu, aby każdego dnia gotować.