Lifestyle

Dlaczego mamy potrzebują wakacji bez dzieci

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
15 lipca 2019
Jak długo powinien trwać urlop
Fot. iStock / Jasmina007
 

Zaraz, zaraz… Jak to „bez dzieci”? Czy rodzice nie powinni spędzać ze swoimi pociechami jak najwięcej wolnego czasu, a wakacje to przecież wspaniała okazja, by bezstresowo i bez pośpiechu ze sobą pobyć, porozmawiać, poznawać się. Oczywiście, że tak! Ale psycholodzy uważają, że mamom należy się również odpoczynek bez dzieci. A nawet, że jest to dla nich zbawienne. Wiecie dlaczego?

Jeśli choć raz w roku wybierzesz się na wyjazd bez dzieci:

1.Ochronisz się przed poczuciem wypalenia

To jest oczywiste. Bycie matką to praca w pełnym wymiarze godzin i chociaż większość matek uważa, że ​​ich szczęśliwe, zdrowe dzieci są wystarczającą nagrodą za tę ciężką pracę, nie ma co udawać, że nie jesteśmy po prostu zmęczone. W każdej pracy potrzebujemy urlopu, a urlop z dziećmi, którym musisz spakować walizki, które musisz przez cały czas mieć na oku i którym trzeba zapewnić jakieś aktywności nie jest prawdziwym odpoczynkiem.

2.Twoja rodzina na tym skorzysta

Wiele matek boi się zostawić nawet na kilka dni dom, partnera i dzieci, martwiąc się, że po prostu nie będą oni w stanie funkcjonować bez nich.  Niepotrzebnie. Kiedy wrócisz, okaże się, że:

  • więzi między członkami twojej rodziny są mocniejsze, bo podczas twojej nieobecności dynamika relacji się zmieniła
  • nikt nie umarł z głodu, a starsi potrafią obsługiwać pralkę
  • partner lepiej rozumie twoje codzienne zmęczenie i jest bardziej skłonny do wprowadzenia korzystnych dla ciebie zmian w funkcjonowaniu waszej rodziny
  • możesz zaufać swojemu partnerowi

3. Przypominasz sobie, jaka byłaś „przedtem”

Kiedy wyjeżdżasz, możesz w końcu wyjść z roli, którą grasz w domu i przypomnieć sobie, co lubisz, czego pragniesz, co sprawia ci przyjemność, radość. Spojrzysz z dystansem na swoje życie, związek, domowe relacje. Łatwiej ci będzie dostrzec czego potrzebujesz, by twoje życie układało się lepiej, pełniej.

4. Masz czas dla siebie

Taki „pełny”, prawdziwy, nie urywany ukradkiem, kiedy w domu jest chwila ciszy lub kiedy dzieci śpią. Odpoczywasz psychicznie i fizycznie, czujesz się dowartościowana bo wiesz, że na taki prawdziwy odpoczynek zasługujesz.


Na podstawie: powerofpositivity.com


Lifestyle

Dlaczego nie jesteś szczęśliwa w związku? Kilka uczciwych odpowiedzi

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
15 lipca 2019
Fot. iStock/Prochkailo
 

Czasem w związku „coś się kończy” i nawet sami nie jesteśmy w stanie określić dlaczego oddalamy się od partnera. Niestety, dużo częściej, zamiast zagłębić się w siebie i pomyśleć nad tym, że problem może leżeć po naszej stronie, doszukujemy się wad i niedoskonałości w partnerze. Może pora zadać sobie kilka prostych pytań i udzielić na nie jak najszczerszych odpowiedzi?

Czy nie jesteś szczęśliwa w związku, bo:

Nie wkładasz w tę relację wysiłku?

Kiedy związek przestaje być motywacją, nie odnajdujemy już w nim radości z bycia z drugą osobą. Choć czasem trudno nam się do tego przyznać, większość z nas potrzebuje w relacji miłosnej wyzwania, które pozwoli nam się wykazać, które sprawi, że nie będziemy partnera traktować sztampowo, jako „pewnego” elementu w naszym życiu, ale priorytetowo.

Jesteś narcystyczna?

Zastanów się – czy przypadkiem nie bierzesz w tej relacji tego, czego potrzebujesz, ale nie jesteś w stanie określić, jakie są potrzeby twojego partnera? Ten związek da ci szczęście tylko do momentu, w którym wszystko idzie po twojej myśli. Ale prawdziwa, dobra miłość to kompromisy. Powiedzenie sobie: raz ja zrezygnuję z czegoś dla dobra naszej miłości, innym razem zrobisz to ty.

Nie mówisz o tym, czego potrzebujesz?

Mimo, że twórcy komedii romantycznych wmawiają nam, że jest inaczej, rzadko kiedy zdarza się nam takie porozumienie dusz, że jesteśmy w stanie czytać w swoich myślach. Miłość, ta zwykła wymaga od nas nieustannej komunikacji- emocji, uczuć, a także potrzeb. Jeśli nie mówisz ukochanej osobie, co ci w waszej relacji nie odpowiada, lub czego ci brak, nie miej do niego pretensji, że się nie domyślił. Że dobrze kogoś znamy możemy zazwyczaj powiedzieć po kilkunastu wspólnie spędzonych latach, kiedy mamy ze sobą życiowe sztormy i burze, a może nawet rozstanie.

Nie pozwalasz sobie na okazywanie emocji?

Chronisz się przed bólem, nie pozwalając sobie na to, by czuć. Odrzucasz emocje, gdy powinnaś okazać zdenerwowanie, rozczarowanie, smutek. Udajesz przed całym światem, że jest dobrze, choć wewnętrz rozpadasz się na tysiące kawałków. Jednak w ten sposób pozbawiasz się także możliwości odczuwania szczęścia, radości, podniecenia i spełnienia w związku.

Nie kochasz go?

To najtrudniejsze, co może ci się zdarzyć. Zdajesz sobie sprawię z tego, że pomyliłaś się co do uczucia, którym go darzysz. Lub, że to uczucie dawno wygasło. Mocujesz się z poczuciem winy i jednoczesną chęcią uwolnienia się od sytuacji, która blokuje cię właściwie na każdym polu.

Jeśli czujesz, że jesteś nieszczęśliwa w związku, zatrzymaj się na chwilę i zadaj sobie tych kilka, trudnych pytań. Bądz ze sobą szczera. Może nadszedł moment na kluczowe zmiany w twoim życiu.

 


Lifestyle

Smak lata w nowej odsłonie: arbuz

Redakcja
Redakcja
15 lipca 2019
Delecta - Biszkoptowy arbuzowiec

Sezon letni to idealny czas na sięgnięcie po soczystego i orzeźwiającego arbuza. Chyba nic tak dobrze nie gasi pragnienia, jak właśnie ten owoc. Marka Delecta proponuje kilka sposobów na wykorzystanie go w letnich deserach. Miłośnicy tego jakże orzeźwiającego owocu i słodkości z pewnością będą zadowoleni.

Wakacje to czas, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy – w tym desery, a arbuz świetnie sprawdzi się jako lekka przekąska na upalne dni. Jeśli Wy również jesteście tego samego zdania, koniecznie zapoznajcie się z naszymi propozycjami.

Karpatka arbuzowa

Delecta – Karpatka arbuzowa

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)

Nadzienie:

  • ¼ średniego arbuza – 500 ml
  • 200 g masła lub margaryny

Dekoracja:

  • 1 łyżka cukru pudru

Jeśli nie chcesz spędzić połowy dnia w kuchni, a myśl o pysznym deserze w ciepłe dni nie daje Ci spokoju, to świetnym i szybkim pomysłem będzie upieczenie karpatki arbuzowej. Przygotowanie ciasta zajmie zaledwie godzinę. Piekarnik nastawiamy na 220°C bez termoobiegu. Do wypieków potrzebujemy dwóch blaszek obłożonych papierem, o wymiarach 12 x 26. Na początku, gotujemy wodę z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem karpatka Delecta, rozcierając masę. Po jej schłodzeniu wbijamy jajka i miksujemy je na najwyższych obrotach przez 5 minut. Masę przekładamy do blaszek, rozsmarowujemy ją na papierze i pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru. W czasie oczekiwania na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy nadzienie. Arbuza obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i miksujemy go za pomocą blendera aż do uzyskania gładkiej masy (tak, aby powstało około 500 ml soku). Następnie, mieszamy zawartość torebki z kremem w soku arbuzowym, a pozostały sok gotujemy. Do gotującego się soku wlewamy proszek i gotujemy chwilę, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Później krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta. Na koniec posypujemy karpatkę cukrem pudrem.

Voilà, gotowe!

Biszkoptowy arbuzowiec

Delecta – Biszkoptowy arbuzowiec

Biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta

Masa arbuzowa:

  • 500 g miąższu arbuza (bez pestek)
  • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym Delecta

Biszkopt makowy:

  • 3 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki maku

Masa truskawkowa:

  • 100 g pokrojonych truskawek
  • 1 i 2/3 szklanki wody
  • 1 opakowanie kisielu o smaku truskawkowym Delecta
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny Delecta

Kolejna propozycja z pewnością przypadnie do gustu fanom deserów biszkoptowych.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Do dwóch białek ubitych na sztywno i żółtek utartych z cukrem, dodajemy mąkę, kakao i dokładnie mieszamy. Następnie, ubite białka dodajemy za pomocą szpatułki i mieszamy obie masy. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka). Ciemny i wystudzony biszkopt smarujemy kremem śmietankowym. Do przygotowania kremu należy ubić śmietankę kremówkę z jedną łyżką cukru, dodając mix do śmietany i postępując według instrukcji na opakowaniu. Na śmietankę wylewamy masę arbuzową, którą przygotowujemy z gotowanym przez 10 minut na niewielkim ogniu miąższem arbuza bez pestek oraz galaretki. Biszkopt makowy układamy bezpośrednio na masie arbuzowej. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mak i mieszamy. Zrobiony biszkopt smarujemy drugą porcją masy śmietankowej. Na niej układamy pokrojone truskawki i zalewamy masą truskawkową. Aby przygotować masę, gotujemy szklankę wody, w pozostałej części rozpuszczamy kisiel oraz cukier. Do gorącej masy dodajemy żelatynę, mieszając, by pod wpływem ciepła się rozpuściła. Pozostawiamy na noc w lodówce.

Ciasto z arbuzem – brzmi niewyobrażalnie… pysznie!

Deser arbuzowy z pistacjami

Delecta – Deser arbuzowy z pistacjami

  • 1 kg arbuza
  • 35 g cukru pudru
  • 35 g żelatyny Delecta
  • 50 ml wrzątku
  • 3 krople aromatu waniliowego Delecta
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie pistacji Bakalland

Trzecią propozycją na naszej liście na słodkie, letnie zapomnienie jest deser arbuzowy z pistacjami.

Zaczynamy od wyciśnięcia soku z arbuza – przez sokownik lub za pomocą blendera. Sok miksujemy z cukrem pudrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym. W kilku łyżkach wrzątku rozpuszczamy żelatynę, mieszając proszek do całkowitego rozpuszczenia. Sok z arbuza podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy całość do połączenia składników. Następnie, krem studzimy i przelewamy do silikonowych foremek na babeczki lub filiżanek i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Opakowanie pistacji zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek, a następnie siekamy. Stężały deser podajemy na ochłodzonym talerzu, delikatnie wyciągając z foremki pudding. Wierzch dekorujemy pistacjami oraz plasterkiem świeżego arbuza.

Deser w sam raz na upał!

Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów w arbuzowej odsłonie to warto zajrzeć na www.delektujemy.pl


Artykuł powstał we współpracy z Delecta.


Zobacz także

Mężczyzno, nie będziemy "ogarniać" za ciebie twojego życia. 7 rzeczy, których silne, niezależne kobiety oczekują w związku

30 rzeczy, które mówią, że jesteś silną kobietą

Uzależnienie kobiet od alkoholu. 8 szkodliwych mitów, w które nie można wierzyć

Rozmiar rozmiarowi nierówny

Za małe? Niemożliwe, przecież zawsze noszę M! Rozmiar rozmiarowi nierówny