Lifestyle

Często pijesz kawę? Poznaj 12 rzeczy, których mogłaś o niej nie wiedzieć

Redakcja
Redakcja
10 lipca 2017
9 z 12

Najlepszy czas na kawę

Fot. Pixabay / Foundry / CC0 Public Domain

Zastanawiasz się, kiedy wypić kawę aby przyniosła najlepsze rezultaty? Najlepiej sięgać po nią około godziny 10:00, wtedy organizm w najlepszy sposób korzysta z kofeiny dostarczonej z napojem.

PoprzedniNastępny
Lifestyle

Przepis na domowe mleko ryżowe

Redakcja
Redakcja
10 lipca 2017
Przepis na domowe mleko ryżowe
Fot. iStock
 

Mleko przygotowane z ryżu, cechuje się zawartością małej ilości tłuszczu, większą węglowodanów, witamin z grupy B, błonnika, ale mają niewielkie ilości białka i wapnia.  Nie zawiera glutenu, więc mogą je spożywać osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią.

Przepis na domowe mleko ryżowe

Potrzebujesz:

  • 2 litry wody,
  • 4 łyżki ryżu (białego lub brązowego), szczypta soli, 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Ryż należy opłukać, wsypać do 2 litrów wody, dodać szczyptę soli, a następnie gotować pod przykryciem 2 godziny na bardzo małym ogniu. Do przykrycia garnka warto wykorzystać pokrywkę z dziurką, a jeśli takiej nie mamy, zwykłą przykrywkę lekko uchylamy, aby część wody odparowała (około 300 ml)
  2. Po 2 godzinach wszystko studzimy, dodajemy cukier i miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
  3. Tak przygotowane mleko można przechowywać w lodówce najdłużej 2 dni; przed użyciem należy je wstrząsnąć.
Przepis na domowe mleko ryżowe

Fot. iStock


Lifestyle

Przepis na domowe mleko migdałowe

Redakcja
Redakcja
10 lipca 2017
Przepis na domowe mleko migdałowe
Fot. iStock / bhofack2

Zawiera witaminę E, która jest przeciwutleniaczem i chroni komórki przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Zawiera dużo potasu i magnezu, oraz korzystnych dla zdrowia tłuszczów roślinnych. Mogą je pić osoby z nadkwasotą, gdyż mleko migdałowe wykazuje działanie alkalizujące.


Przepis na domowe mleko migdałowe

Potrzebujesz:

  • 250 g migdałów,
  • 2 litry wody

Przygotowanie:

  1. Migdały wsypać do miski, zalać wodą, a następnie odstawić na około 8 godzin.
  2. Po tym czasie migdały odcedzić i włożyć do blendera.
  3. Następnie przygotować 2 litry wody i odpowiednią ilość (tyle, ile się zmieści) wlać do blendera; migdały wraz z dodaną wodą należy miksować na najwyższych obrotach.
  4. Po zmiksowaniu przelać wszystko przez gęste sito i dobrze odcisnąć drewnianą łyżką (pierwsza porcja mleka gotowa).
  5. Pozostałą po odciśnięciu papkę włożyć do blendera i ponownie zmiksować z pozostałą ilością wody. Następnie powtórzyć odciskanie na sitku. Po tej czynności jest gotowa druga porcja mleka. Mleko należy przechowywać w lodówce do 3 dni.
Przepis na domowe mleko migdałowe

Fot. iStock


Zobacz także

Życie nie jest takie proste, czyli o komplikowaniu rzeczywistości

Shit-test. Metoda sprawdzania faceta, której użyłaś pewnie nie raz

„Nie radzę sobie z tym, że tak wyglądam, nie radzę sobie z tym, że nie potrafię nic, z tym zrobić”