Lifestyle

Często pijesz kawę? Poznaj 12 rzeczy, których mogłaś o niej nie wiedzieć

Redakcja
Redakcja
10 lipca 2017
3 z 12

500 miliardów filiżanek

Fot. iStock / eclipse_images

Właśnie tyle kawy każdego roku wypijane jest na całym świecie. Bez względu na szerokość i długość geograficzną, kawa cieszy się wielkim powodzeniem. Polacy również często po nią sięgają, a według szacunków, każdy z nas wypija w ciągu roku aż 95 litrów tego napoju! To sprawia, że plasujemy się na 11 miejscu w rankingu światowych smakoszy kawy.

PoprzedniNastępny
Lifestyle

Przepis na domowe mleko ryżowe

Redakcja
Redakcja
10 lipca 2017
Przepis na domowe mleko ryżowe
Fot. iStock
 

Mleko przygotowane z ryżu, cechuje się zawartością małej ilości tłuszczu, większą węglowodanów, witamin z grupy B, błonnika, ale mają niewielkie ilości białka i wapnia.  Nie zawiera glutenu, więc mogą je spożywać osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią.

Przepis na domowe mleko ryżowe

Potrzebujesz:

  • 2 litry wody,
  • 4 łyżki ryżu (białego lub brązowego), szczypta soli, 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Ryż należy opłukać, wsypać do 2 litrów wody, dodać szczyptę soli, a następnie gotować pod przykryciem 2 godziny na bardzo małym ogniu. Do przykrycia garnka warto wykorzystać pokrywkę z dziurką, a jeśli takiej nie mamy, zwykłą przykrywkę lekko uchylamy, aby część wody odparowała (około 300 ml)
  2. Po 2 godzinach wszystko studzimy, dodajemy cukier i miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
  3. Tak przygotowane mleko można przechowywać w lodówce najdłużej 2 dni; przed użyciem należy je wstrząsnąć.
Przepis na domowe mleko ryżowe

Fot. iStock


Lifestyle

Przepis na domowe mleko migdałowe

Redakcja
Redakcja
10 lipca 2017
Przepis na domowe mleko migdałowe
Fot. iStock / bhofack2

Zawiera witaminę E, która jest przeciwutleniaczem i chroni komórki przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Zawiera dużo potasu i magnezu, oraz korzystnych dla zdrowia tłuszczów roślinnych. Mogą je pić osoby z nadkwasotą, gdyż mleko migdałowe wykazuje działanie alkalizujące.


Przepis na domowe mleko migdałowe

Potrzebujesz:

  • 250 g migdałów,
  • 2 litry wody

Przygotowanie:

  1. Migdały wsypać do miski, zalać wodą, a następnie odstawić na około 8 godzin.
  2. Po tym czasie migdały odcedzić i włożyć do blendera.
  3. Następnie przygotować 2 litry wody i odpowiednią ilość (tyle, ile się zmieści) wlać do blendera; migdały wraz z dodaną wodą należy miksować na najwyższych obrotach.
  4. Po zmiksowaniu przelać wszystko przez gęste sito i dobrze odcisnąć drewnianą łyżką (pierwsza porcja mleka gotowa).
  5. Pozostałą po odciśnięciu papkę włożyć do blendera i ponownie zmiksować z pozostałą ilością wody. Następnie powtórzyć odciskanie na sitku. Po tej czynności jest gotowa druga porcja mleka. Mleko należy przechowywać w lodówce do 3 dni.
Przepis na domowe mleko migdałowe

Fot. iStock


Zobacz także

Jak się nie dać jesiennej depresji? Mamy na to sposób. Przyłącz się do naszej nowej akcji #ŁapENDORFINY

Krótki film o tym, jak miłość nas zmienia. Obejrzyjcie koniecznie

10 rzeczy, które robi (naprawdę) zakochany mężczyzna