Go to content

Czego lepiej nie podgrzewać w mikrofalówce? Ta wiedza może zaoszczędzić sprzątania lub uchronić przed pożarem

Mikrofalówka to naprawdę wspaniałe urządzenie. Wiem, wiem, wysyła jakieś-tam fale, które mogą być groźne dla zdrowia tak na dłuższą metę, ale nie dajmy się zwariować. Większość z nas korzysta z niej sporadycznie. A co naukowiec, to i inne zdanie ma na ten temat. Osobiście bardziej obawiałabym się tych wszystkich wysokoprzetworzonych, gotowych potraw, które w niej podgrzewamy. Tam to dopiero jest cała tablica Mendelejewa! 

Od czasu do czasu i ja korzystam z mikrofalówki, żeby coś podgrzać. Bądźmy szczerzy – to jest po prostu wygodne, pozwala zaoszczędzić sporo czasu i znacznie redukuje liczbę brudnych naczyń (to koszmarne podgrzewanie w garnkach, garnuszkach, rondelkach… podsmażanie na patelni…). Czasem jednak można przesadzić. Mnie raz poniosło i z rozpędu wsadziłam do mikrofalówki surowe jajko. Normalnie akcja roku! Oczywiście nie liczyłam, że w ten sposób otrzymam jajko na twardo, ale na miękko już tak… Chciałabym zobaczyć moją minę, gdy wybuchło wewnątrz mikrofalówki. Można sobie wyobrazić, ile potem miałam sprzątania. Już chyba ekonomiczniej byłoby ją wyrzucić i kupić nową 😉

Tym oto sposobem dowiedziałam się, że jajek lepiej w mikrofalówce nie umieszczać. Chcąc uchronić się przed podobnymi wpadkami w przyszłości, postanowiłam sprawdzić, czego jeszcze nie należy podgrzewać w ten sposób. I okazuje się, że lista jest całkiem dłuuuga!

Smażone potrawy

Tłuszcz podgrzewa się bardzo szybko, co grozi zapaleniem wewnątrz mikrofalówki. Każdy, kto choć raz podgrzewał schabowego na pewno słyszał te charakterystyczne, „strzelające” odgłosy. One nie wróżą niczego dobrego!

Ostre papryczki

Zawierają kapsaicynę – substancję odpowiedzialną za ich ostry smak. W mikrofalówce uwalnia się on znacznie szybciej i w dużym stężeniu znajduje się w parze, która zostaje wytworzona w trakcie podgrzewania. Gdy otworzyć drzwiczki, może buchnąć ci prosto w twarz, powodują bolesne podrażnienie.

Woda

Tak, tak! Też byłam w szoku. Może się okazać, że osiągnie tak wysoką temperaturę, że dojdzie do poparzenia, choć na pierwszy rzut oka wcale nie będzie widać wrzenia. Dopiero po wrzuceniu czegoś do niej zacznie gwałtownie się unosić.

strona 1 z 2
druga część artykułu na następnej stronie

Fot. iStock/Maximkostenko

1/1 Czego lepiej nie podgrzewać w mikrofalówce? Ta wiedza może zaoszczędzić sprzątania lub uchronić przed pożarem

Owoce

Cóż, na taki pomysł bym nie wpadła, żeby podgrzewać owoce w mikrofalówce.  Ale jeśli ktoś rozważa, to lepiej, by odstąpił od tego pomysłu, ponieważ owoce zawierają bardzo dużo wody.

Styropianowe opakowania

Okazuje się, że pod wpływem wysokiej temperatury i długiego czasu podgrzewania (a mowa tu o kilku minutach zaledwie) mogą się stopić! A wtedy nie dość, że mikrofalówka do czyszczenia, to jeszcze trzeba się obejść smakiem…

Metalowe przedmioty

Lepiej uważać także na naczynia z pozłacanymi i posrebrzanymi elementami. W mikrofalówce mogą zacząć iskrzyć, a to grozi pożarem!

Zamknięte naczynia

Wszystko, co zakręcone lub zamknięte (butelki, słoiki, pudełka próżniowe) należy otworzyć przed podgrzaniem w mikrofalówce. Chodzi o ciśnienie, które można drastycznie wzrosnąć w trakcie podgrzewania.

Zimne naczynia

Lepiej nie wkładać do mikrofali szklanej miski, która dopiero co została wyjęta z lodówki. Może rozpaść się na kawałki pod wpływem wysokiej temperatury.

Trochę powiało grozą, prawda?

Źródło: Ładny dom