Go to content

9 pokarmów, których nie powinno się łączyć z czerwonym winem

Kochamy wino i większości z nas nie trzeba specjalnie zachęcać, by sięgnąć od czasu do czasu po ten trunek dla relaksu. Pasuje i do spotkania z przyjaciółmi, podczas romantycznej kolacji z mężem, czy w trakcie wieczornego czasu dla lektury. Chętnie dodajemy do niego coś do przegryzienia — a to kawałek pizzy, a to coś innego, na co akurat przyjdzie nam ochota.

Bo przecież wydaje się, że wino pasuje do wszystkiego, prawda? A jednak są produkty, których lepiej nie łączyć z lampką czerwonego wina. I ze względu na smak, jak i zdrowie. Jeśli jesteś ciekawa, czego lepiej unikać, przygotowaliśmy zestawienie 9 takich produktów.

źródło:  www.instyle.de

Fot. iStock

1/9 Czekolada

Wino i czekolada duetem idealnym? Okazuje się, że jednak nie! Wysoka zawartość cukru i tłuszczu w połączeniu z alkoholem może powodować bóle głowy. Szczególnie boleśnie mogą to odczuwać osoby cierpiące na migreny. Jeśli dodamy specyficzny smak wytrawnego czerwonego wina, przegryzanie go czekoladą sprawi, że staje się kwaśne po połknięciu. A słodkie wino zmiesza się smakiem z czekoladą i nie będzie się czym delektować.

Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/sushi-pa%C5%82eczki-japo%C5%84ski-%C5%BCywno%C5%9Bci-933065/”target="_blank"> tookapic</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>

2/9 Sushi

Zawartość żelaza w czerwonym winie połączone z surowymi rybami, glonami tworzy specyficzny metaliczny posmak. Jeśli chcesz zdecydować się na wino, sięgnij po białe, pochodzące z chłodniejszych rejonów, np. Tyrolu lub Francji.

Fot. iStock / Ridofranz

3/9 Sałatki z octem

Połączenie sałatki z sosem na bazie octu nie jest dobrym wyborem. Ocet jest tak kwaśny, że zagłusza wszelkie naturalne kwasy występujące w winie. W efekcie wino traci swój własny smak.

Fot. Flickr / <a href=http://bit.ly/1X2HhDE target="_blank">\nThink YUM!</a> / <a href=http://bit.ly/CC-BY-SA-2" target="_blank">CC BY-SA</a>

4/9 Czerwone mięso

Często do obiadu z czerwonym mięsem serwuje się czerwone wino. Ten duet idealnie łączy się pod kątem smaku, jednak zawarte w winie garbniki utrudniają wchłanianie żelaza obecnego w mięsie.

Fot. iStock/victoriya89

5/9 Niebieski ser

To prawda, że większość serów idealnie komponuje się z czerwonym winem. Jednak pleśniowy niebieski ser, wyjątkowo intensywny w smaku i zapachu, będzie zbyt wyrazisty dla wytrawnego wina. Najlepiej sięgać po słodkie wina (np. Porto), aby zrównoważyć ostrość pleśniowego sera.

Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/warzyw-karczoch-%C5%BCywno%C5%9B%C4%87-zdrowy-1134520/”target="_blank">sobbly</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

6/9 Karczochy

Te popularne w kuchni hiszpańskiej warzywa chętnie łączymy z winem. Cynarin — substancja obecna w karczochach sprawia, że wina łączone z karczochami stają się zbyt słodkie, bezbarwne i nudne w smaku.

Fot. iStock /Neustockimages

7/9 Szparagi

Nie należy łączyć szparagów z winem, ponieważ te warzywa zawierają siarkę i dużo chlorofilu, co sprawia, że szlachetny trunek smakuje metalicznie. Lepsze będzie lekkie i orzeźwiające białe wino.

Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/broku%C5%82-warzyw-%C5%BCywno%C5%9Bci-zdrowe-498600/”target="_blank">ImageParty</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

8/9 Brokuły

Brokuły to specyficzne w smaku, trochę ziemiste „siarkowe” warzywo. Nie łączy się dobrze z czerwonym winem, które w takim duecie staje się bardzo nijakie. To samo dzieje się z połączeniem z brukselką lub jarmużem.

Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/jajka-po%C5%82%C3%B3wki-koperek-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-653834/”target="_blank">683440</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

9/9 Jajka

Jajka zmieniają smak serwowanego do nich wina. Do jajek na miękko bardziej pasują delikatne wina białe, delikatne, a do innych potraw, w których jaja są istotnym składnikiem, warto sięgać nie po wytrawne czerwone, a lekkie owocowe trunki.