Go to content

7 prostych przepisów na dania z jagodami. Pysznie, kolorowo, ale nie zawsze słodko

Jagody są nie tylko pyszne, lecz także bardzo zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu oraz regulują poziom cukru we krwi. Posiadają zdolności bakteriobójcze i przeciwwirusowe, chronią przed wieloma chorobami i nowotworami. Dzięki dużej zawartości garbników pomagają zneutralizować szkodliwe produkty przemiany materii, poza tym wyłapują z organizmu toksyny.

Dlatego warto jeść jagody przez cały rok. Możesz spożywać je same lub przygotowywać z nich pyszne desery i słodkości oraz pikantne sałatki. Mamy dla ciebie kilka przepisów. Twoja rodzina i goście będą zachwyceni.

Źródło: huffingtonpost.com

Fot. iStock/Povareshka

1/7 Jagodowo-brzoskwiniowa sałatka z syropem miętowym

Ten smaczny deser nie wymaga gotowania i jest banalnie prosty w przygotowaniu. To niskokaloryczny deser, a przy tym bardzo sycący. Wygląda elegancko, dlatego śmiało można go podać na spotkania rodzinnym bądź z przyjaciółmi. Pysznie smakuje sam lub z dodatkiem bitej śmietany.


Potrzebujesz: 4 dojrzałych brzoskwiń, 1 szklanki jagód, 1/4 szklanki soku z cytryny, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżeczek posiekanej mięty, 1 szklanki malin, 1 szklanki truskawek.

Przygotowanie: Wrzuć do miski pokrojone brzoskwinie i jagody. Polej sokiem z cytryny, dodaj cukier i miętę. Przykryj folią i zostaw w lodówce przez ok 6 h. Tuż przed podaniem, wyłóż na talerz i rozsyp maliny oraz truskawki. Udekoruj miętą.

2/7 Jagodowe muffinki z migdałami

Pokochają je wszyscy – i dzieci, i dorośli. Rozpływają się w ustach, a migdały dodają cudownego smaku. Wyglądają apetycznie i będą się pięknie prezentować na stole. Ich przygotowanie jest łatwe, dlatego poradzą sobie nawet te panie, które nie lubią stać przy garach.

Potrzebujesz: 250 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 2 płaskich łyżeczek sody, 100 g migdałów, szczypty soli, 1/2 szklanki oleju, 130 g brązowego cukru, 2 jajek, 350 g jogurtu, 1 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego, 300 g jagód.

Przygotowanie: Wymieszaj ze sobą mąkę, sodę, sól i połowę migdałów. Dodaj jagody. W drugim naczyniu połącz olej, jajka, jogurt, cukier i aromat. Wymieszaj. Mokre składniki wlej do suchych. Migdały, które nam zostały, podpraż na patelni (do momentu zarumienienia). Gotowe ciasto wlewaj do papilotek w formie na muffinki. Posyp na wierzchu prażonymi migdałami. Piecz przez ok. 25-30 min. w temperaturze 160 stopni. Upieczone słodkości możesz posypać cukrem pudrem.

Fot. iStock/merc67

3/7 Jagodowy jogurt mrożony

Jest banalnie prosty w przygotowaniu i śmiało może zastąpić lody. Na lato będzie jak znalazł i zawsze możesz mieć go w zamrażarce. Ma gładką konsystencję, jest pyszny i schłodzi w ciepłe dni. Przed podaniem możesz posypać je ulubionymi dodatkami.

Potrzebujesz: 0,5 kg jagód, 3/4 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczki wódki, 1 szklanki jogurtu greckiego.

Przygotowanie: W średniej misce połącz jagody, cukier, wódkę i sok z cytryny. Wymieszaj. Przykryj folią i zostaw w temperaturze pokojowej przez godzinę. Mieszaj często. Po tym czasie wrzuć to do blendera i dodaj jogurt. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej do miski przez sito. Trzymaj w zamrażarce.

Fot. iStock/Yulia_Davidovich

4/7 Sałatka ze szpinaku z jagodami, orzechami, kozim serem i octem malinowym

Zwykle jagody traktujemy jako składnik deserów i słodkich dań. Jednak są one świetnym dodatkiem do pikantnej sałatki. Pasuje do grilla oraz kurczaka i ryb. W sam raz na weekend:)

Potrzebujesz: 6-7 filiżanek szpinaku, 1 szklanki jagód, 1 szklanki truskawek, 1/2 kubka orzechów, 300 g koziego sera.

Aby zrobić sos potrzebujesz: 2 łyżek octu malinowego, 6 łyżek oleju roślinnego, 1/4 szklanki miodu, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon, 2 łyżki drobno posiekanych szalotek, 1/4 łyżeczki soli, 1/8 świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Przygotowanie: Składniki na sos wymieszaj w słoiku i mocno wstrząśnij (upewnij się, że miód nie przykleja się do dna). W misce połącz resztę produktów, oprócz koziego sera. Nim na koniec posyp sałatkę.

Fot. iStock/malyugin

5/7 Lekki krem z jagodami

Gdy panują wysokie temperatury, mamy ochotę na lekkie desery. Dlatego ten krem będzie doskonały. Wystarczy 25 minut, aby stworzyć słodki poczęstunek. Poziom wykonania jest banalny.

Potrzebujesz: 200 ml naparu kawy, 15 dag cukru, 3 łyżeczek żelatyny, 3 żółtek, cukru wanilinowego, łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 400 ml mleka, 200 ml śmietany kremówki, 1/2 szklanki jagód.

Przygotowanie: Do naparu kawy dodaj cukier i rozpuść w nim łyżeczkę żelatyny. Ostudź. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Kawę rozpuszczalną rozpuść, ostudź i połącz z żółtkami. Zagotuj mleko i wlewaj powoli do masy żółtkowej. Ubijaj. Połącz z żelatyną. Ubij śmietankę i połącz z kremem. Posyp kawową galaretką i jagodami.

Fot. iStock/NikonShutterman

6/7 Sałatka z mango, fetą i jagodami

Sałatka, która ma ciekawy smak, a przy tym jest bardzo zdrowa. Mango jest określane jako „król owoców”, ponieważ ma wiele cennych korzyści dla naszego zdrowia. Zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.


Potrzebujesz: mango, 3/4 opakowania sera feta, garść kiełków rzodkiewki, 0,5 szklanki jagód, pół główki sałaty lodowej.

Przygotowanie: Pokrój mango w kostkę, porwij na mniejsze części sałatę. Wymieszaj razem i dodaj ser. Dorzuć kiełki i posyp jagodami.

Fot. iStock/Sitikka

7/7 Drożdżowe jagodzianki

Zapach i smak drożdżowych jagodzianek kojarzy się z wakacjami u babci na wsi. Jeśli chcesz poczuć się tak, jak wtedy, możesz przygotować je w swoim domu.

Aby przygotować ciasto potrzebujesz: 1 kg mąki do posypywania, 10 dag drożdży, 0,5 l mleka, 1,5 szklanki cukru, 2 jajka, szczypty soli, aromat śmietankowy, pół kostki margaryny.

Dodatkowo potrzebujesz: 0,5 l jagód, 0,5 szklanki cukru, jajko, 1 szklanka cukru pudru.

Przygotowanie nadzienia z jagód: Umyte i osuszone owoce połącz z cukrem.

Przygotowanie: Podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże i dodaj po 2 łyżeczki cukru i mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aby rozczyn podrósł. Pozostałą mąkę przesiej, połącz z cukrem i solą, dodaj jajka, aromat i wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj dokładnie. Dodaj zimny, ale płynny tłuszcz. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je i zostaw do wyrośnięcia. Kiedy już będzie gotowe, przygotuj stolnicę. Posyp ją mąką i ugniataj ciasto. Rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm i szklanką wytnij krążki. Na ich środek kładź jagody i ulep drożdżówki. Kiedy już wszystkie będą gotowe, ułóż je na natłuszczonej blaszce. Na wierzchu posmaruj jajkiem i odstaw jeszcze do wrośnięcia. Piecz 20-25 min. w temperaturze 180-190 stopni. Gotowe jagodzianki możesz posypać cukrem pudrem.