Lifestyle

6 par produktów, które, mimo, że razem są pyszne, mogą szkodzić

Redakcja
Redakcja
3 marca 2018
1 z 6

Kawa i kanapki z białego pieczywa

Fot. iStock/

Dla większości z nas to podstawa śniadania, ale nie zawsze nam służy. Węglowodany proste obecne w białym pieczywie z oczyszczonej mąki utrudniają wchłanianie wapnia, wpływając na gorszą pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Zdrowiej do kanapek z chleba pełnoziarnistego wypić domowy sok.

PoprzedniNastępny
Lifestyle

Zwykły komplement, a tak wiele może zmienić. 9 sposobów, by docenić swojego partnera

Ewelina Celejewska
Ewelina Celejewska
3 marca 2018
1 z 1

Zwykły komplement, a tak wiele może zmienić. 9 sposobów, by docenić swojego partnera

Fot. iStock/filadendron

Oczywiste komplementy

Twój partner zawsze wynosi śmieci? A może zmywa naczynia lub zmienia opony w samochodzie? Doceń, że to zadanie wziął na siebie i ty nie musisz zawracać sobie tym głowy. Ty też przecież lubisz, gdy on pochwali cię za coś, co po prostu należy do twoich obowiązków, prawda?

Seksowne komplementy

Oczywiście jednym z sekretów dobrego, długotrwałego związku jest aktywne i udane życie intymne. Seksowne komplementy mogą wzmocnić zaufanie partnera i sprawić, że poczuje się dobrze. To będzie miało bezpośrednie przełożenie na wasz seks.

Komplementy dotyczące waszego związku

Jeśli chcesz, żeby twój partner poczuł się kochany i doceniany, powiedz, jak bardzo cieszysz się, że jest z tobą. Że dzięki niemu twoje życie nabrało barw, stało się weselsze, radosne. Podkreśl, jak wiele zmienia jego obecność.

Komplementy dotyczące inteligencji

Chwalenie czyjegoś wyglądu i zachowania to jedno. Pamiętaj jednak, że informować swojego partnera, że doceniasz jego opinie i poglądy. Że lubisz to, jakim jest człowiekiem, co w życiu ceni i fakt, że możesz z nim porozmawiać na każdy temat.

Rodzicielskie komplementy

Jeżeli macie dzieci, doceń, jakim jest ojcem. Wymieniaj szczegóły, zwróć uwagę na to, jakie atrakcje dla nich wymyśla, w jaki sposób z nimi rozmawia, to, że wyręcza cię w niektórych sprawach czy to, że trzymacie wspólny front. Doceń, że jest ojcem twoich dzieci i powiedz, że lepiej nie mogłaś trafić.

Komplementowanie pomoże wam zakochać się w sobie na nowo. Nawet jeśli mówicie o rzeczach tak banalnych, jak zrobienie herbaty czy sprzątnięcie naczyń ze stołu. Szery komplement to wyraz szacunku i uznania. Im częściej będziesz je prawić, tym częściej będziesz je słyszeć.

Na podstawie: Power of positivity

PoprzedniNastępny
Lifestyle

Potrafisz zrobić jajecznicę, a może tylko ci się wydaje? 6 błędów, które większość z nas popełnia

Redakcja
Redakcja
3 marca 2018
Fot. iStock/victorass88

Jajecznica to klasyka polskiego śniadania. Szybka i prosta do przyrządzenia powinna być popisowym daniem każdego, kto łapie za patelnię. Tymczasem zamiast puszystej, smacznej potrawy, serwujemy na talerzach przyklapniętą breję, której widok odbiera apetyt. Zabierając się za jajecznice popełniamy szkolne błędy, które mszczą się i na jej wyglądzie i na smaku.

6 błędów, które szkodzą każdej jajecznicy  

1. Mieszanie jajek

Samo zmieszanie jaj to za mało. Żeby skłócić żółtka z białkami i napowietrzyć masę, najlepiej ubić je trzepaczką. Taka jajecznica będzie puszysta i delikatna.

2. Dolewanie płynu

Często pojawiają się porady, żeby uzyskać puszystą jajecznicę, należy dolać do surowych jaj wodę lub mleko. A bywa odwrotnie — płyn sprawia, że jajecznica stanie się twarda, a jeśli jego nadmiar oddzieli się od jajek, stanie się czymś na wzór nieapetycznej zupy.

3. Za mocne rozgrzewanie patelni

Im wyższa temperatura, tym szybciej zmienia się struktura białka oraz wzrasta ryzyko przypalenia i stwardnienia. Smażenie jajecznicy przez krótki czas na bardzo gorącej patelni psuje jej smak. Jajecznicę najlepiej smaż na wolnym ogniu, kilka minut.

4. Solenie w trakcie smażenia

Nie powinno się solić jajecznicy przed smażeniem lub w jego trakcie, ponieważ można przesadzić z jej ilością, a sama sól sprawia, że jajecznica staje się mniej puszysta i bardziej sztywna. Najlepiej posolić ją po zdjęciu z patelni.

5. Zły wybór warzyw do jajecznicy

Jajecznica z warzywami to pyszne urozmaicenie klasyki, jednak zły wybór warzyw może zamienić ją w płaskiego, rozmemłanego omleta. Aby było zdrowo i smacznie, unikaj surowych, pełnych wody warzyw. Warzywa najpierw blanszuj i starannie osusz, wstępnie je podsmaż lub użyj ugotowanych na parze, wtedy nie powstanie mokra papka.

6. Zbyt duża patelnia 

Zbyt duża patelnia na kilka jajek utrudnia zadanie. Przede wszystkim tłuszcz rozlewa się na boki patelni i potrzeba wlać go więcej, a więc danie będzie bardziej tłuste. Same jajka również rozlewają się po niej nierówno, tworząc warstwy, które na środku wysuszają się szybciej, a po bokach dłużej pozostają surowe.

źródło: dietetycy.org.pl


Zobacz także

50 sposobów na szczęśliwe życie. Sposób 5 – Odpal wrotki i zaszalej!

Australijka pisze zakazy dla męża i publikuje je w Internecie. Serio, nawet my mu współczujemy

14 interesujących blogów parentingowych – musisz je poznać!