Lifestyle

Vata, pitta lub kapha. Dieta ajurwedyjska i zalecenia dla 3 typów kształtu ciała

Redakcja
Redakcja
21 lutego 2018
2 z 3

Pitta

Fot. iStock/fizkes

Cechy charakterystyczne — osoby o tym typie sylwetki charakteryzują się średnią budową ciała, łatwym utrzymaniem masy, dobrym napięciem mięśniowym. Nie mają problemów trawiennych, mają dobre krążenie krwi. Ich cienkie włosy, najczęściej są rude, blond lub delikatnie brązowe, a czerwonawa cera z tendencją do trądziku, zaczerwienień, świądu, pieprzyków. Oczy są najczęściej jasnej barwy, np. niebieskiej, zielonej, szarej, nie lubią nadmiaru słońca. To gorące temperamenty z tendencją do dowodzenia.

Najlepsze pokarmy do spożycia — owoce i warzywa o wysokiej zawartości wody (melony, ogórki, jarmuż, sałata, figi, winogrona, awokado, czereśnie, kokos), krakersy, ciasta owsiane, białe sery, hummus, rośliny strączkowe.

Żywność, której należy unikać — ostre przyprawy, alkohol, kawa, ocet, kwaśne pokarmy, żółte sery, oleje i nadmiaru ziół i przypraw.

Styl życia i ćwiczenia fizyczne — najlepiej unikać słońca, za to uwagę skierować w stronę wody. Zajęcia na świeżym powietrzu i sporty wodne oraz joga i tai chi są najlepsze dla pitta.

PoprzedniNastępny

Zobacz także

Swędzące ciekawostki, czyli co komary lubią najbardziej

15 oznak, że drzemie w tobie pisarska dusza

Jak pokochać jedzenie na nowo! I naprawdę…