Choroby Koronawirus Zdrowie

Koronawirus – wirus, który zaskoczył ludzkość. Co należy o nim wiedzieć?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
13 lipca 2020
Koronawirus - co to jest, objawy, profilaktyka, leczenie
Fot. iStock
 

Koronawirus z Wuhan (SARS-CoV-2) wywołuje chorobę COVID-19. Rozprzestrzenia się on na całym świecie drogą kropelkową, a objawy zakażenia kojarzą się z grypą. Część osób zakażonych koronawirusem przechodzi chorobę bezobjawowo, natomiast wiele osób wymaga hospitalizacji z powodu ciężkiego przebiegu i powikłań w wyniku zakażenia. Co wiadomo o koronawirusie?

Koronawirus – skąd się wziął?

Koronawirusy występują u zwierząt i ludzi, najczęściej rozprzestrzeniając się za sprawą ssaków i ptaków. Zakażenie powoduje u nich różne choroby dotykające układ oddechowy, układ pokarmowy oraz nerwowy. Nie brakuje również zakażeń, które nie wywołują niepokojących objawów. Koronawirusy posiadają zdolność mutacji oraz zakażania nowych gatunków.

Koronawirus - co to jest, objawy, profilaktyka, leczenie

Fot. iStock/koronawirus

Koronawirus przenosi się również  z człowieka na człowieka, przede wszystkim drogą kropelkową, podczas kaszlnięcia lub kichnięcia, lub gdy ktoś dotknie powierzchni, po np. kontakcie ze śliną, na której znajduje się wirus, a następnie przeniesie go z dłoni na usta, do nosa lub oczu. Szacuje się, że jeden chory zaraża 3-4 kolejne osoby. U ludzi zakażenie powoduje zazwyczaj dolegliwości ze strony układu oddechowego, a znacznie rzadziej ze strony innych układów i narządów. Dotychczas wyróżniono 6 wirusów powodujących zakażenia u ludzi:

  • 229E, OC43, NL63, HKU1 – powodują przeziębienie o łagodnym przebiegu;
  • wirusy SARS i MERS mogą w rezultacie spowodować  zagrażającą życiu ostrą niewydolność oddechową.
  • koronawirus 2019-nCoV – wywołał obecną epidemię zakażeń układu oddechowego COVID-19. Wirus odnotowano po raz pierwszy w Wuhan (w Chinach) w grudniu 2019 roku.

Koronawirus a COVID-19 – czy to jest to samo?

COVID-19 to choroba wywołana przez koronawirus z Wuhan (2019-CoV).  Na początku zachorowania określano jako „chorobę wywołaną przez koronawirus z Wuhan”. Dopiero ogłoszenie przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) nazwy COVID-19 (rozwiniecie skrótu Corona-Virus-Disease-2019) spowodowało, że ona obowiązuje i posługujemy się nią oficjalnie. Często jeszcze nazwy koronawirus i COVID-19 są mylone i używane zamiennie. Należy podkreślić, że koronawirus to czynnik wywołujący chorobę, a COVID-19 to nazwa choroby wywołanej przez ten wirus.

Koronawirus - co to jest, objawy, profilaktyka, leczenie

Fot. iStock

Koronawirus – objawy zakażenia

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) okres inkubacji (czas od zarażenia pacjenta do początku wystąpienia objawów) w przypadku koronawirusa waha się pomiędzy 1-14 dni, najczęściej jest to około 5 dni po zakażeniu.  Najczęściej pojawiają się objawy typowe dla grypy – osłabienie, rozbicie, wysoka gorączka, katar, suchy kaszel, bóle głowy i mięśni. Chińczycy zaobserwowali u niektórych pacjentów, że pierwsze objawy zakażenia koronawirusem mogą powodować problemy ze strony układu pokarmowego, podobne do zwykłej biegunki. Biegunka występowała u ok. 2–3% chorych. Koronawirus może także negatywnie rzutować na funkcjonowanie narządu wzroku.

Wg. statystyk ok. 80% osób cierpiących na COVID-19 nie wymaga leczenia. Z kolei 1 na 6 chorych dotyka cięższy przebieg choroby, w którym pojawiają się problemy z oddychaniem. Taka sytuacja wymaga wymaga leczenia. Poważniejsze przypadki skutkują rozwojem ciężkiego zapalenia płuc z zespołem ostrej niewydolności oddechowej i/lub niewydolnością wielonarządową. Ciężki przebieg choroby obserwuje się u ok. 15–20% osób. Do śmierci dochodzi w przypadku 2–3% osób chorych.

Zakażenie może dotknąć każdego, bez względu na wiek czy płeć. Najciężej zakażenie przechodzą seniorzy z chorobami układu sercowo-naczyniowego, chorujący na cukrzycę, oraz cierpiący na zaburzenia neurologiczne lub  odporności. Znacznie częściej na na COVID-19 zapadają mężczyźni, niż kobiety, a dzieci chorują rzadko.

Koronawirus – jak zapobiegać zakażeniu?

Ponieważ dopiero opracowywana jest szczepionka przeciwko COVID-19, nie ma lepszego sposobu na zachowanie zdrowia niż unikanie kontaktu z wirusem. Ustalono odgórnie podstawowe zasady ochrony, które pozwalają zmniejszyć ryzyko zakażenia koronawirusem z Wuhan:

  • częste mycie rąk wodą z mydłem lub stosowanie środka odkażającego na bazie alkoholu;
  • po myciu stosowanie ręczników jednorazowych;
  • w przypadku potrzeby kichnięcia lub kaszlu, należy zasłonić usta i nos zgiętym ramieniem lub chusteczką. Chusteczkę należy od razu wyrzucić do zamykanego kosza na śmieci i umyć po tym dokładnie ręce;
  • nie należy zbliżać się do innych na dystans mniejszy niż 1 metr, szczególnie gdy dana osoba kaszle, kicha lub gorączkuje;
  • należy zakładać maseczkę na usta i nos maseczkę, w miejscach publicznych, w których istnieje możliwość bliskiego kontaktu z innymi ludźmi, takimi jak np. sklep;
  • należy unikać dotykania oczu, ust oraz nosa, by nie przenosić zakażenia.

W przypadku, gdy ktoś podejrzewa u siebie zakażenie koronawirusem, powinien jak najszybciej telefonicznie powiadomić powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną lub zgłosić się bezpośrednio do oddziału zakaźnego lub oddziału obserwacyjno-zakaźnego. Nie należy zgłaszać się do lekarza rodzinnego lub SOR!

Koronawirus - co to jest, objawy, profilaktyka, leczenie

Fot. iStock/koronawirus

Leczenie COVID-19

Podobnie jak nie opracowano jeszcze skutecznej szczepionki przeciw koronawirusowi, nie ma także opatentowanego  leku, który skutecznie leczyłby COVID-19. Chorobę leczy się jedynie objawowo, oraz leczenie możliwych powikłań bakteryjnych. Tylko w uzasadnionych przypadkach stosuje się  chlorochinę, będąca jedynym preparatem zarejestrowanym w Polsce do leczenia zakażenia SARS-CoV-2.  Jak dotąd nie ma dostępnych danych, które dotyczyłyby skuteczności chlorochiny u chorych z COVID-19 poza Chińską Republiką Ludową.


źródło: www.mp.pl , www.gov.pl , zdrowie.wprost.pl 

Choroby Koronawirus Zdrowie

Jajecznica na wiele sposobów – z kurkami, pomidorami, pieczarkami, szpinakiem lub serem. Przepisy

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
13 lipca 2020
Jajecznica z kurkami, pomidorami, pieczarkami, szpinakiem, czy serem , na parze
Fot. iStock
 

Jajecznica to jedno z najprostszych i najszybszych w wykonaniu potraw. Nawet w wersji „rozszerzonej” – jajecznica z kurkami, pomidorami, szpinakiem, pieczarkami lub z serem – nie zabiera dużo czasu, a smakuje wyśmienicie. Jak zrobić najlepszą jajecznicę, która ma idealną konsystencję i smak?

Jajecznica na śniadanie – dlaczego warto ją jeść?

Doskonale syci i rozgrzewa żołądek, dostarcza wielu wartościowych dla organizmu substancji. Wysokowartościowe białko sprawia, że jajecznica to prawdziwa bomba odżywcza. W jajecznicy znajdziemy m.in. aminokwasy egzogenne,  witaminy E, A, D i B5. Jest  tu także niemało ważnych mikroelementów: wapnia, żelaza, fosforu czy magnezu. Zawartość poszczególnych witamin, minerałów czy substancji odżywczych wzrasta, jeśli jajecznicę przyrządzamy ze zdrowymi dodatkami. Pomidory, pieczarki czy szpinak nie tylko podkręcają smak jajecznicy, ale także czynią ją zdrowszą.

Jak smażyć jajecznicę?

Jajecznica to potrawa tania i ekspresowa. Do wykonania w wersji podstawowej nie trzeba wiele więcej, niż jajka, cebula, sól, pieprz i oczywiście tłuszcz do smażenia. Niewprawieni amatorzy jajecznicy często ponoszą małe porażki. A to jajka za bardzo się ścięły i zeschły, a to znów jest zbyt rzadka, „glutowata”. Czasem wychodzi zbyt tłusta lub słona, a nawet i bez smaku. Nie warto się jednak zniechęcać, ponieważ jajecznica to jeden z najlepszych posiłków na śniadanie.

Jajecznica z kurkami, pomidorami, pieczarkami, szpinakiem, serem , na parze

Fot. iStock/jajecznica

Najlepiej jajecznicę smażyć przez 2-3 minuty na grubej patelni, z niewielką ilością tłuszczu, na której ciepło jest równomiernie rozprowadzane. Wtedy jajka zetną się równomiernie. Można ją smażyć tez nieco krócej lub dłużej, zgodnie z prywatnymi upodobaniami. Warto jednak mieszać cały czas jajka tak, by nie ścinały się za mocno na brzegach i dnie patelni.  Jajecznicę trzeba cały czas mieszać drewnianą łyżką, ale delikatnie i niezbyt szybko.

Jajecznica z kurkami – przepis

Jajecznica z kurkami to rarytas, bez którego wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić jesieni. Złote, chrupiące kurki fantastycznie podkręcają smak jajek i czynią to proste danie wykwintnym. Najlepiej smakuje przygotowana ze świeżych kurek, które nadają delikatny grzybowy aromat jajkom, ale jeśli ktoś ma dostęp do mrożonych grzybów, również może się pokusić o przygotowanie potrawy.

Jajecznica z kurkami, pomidorami, pieczarkami, szpinakiem, serem , na parze

Fot. iStock/jajecznica z pomidorem

Składniki na dwie porcje:

  • dwie duże garści kurek
  • 4 duże jajka
  • łyżka masła
  • cebula
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyść delikatnie i pokrój na kawałki.
  2. Jajka wbij do miseczki, cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozpuść masło. Na średnim ogniu najpierw zeszklij cebulką, a następnie dodaj do niej kurki. Smaż do momentu, gdy nadmiar wody z grzybów odparuje.
  4. Wlej na patelnię dobrze rozmieszane jajka, dodaj sól i pieprz. Smażyć, cały czas mieszając, do czasu ścięcia się jaj (2-3 minuty).
  5. Podawaj gorącą.

Jajecznica z pomidorem – przepis

To kolejny pomysł na jajecznicę, który ma wielu fanów. Łączenie smaku jajek z wyrazistym, lekko kwaskowym pomidorem nadaje potrawie głęboki smak. Jajecznica z pomidorem wymaga jedynie kilku minut dłuższego smażenia poszczególnych składników, niż jajecznica z samych jaj.

Jajecznica z kurkami, pomidorami, pieczarkami, szpinakiem, serem , na parze

Fot. iStock/jajecznica z pomidorem

Składniki na dwie porcje:

  • duży pomidor malinowy (lub dwa małe)
  • 4 duże jajka
  • cebula
  • szczypiorek do posypania
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidor umyj i obierz ze skórki. Żeby nie męczyć się przy obieraniu skórki, pomidor można sparzyć wrzątkiem – najpierw lekko natnij pomidora na górze i na dole, przelej go wrzątkiem i zdejmij palcami skórkę, powinna odejść bez wysiłku. Pomidor bez skórki pokrój.
  2. W miseczce rozkłóć ze sobą jajka, cebulę obierz i pokrój na drobną kosteczkę.
  3. Na patelni roztop łyżeczkę masła. Podsmaż cebulkę, by stałą się szklista, dodaj pokrojonego pomidora i odrobinę soli i pieprzu. Smaż pomidory pięć minut na minimalnym ogniu, aż sok się zredukuje.
  4. Po tym czasie przelej na patelnię rozkłócone jajka, i smaż wszystko razem, aż jajka się nie zetną, ok 2-3 minut. Dopraw solą i pieprzem, do smaku.
  5. Wyłóż gorące na talerze i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Jajecznica ze szpinakiem – przepis

Miłośnicy zieleniny na talerzu będą tu usatysfakcjonowani. Szpinak jest nie tylko zdrowy, ale dobrze przyrządzony nadaje potrawom świeży smak i wyrazisty aromat, a czosnek znakomicie podkręca aromat dania. Jajecznica ze szpinakiem to idealna potrawa na śniadanie, która doda sił witalnych potrzebnych o poranku.

Jajecznica z kurkami, pomidorami, pieczarkami, szpinakiem, czy serem , na parze

Fot. iStock/jajecznica ze szpinakiem

Składniki na dwie porcje:

  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 4 duże jaja
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Szpinak umyj, usuń twarde ogonki.
  2. Cebulę obierz i pokrój na drobną kosteczkę. W miseczce rozkłóć ze sobą jajka.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Podsmaż cebulkę aż stanie się szklista, wrzuć szpinak, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż, mieszając. Dopraw solą i pieprzem, poczekaj, aż płyn ze szpinaku odparuje.
  4. Wlej na patelnię jajka, i smaż wszystko razem, aż jajka się zetną, ok 2-3 minut.
  5. Wyłóż gorącą jajecznicę na talerze.

Jajecznica z pieczarkami i szynką – przepis

Jajecznica z pieczarkami i szynką, to propozycja śniadania dla miłośników klasycznych smaków.

Fot. iStock/jajecznica z pieczarkami

Składniki na dwie porcje: 

  • 4 duże jajka
  • duża garść pieczarek
  • cebula
  • 5 plastrów szynki
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Cebulę obierz i pokrój na drobną kosteczkę. W miseczce rozkłóć ze sobą jajka, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, szynkę pokrój na małe kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż cebulkę aż stanie się szklista, wrzuć szynkę, po chwili dodaj pieczarki. Dopraw solą i pieprzem, poczekaj, aż płyn z pieczarek odparuje.
  3. Wlej na patelnię jajka, i smaż wszystko razem, aż jajka się zetną, ok 2-3 minut.
  4. Wyłóż gorącą jajecznicę na talerze.

Jajecznica z serem – przepis

Ekspresowe i proste danie na dzień dobry. Rozgrzeje i nasyci żołądek po długiej nocy. Taka jajecznica z serem dobrze smakuje z ketchupem i ta wersja podania ma wielu zadeklarowanych fanów.

Fot. iStock/jajecznica z serem

Składniki na dwie porcje:

  • 4 duże jajka
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie: 

  1. Cebulę obierz i pokrój na drobną kosteczkę. W miseczce rozkłóć ze sobą jajka, ser pokrój na małe kawałki i dodaj do jajek.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż cebulkę aż stanie się szklista, wlej na patelnię rozkłócone jajka z serem, dopraw solą i pieprzem. Smaż wszystko razem, aż jajka się zetną, a ser roztopi.
  3. Wyłóż gorącą jajecznicę na talerze.

Jajecznica na parze – jak zrobić?

Zazwyczaj jajecznicę smażymy na patelni, na tłuszczu. Można także przygotować jajecznicę nieco inaczej, mniej kalorycznie. Jajecznica na parze to zalecany posiłek dla osób na diecie, a także w jadłospisie małych dzieci. Jak ją przygotować? To proste. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. W miseczce rozkłóć jajka, dodaj odrobinę soli i pieprzu do nich. Nad gotującą się wodą umieść naczynie (metalową miseczkę, talerz z nietłukącego szkła) i wlej jajka mieszając do chwili, aż się zetną.


źródło: www.przyslijprzepis.pl

Choroby Koronawirus Zdrowie

„Dla ciebie spalam się”. Dlaczego miłość nie powinna parzyć

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
13 lipca 2020
Fot. iStock/Milan_Jovic

Kiedy miłość zajmuje ci serce i głowę do tego stopnia, że nie radzisz sobie z emocjami, najwyższa pora by na chwilę „wyjąć” tę głowę i serce z tej miłości. My kobiety mamy zadziwiającą tendencję do spalania się w uczuciach, a przecież żadne uczucia nie są warte tego by aż tak mocno się w nich zatracić, by cierpieć. By zapomnieć o tym, że na świecie są przecież jeszcze inne, wspaniałe rzeczy.

Problemy z emocjami, z zazdrością, z brakiem poczucia wartości mocno rzutują na nasze związki oraz na style przywiązania, które rozwijamy w naszych relacjach, ale także na nasze własne samopoczucie i emocjonalne bezpieczeństwo. Kluczowe jest uświadomienie sobie, że cokolwiek się nie stanie, miłość nie jest jedynym sensem naszego życia. Jest nim osiągnięcie harmonii z samym sobą, wewnętrzny spokój i samoakceptacja.

Kiedy miłość parzy i dlaczego to nam szkodzi, czyli najczęstsze powody zbyt mocnego zaangażowania

Zazdrość o przeszłość partnera

Dopytywanie, naciskanie na poznanie szczegółów dotyczących poprzednich partnerów i związków, drążenie natury niektórych relacji, prośby o zerwanie znajomości… Wszystko to szkodzi głównie tobie. Często jest tak, że twój partner już dawno nie myśli o przeszłości, a ty się nią „katujesz”. Podstawowe pytanie jakie musisz sobie zadać to: „po co ci ta wiedza, co ona zmieni?”. Każdy z nas ma jakąś przeszłość, każdy kiedyś kogoś kochał, był w jakiejś relacji z kimś innym. To również dzięki tym relacjom jesteśmy dziś w jakimś określonym miejscu.

Współuzależnienie

Niezależnie od tego, z jakim uzależnieniem zmaga się nasz partner, musimy pamiętać, że to głównie jego walka i jego rola w tym, żeby sobie z tym problemem poradzić. Oczywiście, powinniśmy okazać ukochanej osobie pełne wsparcie, ale nie wolno nam poświęcać swojego bezpieczeństwa i poczucia osobistego szczęścia, by za wszelką cenę ją „ratować” . W przypadku uzależnienia nie mamy wielkiego wpływu na to, co się wydarzy i musimy sobie to jasno powiedzieć.

Uzależnienie od partnera

Kiedy kochamy taką miłością, która dosłownie sprawia, że bez partnera nie potrafimy normalnie funkcjonować, uczucie staje się szkodliwe. Miłość staje się głównym celem naszego życia, a my zatracamy się w niej ze strachu, że ją stracimy, że relacja się skończy. Nie widzimy jednak, że uczucie przechodzi w obsesję, a nasze poczucie wartości jest niskie zeru. Stajemy się niewolnikami uczucia, żebrzemy o nie.

Przyzwolenie na brak szacunku

Jeśli pozwalamy na to, by ukochana osoba traktowała nas bez szacunku, zaczynamy wierzyć w to, że po prostu na niego nie zasługujemy. Przyzwyczajamy się do słów i gestów, które bolą, ciążą. Adaptujemy się do sytuacji, pozwalamy na to, na co absolutnie nie zasługujemy. Już nie wiemy jak powinien wyglądać dobry związek, dobra miłość. Wydaje nam się, że to właśnie ta relacja, którą obecnie przeżywamy.

Lęk przed samotnością lub oceną innych

Strach przed porzuceniem, a raczej przed pustką, która zostanie nam po kimś, bywa paraliżujący. Tak samo dzieje się wtedy, kiedy zostajemy w jakieś relacji za wszelką cenę, obawiając się reakcji i oceny innych. Gdybyśmy tylko mieli odwagę odejść i zawalczyć o własne szczęście…  W rezultacie miesiącami i latami tkwimy w sytuacjach, które nam nic nie dają nam osobistej satysfakcji. Spalamy się.

Miłość jest piękna, ale miłość nie jest wszystkim. Kochajmy tak, aby nie zapominać o sobie i tak, aby nie „dusić” miłością partnera. Życie jest pełne różnych możliwości, a związek powinien być naszym wspólnym wyborem.

 


Zobacz także

Worki pod oczami to nie zawsze jedynie defekt kosmetyczny. Mogą być objawem poważnej choroby

25 „zdrowych” nawyków, które prędzej ci zaszkodzą, niż pomogą

Pigułka „dzień po” na receptę. Lekarze pomagają kobietom w dostępie do antykoncepcji awaryjnej