Ciasta Gotowanie Przepisy

Ciastka maślane – klasyczne, z cukrem, czekoladą lub marmoladą. Jak je upiec?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 września 2020
Ciastka maślane - z cukrem, czekoladą, marmoladą
Fot. iStock
 

Po ciastka maślane sięgamy chętnie i często. Nie potrzeba wielu produktów, ani wielkiego doświadczenia, by je upiec, więc warto sięgnąć po sprawdzony przepis i wypróbować sił. Niesłabnącą popularnością cieszą się ciastka maślane klasyczne, z cukrem, czekoladą lub marmoladą. Jak je upiec?

Jak nazwa wskazuje, ciastka maślane zawierają w swoim składzie masło, które nadaje im charakterystyczny smak. Jeśli mają to być prawdziwe maślane ciastka, nie należy zastępować masła margaryną, czy stałym olejem kokosowym. Dzięki wykorzystaniu masła będą delikatne, aromatyczne i pyszne, idealne jako przekąska do kawy i herbaty. Dodatek dżemu, marmolady, cukru waniliowego czy czekolady urozmaici ich smak.

Kruche ciastka maślane

To przepis na tradycyjne ciastka maślane, którym można nadawać dowolny kształt za pomocą foremki lub zwykłej szklanki. Aby ciastka maślane z przepisu wyszły idealnie, masło i jajko muszą być schłodzone bardzo dobrze.

Ciastka maślane - z cukrem, czekoladą, marmoladą

Fot. iStock

Kruche ciastka maślane — składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę, włóż pokrojone na małe kawałki  mocno schłodzone masło oraz jajo, cukier puder,  proszek do pieczenia i odrobinę soli. Zagnieć szybko składniki  na jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę, lekko ją spłaszcz i owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Na blat lub stolnicę posyp mąkę, wyłóż zimne ciasto i szybko je zagnieć. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm, wytnij kształty foremką i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą porcję (po jednej blaszce na raz) ok. 12 minut do lekkiego zarumienienia.

Ciastka maślane z cukrem — przepis

Przepis na chrupiące ciastka maślane z cukrem nie jest niczym nowym, ale z chęcią wracamy do kulinarnych wspomnień z dzieciństwa.

Ciastka maślane - z cukrem, czekoladą, marmoladą

Fot. iStock

Ciastka maślane z cukrem — składniki

  • 1 żółtko ugotowane na twardo,
  • 2 surowe żółtka,
  • białko
  • 130 g miękkiego masła,
  • 180 g mąki,
  • 60 g cukru,
  • cukier (jako posypka)

Przygotowanie: 

  1. Żółtko ugotuj na twardo, białko odłóż do miseczki do posmarowania ciastek.
  2. W misce rozkrusz ugotowane żółtko, dodaj świeże żółtka, cukier — składniki zmiksuj do utworzenia się puszystej masy.
  3. Do masy dodaj mąkę i masło, wymieszaj.  Uformowane ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Po upływie tego czasu ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm, wytnij kształty foremką i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasteczka posmaruj białkiem i obsyp cukrem.
  6. W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz ok. 10 minut do lekkiego zarumienienia.

Ciastka maślane z  czekoladą — przepis

Nie licząc cukru, ciastka maślane warto urozmaicić czekoladą. Można sięgnąć tylko po jeden jej rodzaj, lub przygotować mieszankę — np. czekoladę deserową, mleczną i gorzką jednocześnie.

Fot. iStock

Ciastka maślane z czekoladą — składniki: 

  • 100 g masła
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 80 g brązowego cukru
  • 80 g białego cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 300 g czekolady (3 tabliczki)

Przygotowanie: 

  1. Mąkę przesiej do pierwszej miski, dodaj sól, sodę, cukier waniliowy i wymieszaj.
  2. W drugiej misce ubij masło z dodatkiem brązowego i białego cukru (przez ok.5 minut). Dodać jajko i ubijaj kolejne 5 minut. Wrzuć do miski z masłem i dodaj  sypkie składniki z pierwszej miski — zmiksuj wszystko.
  3. Posiekaj drobno czekoladę i dorzuć ją do masy — wymieszaj.
  4. Piekarnik nagrzej do 160ºC, a dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Nabieraj ok. 2 łyżki masy, formuj kulki  i układaj w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce. Delikatnie spłaszcz dłonią ciastka. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut, do zrumienienia.

Uwaga — ciastka po upływie czasu pieczenia są jeszcze miękkie, ale zastygną podczas studzenia.

Ciastka maślane z marmoladą — przepis

Do ciastek maślanych najlepsza będzie marmolada (lub dżem) domowej roboty. Jeśli nie ma pod ręką domowych przetworów, nic nie stoi na preszkodzie, by sięgnąć po kupny produkt.

Fot. iStock

Ciastka maślane z marmoladą — składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • aromat waniliowy
  • marmolada — dowolna

Przygotowanie:

  1. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Do puszystej masy dodaj aromat waniliowy (ilość wg uznania), obie mąki (przesiane) i zmiksuj do otrzymania gładkiej masy. Ciasto wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
  2. Po upływie czasu z ciasta uformuj kulki i je spłaszcz, wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Na środek ciastek nałóż marmoladę.
  3. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 220ºC, włóż ciastka do nagrzanego piekarnika i obniż temperaturę do 200ºC.  Piecz ok. 10-15 min, aż ciastka się zrumienią.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl, www.kwestiasmaku.com 

Ciasta Gotowanie Przepisy

Kruche ciastka – wystarczy kilka składników i dobry przepis, by wypełnić dom cudownym zapachem

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 września 2020
kruche ciastka z cukrem, czekoladą, dżemem
Fot. iStock
 

Kruche ciastka to delikatne  wypieki, które fantastycznie smakują do herbaty czy kawy. Ich przygotowanie jest proste oraz szybkie (nie licząc czasu odpoczynku ciasta w lodówce). Wystarczy kilka składników, by upiec je samodzielnie i wypełnić dom cudownym zapachem. Jak zrobić ciastka maślane, z cukrem, czekoladą, dżemem lub z innymi dodatkami?

Kruche ciastka — jak upiec idealne?

Mąka, tłuszcz, jajko i cukier — tyle wystarczy, by z podstawowych składników wyczarować pyszne kruche ciastka. Żeby jednak zwiększyć szansę na otrzymanie kruchej masy, warto zastosować zasadę łączenia składników w cieście.  Ich proporcje powinny wyglądać tak: 1:2:3  (na 1 część cukru 2 części tłuszczu i 3 części mąki).

Najlepiej przy tym sięgnąć po drobny cukier do wypieków lub cukier puder, oraz mąkę krupczatkę, która najlepiej sprawdzi się do przygotowania kruchych ciastek. Tłuszcz musi być schłodzony, gdyż ciepły za szybko wchłonie się do mąki i ciastka po upieczeniu mogą okazać się nie tyle kruche ile twarde. Ważne jest także to, by nie zagniatać zbyt długo ciasta, ponieważ ciasteczka będą twarde. Na sam koniec trzeba dodać, że kruche ciastka potrzebują chłodu. Gdy ciasto jest zarobione, trzeba je zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut, a jeszcze lepiej — na ponad godzinę.

Kruche ciastka maślane — przepis   

Klasyczny przepis na ciastka maślane, których smak każdy zna z dzieciństwa.

 kruche ciastka z cukrem, czekoladą, dżemem

Fot. iStock/kruche ciastka

Kruche ciastka maślane — składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę, włóż pokrojone na małe kawałki  mocno schłodzone masło oraz jajo, cukier puder,  proszek do pieczenia i odrobinę soli. Zagnieć szybko składniki  na jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę, lekko ją spłaszcz i owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Na blat lub stolnicę posyp mąkę, wyłóż zimne ciasto i szybko je zagnieć. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm, wytnij kształty foremką i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą porcję (po jednej blaszce na raz) ok. 12 minut do lekkiego zarumienienia.

Kruche ciastka z kakao — przepis 

Klasyczny przepis na kruche ciastka wzbogacony został o kakao. Ono nadaje charakterystyczny smak i kolor. Efekt końcowy najlepiej podkreśli lukier.

 kruche ciastka z cukrem, czekoladą, dżemem

Fot. iStock/kruche ciastka

Kruche ciastka z kakao — składniki:

  • 270 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 150 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę z kakao, włóż pokrojone na małe kawałki  mocno schłodzone masło oraz jajo, cukier puder,  proszek do pieczenia i odrobinę soli. Zagnieć szybko składniki  na jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę, lekko ją spłaszcz i owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Na blat lub stolnicę posyp mąkę, wyłóż zimne ciasto i szybko je zagnieć. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm, wytnij kształty foremką i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą blachę (po jednej na raz) ok. 12 minut do lekkiego zarumienienia.

Kruche ciastka z cukrem — przepis

Ten przepis na kruche ciastka przygotowywany jest inaczej, niż jego klasyczne wersje. Choć gotowe ciasto musi odpocząć w lodówce, do zagniecenia składników stosuje się miękkie masło, w temperaturze pokojowej.

 kruche ciastka z cukrem, czekoladą, dżemem

Fot. iStock

Kruche ciastka z cukrem — składniki:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru kryształu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • cukier do obtoczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło zmiksuj z cukrami i jajkami na puszystą masę. Powoli, po trochę dodawaj mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń gotowe ciasto w folię i włóż na ok. 30 min do lodówki.
  2. Wysyp mąkę na blat, rozwałkuj na nim ciasto na grubość ok. 3 mm, wytnij kształty foremką. Ciastka kładź na talerzyku z cukrem i lekko dociśnij, by cukier przywarł. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzej do 170ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą blachę (po jednej na raz) ok. 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.

Kruche ciastka z czekoladą — przepis

Wariant klasycznych kruchych ciasteczek z czekoladą to gratka dla miłośników słodkich smaków.

Fot. iStock/ kruche ciastka

Kruche ciastka z czekoladą — składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej

Przygotowanie: 

  1. Sypkie składniki wsyp do miski i wymieszaj. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do sypkich składników, szybko je razem rozetrzyj.
  2. Dodaj zimną śmietanę, jajka i pokrojoną drobno czekoladę. Krótko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę.
  3.  Z ciasta uformuj kulki, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz dłonią.
  4. Piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą blachę (po jednej na raz) ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blasze jeszcze przez 5 minut, następnie je z niej zdejmij.

Kruche ciastka z dżemem — przepis

Do nadzienia możesz wykorzystać dowolny dżem.

Fot. iStock/kruche ciastka

Kruche ciastka z dżemem — składniki:

  • 50 dkg mąki
  • 25 dkg masła
  • 12 dkg cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem

Przygotowanie: 

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zimne masło posiekaj z pozostałymi składnikami, dodaj jajka. Zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i na godzinę włóż do lodówki.
  2. Ciasto podziel na części. Każdą z nich po kolei rozwałkuj i wytnij kółka szklanką — w połowie gotowych kółek wytnij jeszcze mniejsze dziurki, np. kieliszkiem od wódki lub innym małym, okrągłym przedmiotem.
  3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180ºC. Włóż do niego ciastka i piecz do momentu, aż się zarumienią.
  4. Gdy wystygną, na pełne koła nałóż dżem i przykryj go od góry ciastkiem z dziurką w środku. Posyp cukrem pudrem.

źródło: akademiasmaku.pl, www.domowe-wypieki.pl, www.przyslijprzepis.pl

Ciasta Gotowanie Przepisy

UNICEF: Polska dopiero na 31. miejscu w rankingu jakości życia dzieci w krajach bogatych

Redakcja
Redakcja
4 września 2020
Fot. iStock

Na 38 badanych krajów UE i OECD, Polska zajmuje 31. miejsce w rankingu jakości życia dzieci, podaje UNICEF w najnowszym raporcie. Ranking został opracowany na bazie wskaźników dotyczących jakości życia dzieci w trzech obszarach: dobrostanu psychicznego, zdrowia fizycznego oraz kompetencji społecznych i edukacyjnych.

Samobójstwa, brak zadowolenia z życia, otyłość, niskie kompetencje społeczne i edukacyjne stają się coraz częstszymi problemami dzieci i młodzieży w krajach bogatych, podaje opublikowany dzisiaj raport UNICEF „Świat zależności. Czynniki wpływające na jakość życia dzieci w krajach bogatych”. Raport został opracowany przez Centrum Badawcze UNICEF Innocenti Research Center we Florencji.

Mimo że najbogatsze kraje świata dysponują pieniędzmi, zasobami i odpowiednimi strukturami, czyli wszystkim co jest niezbędne do tworzenia odpowiednich warunków życia dzieci, codzienne realia pokazują, że dla milionów z nich sytuacja w jakiej przyszło im dorastać jest daleka od tego, co możemy uznać za dobre dzieciństwo. Według autorów raportu, spośród wszystkich krajów Unii Europejskiej i OECD, dzieciom najlepiej żyje się w Holandii, Danii i Norwegii, a najgorzej w Stanach Zjednoczonych, Bułgarii i Chile.

Dane przedstawione w raporcie budzą obawę o jakość życia dzieci w krajach bogatych, także w Polsce. Niestety, sytuacja najmłodszych znacząco się pogorszyła z powodu pandemii koronawirusa i jej skutków. Jeśli w krótkim czasie nie podejmiemy zdecydowanych działań, wiele dzieci może nie mieć szansy na wykorzystanie swojego pełnego potencjału i zostać w tyle za rówieśnikami, powiedział Marek Krupiński, Dyrektor Generalny UNICEF Polska.

Dobrostan psychiczny

Zdrowie psychiczne oraz dobre samopoczucie to kluczowe elementy wpływające na jakość życia dziecka. W tym obszarze Polska zajęła 30. miejsce na 38 badanych krajów. Autorzy raportu porównali między innymi wskaźnik samobójstw wśród nastolatków w wieku 15-19 lat. Samobójstwo jest jedną z najczęstszych przyczyn śmierci młodych ludzi w krajach bogatych. Na 100 tysięcy polskich dzieci w wieku 15-19 lat prawie dziewięcioro popełnia samobójstwo. Najgorsza sytuacja jest na Litwie (18,2), w Nowej Zelandii (14,9) i Estonii (13,9), a najlepsza w Grecji (1,4). Dzieci, które mają mniej wspierających rodziców i te, które doświadczają dręczenia ze strony rówieśników, mają znacznie gorszy stan zdrowia psychicznego.

Zdrowie fizyczne, czyli co z kondycją dzieci?

Drugim obszarem analizowanym przez autorów raportu jest stan zdrowia fizycznego. W tym zestawieniu Polska zajęła 22. pozycję na 38 badanych krajów. Niestety, co trzecie dziecko w krajach bogatych jest otyłe lub ma nadwagę. To coraz częstszy problemem wśród najmłodszych. W Polsce ponad 1/4 dzieci cierpi na nadwagę lub otyłość. Najlepsza sytuacja jest w Japonii, a najgorsza w Stanach Zjednoczonych, gdzie problem ten dosięgnął już 42% młodych ludzi.

Warto dodać, że co drugi nastolatek w Polsce nie akceptuje swojego ciała. Zdecydowanie częściej dotyczy to dziewcząt niż chłopców. To znaczy, że dzieci w Polsce mają niestety bardzo niską samoocenę. Średnio, w krajach bogatych dwoje na pięcioro nastolatków uważa się za zbyt grubych lub zbyt chudych.

Kompetencje społeczne i edukacyjne

We wszystkich krajach UE i OECD, średnio 40% dzieci w wieku 15 lat nie posiada umiejętności czytania ze zrozumieniem i rozumowania w matematyce. Najgorzej jest w Chile, Rumunii i Bułgarii. Najlepsza sytuacja pod tym względem jest w Estonii, Irlandii i Finlandii. Polska w tym zestawieniu zajmuje bardzo wysokie, siódme miejsce.

Kompetencje edukacyjne to jednak nie wszystko. Bardzo ważne miejsce w rozwoju młodego człowieka zajmują kompetencje społeczne. W Polsce, co trzecie dziecko deklaruje, że ma trudności w nawiązywaniu przyjaźni co wskazuje na niskie umiejętności społeczne. Ten wynik plasuje nasz kraj na czwartym od końca miejscu w tej kategorii. Gorzej jest tylko w Chile, Japonii i Islandii.

Wpływ uwarunkowań zewnętrznych na jakość życia dzieci

Raport UNICEF ocenia również elementy polityk społecznych prowadzonych przez poszczególne kraje, uwarunkowania ekonomiczne oraz stan środowiska. W tym zestawieniu na czele plasują się Norwegia, Islandia i Finlandia zaś na dole tabeli rankingowej znalazły się Grecja, Meksyk i Turcja. Polska zajęła bardzo dobrą, 13. pozycję na 41 analizowanych krajów, dla których były dostępne dane porównawcze.

Autorzy raportu docenili stosunkowo długi płatny urlop rodzicielski w Polsce oraz znaczący spadek ubóstwa wśród dzieci w naszym kraju. Najgorzej oceniane są nasze działania w zakresie zapewnienia zdrowych warunków środowiskowych – mamy jeden z najwyższych poziomów zanieczyszczenia powietrza wśród badanych krajów.

Na jakość życia dziecka ma również wpływ to, ile godzin tygodniowo pracują jego rodzice i czy są w stanie pogodzić obowiązki rodzicielskie z wymaganiami pracodawcy. Ważne jest czy rodzina ma wsparcie w najbliższym otoczeniu i czy ma na kogo liczyć w opiece nad dziećmi. Więcej od polskich rodziców pracują tylko rodzice w Turcji. Aż połowa polskich rodziców twierdzi, że miewają kilka razy w miesiącu trudności ze sprostaniem obowiązkom rodzicielskim właśnie z powodu zbyt długich godzin pracy.

Rekomendacje UNICEF

W celu poprawy jakości życia dzieci UNICEF apeluje o podjęcie następujących działań:

  1. Zmniejszenie nierówności w dochodach, obniżenie skali ubóstwa oraz zapewnienie wszystkim dzieciom dostępu do potrzebnych im zasobów i usług.
  2. Likwidację luki w dostępie do usług w zakresie zdrowia psychicznego dla dzieci i młodzieży oraz podniesienie jakości tych usług.
  3. Rozwój polityki przyjaznej rodzinie, poprawę równowagi między życiem zawodowym a rodzinnym oraz zapewnienie dostępu do wysokiej jakości, elastycznych i przystępnych cenowo usług opieki nad małymi dziećmi.
  4. Wzmocnienie wysiłków na rzecz ochrony dzieci przed chorobami, którym potrafimy zapobiegać, w tym zwiększenie odsetka dzieci szczepionych na odrę.
  5. Wzmocnienie polityki dotyczącej walki z COVID-19 i zapewnienie, że państwowe cięcia budżetowe w związku z pandemią, nie będą dotyczyły polityki rodzinnej.

 


Zobacz także

Pyszne ciasteczka maślane. Wasze przepisy wielkanocne

Makaron - z kurczakiem, szpinakiem, serem, tuńczykiem i pesto

Makaron ze szpinakiem, kurczakiem, tuńczykiem i inne, pyszne przepisy

Optymalne pieczone pączki – przepis