Go to content

Ciastka maślane – klasyczne, z cukrem, czekoladą lub marmoladą. Jak je upiec?

Ciastka maślane - z cukrem, czekoladą, marmoladą
Fot. iStock

Po ciastka maślane sięgamy chętnie i często. Nie potrzeba wielu produktów, ani wielkiego doświadczenia, by je upiec, więc warto sięgnąć po sprawdzony przepis i wypróbować sił. Niesłabnącą popularnością cieszą się ciastka maślane klasyczne, z cukrem, czekoladą lub marmoladą. Jak je upiec?

Jak nazwa wskazuje, ciastka maślane zawierają w swoim składzie masło, które nadaje im charakterystyczny smak. Jeśli mają to być prawdziwe maślane ciastka, nie należy zastępować masła margaryną, czy stałym olejem kokosowym. Dzięki wykorzystaniu masła będą delikatne, aromatyczne i pyszne, idealne jako przekąska do kawy i herbaty. Dodatek dżemu, marmolady, cukru waniliowego czy czekolady urozmaici ich smak.

Kruche ciastka maślane

To przepis na tradycyjne ciastka maślane, którym można nadawać dowolny kształt za pomocą foremki lub zwykłej szklanki. Aby ciastka maślane z przepisu wyszły idealnie, masło i jajko muszą być schłodzone bardzo dobrze.

Ciastka maślane - z cukrem, czekoladą, marmoladą

Fot. iStock

Kruche ciastka maślane — składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę, włóż pokrojone na małe kawałki  mocno schłodzone masło oraz jajo, cukier puder,  proszek do pieczenia i odrobinę soli. Zagnieć szybko składniki  na jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę, lekko ją spłaszcz i owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Na blat lub stolnicę posyp mąkę, wyłóż zimne ciasto i szybko je zagnieć. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm, wytnij kształty foremką i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą porcję (po jednej blaszce na raz) ok. 12 minut do lekkiego zarumienienia.

Ciastka maślane z cukrem — przepis

Przepis na chrupiące ciastka maślane z cukrem nie jest niczym nowym, ale z chęcią wracamy do kulinarnych wspomnień z dzieciństwa.

Ciastka maślane - z cukrem, czekoladą, marmoladą

Fot. iStock

Ciastka maślane z cukrem — składniki

  • 1 żółtko ugotowane na twardo,
  • 2 surowe żółtka,
  • białko
  • 130 g miękkiego masła,
  • 180 g mąki,
  • 60 g cukru,
  • cukier (jako posypka)

Przygotowanie: 

  1. Żółtko ugotuj na twardo, białko odłóż do miseczki do posmarowania ciastek.
  2. W misce rozkrusz ugotowane żółtko, dodaj świeże żółtka, cukier — składniki zmiksuj do utworzenia się puszystej masy.
  3. Do masy dodaj mąkę i masło, wymieszaj.  Uformowane ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Po upływie tego czasu ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm, wytnij kształty foremką i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasteczka posmaruj białkiem i obsyp cukrem.
  6. W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz ok. 10 minut do lekkiego zarumienienia.

Ciastka maślane z  czekoladą — przepis

Nie licząc cukru, ciastka maślane warto urozmaicić czekoladą. Można sięgnąć tylko po jeden jej rodzaj, lub przygotować mieszankę — np. czekoladę deserową, mleczną i gorzką jednocześnie.

Fot. iStock

Ciastka maślane z czekoladą — składniki: 

  • 100 g masła
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 80 g brązowego cukru
  • 80 g białego cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 300 g czekolady (3 tabliczki)

Przygotowanie: 

  1. Mąkę przesiej do pierwszej miski, dodaj sól, sodę, cukier waniliowy i wymieszaj.
  2. W drugiej misce ubij masło z dodatkiem brązowego i białego cukru (przez ok.5 minut). Dodać jajko i ubijaj kolejne 5 minut. Wrzuć do miski z masłem i dodaj  sypkie składniki z pierwszej miski — zmiksuj wszystko.
  3. Posiekaj drobno czekoladę i dorzuć ją do masy — wymieszaj.
  4. Piekarnik nagrzej do 160ºC, a dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Nabieraj ok. 2 łyżki masy, formuj kulki  i układaj w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce. Delikatnie spłaszcz dłonią ciastka. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut, do zrumienienia.

Uwaga — ciastka po upływie czasu pieczenia są jeszcze miękkie, ale zastygną podczas studzenia.

Ciastka maślane z marmoladą — przepis

Do ciastek maślanych najlepsza będzie marmolada (lub dżem) domowej roboty. Jeśli nie ma pod ręką domowych przetworów, nic nie stoi na preszkodzie, by sięgnąć po kupny produkt.

Fot. iStock

Ciastka maślane z marmoladą — składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • aromat waniliowy
  • marmolada — dowolna

Przygotowanie:

  1. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Do puszystej masy dodaj aromat waniliowy (ilość wg uznania), obie mąki (przesiane) i zmiksuj do otrzymania gładkiej masy. Ciasto wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
  2. Po upływie czasu z ciasta uformuj kulki i je spłaszcz, wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Na środek ciastek nałóż marmoladę.
  3. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 220ºC, włóż ciastka do nagrzanego piekarnika i obniż temperaturę do 200ºC.  Piecz ok. 10-15 min, aż ciastka się zrumienią.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl, www.kwestiasmaku.com