Ekologia Ogród Zwierzęta

Pszczoły – owady, bez których ludzkość nie przetrwa. Jak pomóc pszczołom we własnym ogrodzie?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 sierpnia 2020
Pszczoły - murarki, miodne, ochrona w ogrodzie
Fot. iStock
 

Pszczoły to owady, których pracę doceniamy coraz bardziej i staramy się świadomie postępować tak, by im nie szkodzić. Te niewielkie owady są nie tylko pracowite, ale także bardzo pożyteczne, w dodatku nie atakują same z siebie. Pszczoły wymagają wsparcia, ponieważ stale zmniejszająca się ich populacja przyniesie tragiczne konsekwencje dla ludzi.

Pszczoły — co warto o nich wiedzieć?

Niewielkich rozmiarów pszczoły są owadami błonkoskrzydłymi, których przedstawiciele dorastają od 7 do 18 mm długości. Mimo iż kojarzymy je przede wszystkim z czarno-żółtymi pasami, mogą mieć różne zabarwienie — od jednolicie czarnego, po żółto-pomarańczowe. Budowa ciała pszczół jest dość krępa. W przeciwieństwie do os pszczoły są łagodnymi stworzeniami, które nie atakują bez powodu. Jeżeli jednak zdarzy się atak, żądło pszczoły posiadające niewielkie haczyki wbija się w skórę. Gdy atakująca pszczoła wyciąga je ze skóry, wyszarpuje przy okazji część własnego wnętrza i umiera.

Zarówno larwy, jak i dorosłe pszczoły, żywią się pyłkiem kwiatowym, spadzią i nektarem. Pobierając dla siebie pożywienie, pszczoły zapylają jednocześnie rośliny, które odwiedzają. Dzięki temu możliwe jest wytworzenie się owoców. Mało kto wie, że tym pracowitym owadom zawdzięczamy aż 1/3  całości żywności na świecie.

Fot. iStock

Pszczoły — miodne, murarki

W Polsce można napotkać aż 470 gatunków pszczół, ale tylko jeden gatunek — pszczoła miodna — produkuje miód, więc hodowana jest w ulach.

Pszczoła miodna

Pszczoły miodne mają charakterystyczny wygląd — ich tułów pszczoły jest brunatno-żółty i pokryty gęstymi włoskami. Pszczoły miodne żyją w rodzinie pszczelej, na której czele stoi królowa (matka), osiągająca od 17 do 22 mm długości. W hierarchii tuż pod nią znajdują się bezpłodne robotnice mierzące od 13 do 15 mm, a także trutnie, czyli samce od długości ciała od 14 do 16 mm.

W jednej rodzinie pszczół może znajdować się aż kilkadziesiąt tysięcy owadów. Królowa co prawda nie wykonuje żadnych prac, ale odpowiada za ciągłość rodziny i  składa ponad 200 000 jaj rocznie. Z kolei robotnice są najbardziej liczne (nawet 80.000 osobników w jednej rodzinie) i to one pracują, przynosząc pyłek i nektar, ale również wodę. Dzięki nim powstają takie produkty jak miody, pyłki, pierzga oraz wosk. Trutnie z kolei to samce, które obrosły sławą leni, jednak również pełnią pożyteczną funkcję w ulu, zapewniając królową.

Pszczoły - murarki, miodne, ochrona w ogrodzie

Fot. iStock/pszczoły

Pszczoła murarka

Dziko żyjące pszczoły prowadzą raczej samotny tryb. Mimo że nie dają miodu, są pożyteczne, ponieważ zapylają różne gatunki roślin, nie stwarzając przy tym zagrożenia dla człowieka. Przykładem takich dzikich pszczół jest czesto spotykana pszczoła murarka jest często spotykana murarka. Pszczoły murarki to aż 18 gatunków pszczół. Najczęściej spotykana jest murarka ogrodowa, indywidualistka żyjąca w koloniach, ale niewymieniająca informacji z innymi pszczołami. Murarki to pszczoły średniej wielkości — samce osiągają 8-10 mm, a samice 10-12 mm długości, o rdzawym ubarwieniu. Można podjąć się ich hodowli we własnym ogrodzie, stawiając specjalne domki dla murarek. Pszczoły murarki nie bronią swojego gniazda, a obecność człowieka jest temu owadowi raczej obojętna.

Pszczoły - murarki, miodne, ochrona w ogrodzie

Fot. iStock/pszczoły

Pszczoły w ogrodzie — jak pomóc im przetrwać?

Mimo tego, że pszczoły są niezwykle ważne dla przyrody i pożyteczne z punktu widzenia ludzi, ich przyszłość jest niepewna. Szacuje się, że blisko 1 gatunkowi pszczół na 10 istniejących grozi wyginięcie. Liczebność pszczół maleje na całym świecie już od 60 lat. Najpewniej wpływ mają na to:

  • choroby i pasożyty pszczół;
  • niedobory składników odżywczych;
  • intensyfikacja rolnictwa;
  • stosowanie silnych środków chemicznych;
  • likwidacja nieużytków, kwitnących łąk oraz mniejsza ilość ogródków przydomowych.

W takich sytuacjach pszczołom brakuje pokarmu oraz ochrony. Nie da się ukryć, że zmiana klimatu, która wpływa na czas kwitnienia roślin, także ogranicza dostępność pokarmu dla pszczół.

Rośliny przyjazne pszczołom

Aby pomóc pszczołom w ich pracy i wesprzeć populację, warto we własnym ogrodzie zasadzić rośliny, które będą im sprzyjały. Niezwykle istotne jest sadzenie roślin miododajnych, które są nie tylko kolorowe, ale i pachnące,  przyciągające owady. W przydomowym ogrodzie sprawdzą się rośliny takie jak róże, lilie, astry, dalie, orliki, fiołki, prymulki, krokusy, rozchodniki. Przydatne pszczołom są także krzewy takie jak na przykład ligustr, czy berberys. Można sadzić drzewa i krzewy owocowe, np. porzeczki, borówki, jabłonie, grusze, wiśnie, śliwy, z  których skorzystają nie tylko owady, ale także ludzie. Pszczoły, zarówno murarki jak i miodne, nie gardzą również ziołami: szałwią, melisą, bazylią, czy miętą i także lawendą. Co więcej, większość ziół i kwiatów można hodować na własnym balkonie lub tarasie, tworząc przestrzeń przyjazną pszczołom.

Pszczoły - murarki, miodne, ochrona w ogrodzie

Fot. iStock/domek dla pszczół

Warto pomyśleć o stworzeniu poideł dla pszczół i innych owadów. Wystarczy położyć niewielki płaski pojemniczek wypełniony wodą i kamyczkami, na których będą przysiadały owady latające. Dostępne są także gotowe domki dla owadów, które mogą stać się dla nich bezpiecznym schronieniem. Bezwzględnie należy unikać stosowania środków chemicznych do zwalczania szkodliwych owadów, takich jak na przykład mszyce. Niestety chemia truje nie tylko szkodniki, ale także pszczoły i inne pożyteczne owady.


źródło:  www.ekologia.pl, fajnyogrod.pl ,  www.pomagamypszczolom.pl 

Ekologia Ogród Zwierzęta

Ogórki kiszone – jak je zrobić, by wyszły doskonałe? Sprawdzone przepisy i rady

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 sierpnia 2020
Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody
Fot. iStock
 

Ogórki kiszone to tradycyjny polski produkt, bez którego trudno sobie wyobrazić obiady zimą. Smakują nam w surówkach, zupie, na kanapki i po prostu, jako przekąska. Kochamy je nie tylko za smak, ale i właściwości zdrowotne. Warto znać przepis na ogórki kiszone w sposób tradycyjny oraz na sucho bez wody.

Ogórki kiszone — jak powstają?

Ogórki kiszone powstają jako efekt fermentacji mlekowej, która jest procesem bardzo złożonym. W ich trakcie następuje zmiana cukrów zawartych w ogórkach na kwas mlekowy, w związku z tym ogórki zmieniają nieco swoją barwę i smak. Szczepy bakterii, które biorą udział w fermentacji, nadają im cenne właściwości dla zdrowia.

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Ogórki kiszone a kwaszone

Bardzo często ogórki kiszone są mylone z ogórkami kwaszonymi. Kiszone powstają w wyniku wspomnianego procesu fermentacji mlekowej, natomiast kwaszone to produkt otrzymany przy pomocy zalania ogórków roztworem kwasu mlekowego czy octowego. Ogórki te różnią się od siebie nieco zapachem i smakiem — kwaszone są mniej wyraźne w smaku, bardziej octowe, a kiszone bardziej kwaśne i twarde. Dla zdrowia o wiele bardziej wartościowe są naturalne kiszonki.

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Ogórki kiszone — wartości odżywcze

Ogórki kiszone mają  w sobie wiele wartości odżywczych i niewiele kalorii. Dostarczają do organizmu witaminy z grupy B, witaminę C i A, nie brakuje w nich również fosforu, potasu, wapnia, sodu, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, a także błonnika. Ogórki kiszone w 100 gramach dostarczają 11 kcal. Są mniej kaloryczne od  świeżych ogórków, ponieważ obecny w nich cukier przekształcony zostaje przez bakterie kwasu mlekowego.

Ogórki kiszone mają wiele zalet dla zdrowia. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego są naturalnym probiotykiem wzmacniającym odporność organizmu. Doskonale wpływają na pracę układu pokarmowego,  szczególnie jelit, ułatwiające trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Wspierają mikroflorę jelitową, a dzięki obecności błonnika zapobiegają zaparciom i oczyszczają organizm z toksyn. Ogórki kiszone obniżają także poziom cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, ryzyko wystąpienia miażdżycy. Dzięki bakteriom kwasu mlekowego, w organizmie możliwe jest synteza witaminy K. Największy wpływ na zdrowie ma regularne sięganie po kiszonki, szczególnie zimą, gdy układ odpornościowy wymaga wsparcia.

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Kto nie powinien jeść kiszonek?

Jedyny minus ogórków kiszonych to spora zawartość sodu, która nie służy osobom chorującym na nadciśnienie tętnicze. Również osoby cierpiące na wrzody żołądka, czy przewlekłe choroby układu pokarmowego, nie powinny powinny sięgać po produkty kiszone.

Jak wybrać ogórki do kiszenia?

Niestety nie każde ogórki włożone do słoika ukiszą się w ten sam sposób. Najlepsze są ogórki o wydłużonym, cylindrycznym kształcie, niezbyt pękate, o cienkiej skórce i jeszcze niewykształconymi mocno nasionami. Aby ogórki ukisiły się prawidłowo, należy wybierać te ze sprawdzonego źródła, nieprzenawożone. Są one nie tylko zdrowsze, ale także mniej podatne procesom gnilnym. Szczególnie szybko psują się ogórki przeazotowane, które łatwo ulegają zakażeniom bakteriami gnilnymi, co można poznać po wyjątkowo odrzucającym zapachu w otwieranym słoiku.

Ogórki kiszone — przepis

Przepis na ogórki kiszone najczęściej przekazywany jest z dziada, pradziada, w każdej rodzinie. Samo przygotowanie kiszonek nie jest trudne, ale wymaga odpowiedniego czasu i zachowania pewnych zasad, by ogórki się ukisiły, a nie popsuły. Nie licząc wyboru najlepszych ogórków, należy także pamiętać o dokładnym ich umyciu, zachowaniu higieny rąk oraz wyparzenia słoików użytych do kiszenia. Zakrętki muszą być w dobrym stanie, bez uszkodzeń czy zadrapań. Do kiszenia najlepiej użyć ogórków do 8 godzin od zerwania, ponieważ zawierają najwięcej substancji ważnych dla zdrowia.

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Ogórki kiszone — przepis 

Składniki:

  • ogórki gruntowe,
  • czosnek 
  • koper z łodygą i baldachami
  • korzeń chrzanu
  • liście czarnej porzeczki lub wiśni (opcjonalnie)
  • woda
  • sól do przetworów (kamienna)

Przygotowanie:

  1. Słoiki umyj, wyparz, pozostaw do obcieknięcia.
  2. Ogórki umyj, ułóż w słoikach pionowo tak, aby ściśle przylegały do siebie. Czosnek oraz chrzan obierz i wkładaj do każdego litrowego po 2 – 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni.
  3. Przygotuj zalewę (mniej więcej 0,5 litra zalewy na 1 litrowy słoik): zagotuj wodę i rozpuść w niej sól (1 czubatą łyżkę soli na 1 litr wody).
  4. Wrzącą zalewą od razu zalej ogórki w słoikach (nie powinny wystawać z zalewy) i od razu zakręć. Krawędź  słoika i zakrętka muszą być suche.
  5. Zostaw słoiki do wystygnięcia (możesz nakryć je kocem, by dobrze się wekowały), a następnie odłóż je do piwnicy lub innego chłodnego miejsca bez dostępu promieni słonecznych.

Ogórki kiszone na sucho, bez wody — przepis

Od pewnego czasu Internet podbija przepis na ogórki kiszone na sucho, bez wody. W zasadzie jest to przepis na ogórki małosolne, bowiem cały proces trwa jedyne 24 h, a to za mało, by otrzymać tradycyjne kiszonki.

Fot. iStock

Ogórki kiszone na sucho, bez wody — składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów
  • korzeń chrzanu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)
  • opcjonalnie liść wiśni, porzeczki lub chrzanu

 Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, odetnij końcówki i wrzuć do woreczka z zamknięciem strunowym.
  2. Korzeń chrzanu pokrój na małe kawałki, a ząbki czosnku na plasterki, a także liść chrzanu wiśni lub porzeczki, jeśli są przygotowane. Wymienione składniki i gorczycę wrzuć do ogórków i równo oprósz wszystko solą. Usuń dłonią nadmiar powietrza z woreczka i go zamknij. Potrząśnij ogórkami, tak by sól i składniki równomiernie się rozłożyły.
  3. Włóż woreczek z ogórkami na 4 godziny do lodówki, a przez kolejne 20-48 godzin wyjmij i trzymaj w temperaturze pokojowej.
  4. Po otwarciu woreczka ogórki należy trzymać w lodówce.

źródło:  beszamel.se.pl, www.poradnikzdrowie.pl, fajnyogrod.pl

Ekologia Ogród Zwierzęta

7 momentów, w których karma wraca i nic z tym nie zrobisz

Redakcja
Redakcja
4 sierpnia 2020
Fot. iStock

Zemsta, wbrew pozorom, nie leży w naszej naturze. Człowiek nie jest stworzony do zemsty. Człowiek nie jest stworzony do analizowania w nieskończoność swoich nieszczęść i życia przeszłością. Zaprojektowano nas do ciągłego rozwijania się, do poznawania otaczającej rzeczywistości. Do uczenia się na błędach i wyciągania wniosków. Dlatego, zostawmy karmie, czy też losowi decydowanie o tym, kiedy inni powinni ponieść konsekwencje swoich negatywnych zachowań.

Karma w końcu wróci, jeśli:

Ktoś buduje swoje szczęście na cudzym nieszczęściu

Nie tylko wtedy, gdy rozbijemy czyjąś rodzinę, bo zakochujemy się w kimś, kto już jest w związku i nie zważamy na uczucia osób, których los jest nam obojętny. W życiu jest mnóstwo sytuacji, w których ludzie starają się zyskać coś czyimś kosztem, egoistycznie myśląc, że najważniejsze to realizować swoje cele, niezależnie w jaki sposób.

Ktoś krzywdzi zwierzęta i szkodzi naturze

Niektórzy nie rozumieją, że sami jesteśmy częścią natury, że od niej zależymy i dzięki niej istniejemy. Szkodzenie środowisku, krzywda wyrządzana bezbronnym zwierzętom zawsze w jakiś sposób zawsze odbija się na nas samych.

Ktoś wykorzystuje wiedzę dotyczącą czyichś prywatnych spraw przeciwko tej osobie

Są rzeczy, których się po prostu nie robi. Po to mamy jakiś wewnętrzny kodeks moralny, żeby nie robić sobie „świństw”. Nie ujawniamy prywatnych informacji, które nas nie dotyczą, bo to jest po prostu nie fair. Sumienie jest w tym wypadku najlepszym wyznacznikiem.

Ktoś notorycznie kłamie

Kłamstwo naprawdę ma krótkie nogi. Nie spodziewaj się, że to, o którym już zapomniałeś, nie wypłynie w najmniej spodziewanym momencie psując twoje relacje z osobą, na której ci zależy.

Ktoś nakłania inną osobę, by odcięła się od bliskich, jeśli nie ma ku temu wyraźnych przyczyn

Jeśli to działanie jest podyktowane jedynie złymi pobudkami, zawiścią, zazdrością, egoizmem czy narcyzmem, a nie autentyczną troską i potrzebą natychmiastowej reakcji, nie mamy do niego najmniejszego prawa. I na pewno takie zachowanie się na nas zemści…

Ktoś powstrzymuje innych od prób rozwijania się, realizowania marzeń i pasji

Nie wolno nam blokować innych, nie wolno narzucać im sposobu, w jaki powinni żyć. Każdy z nas jest odpowiedzialny za swoje życie i nie powinien nigdy mieszać się w życiowe marzenia, plany i pomysły na realizowanie się innych osób.

Ktoś szkodzi związkowi dwóch, kochających się osób

Czyli „miesza się” do nie swoich spraw po to tylko, żeby im się „nie udało”, bo uważa, że oni do siebie nie pasują, nie powinni być razem z innych powodów lub po prostu stara się przejąć kontrolę nad życiem innych.

Karma wraca. To, jak traktujemy innych naznaczy nas w taki, czy inny sposób. Traktujmy zatem ludzi tak, jak sami chcielibyśmy być traktowani.

 

 


Zobacz także

Woda – czy wiesz, ile naprawdę jej marnujesz?

Nie wierzysz, że masz wpływ na zmiany klimatu? Światowy Dzień Ziemi to dobra okazja, aby przekonać się, że tak!

storczyki pielęgnacja, jak uprawiać

Storczyki. Jak pielęgnować je, by cieszyły kwiatami?