Jak to się dzieje, że twój związek staje się toksyczny. Bo przecież na początku wszystko było w porządku…

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
5 lutego 2018
Fot. iStock/weerachonoat
Fot. iStock/weerachonoat
 

Dobry związek, to poczucie osobistego szczęścia, radość i kapitał, który pozwala nam łatwiej radzić sobie z życiowymi problemami. To coś, o czym marzymy, do czego dążymy, choć nie zawsze i nie bez trudu osiągamy. Często relacja, która zaczęła się bardzo obiecująco i trwała dłuższy czas, zaczyna się przeradzać w toksyczną i szkodliwą. Dlaczego tak się dzieje?

Proza życia

Upływ czasu, stres, dzieci, praca… Choć kiedyś byliśmy sobie bliscy, nagle stajemy się coraz bardziej odlegli. To, co było intrygujące emocjonalnie i seksualnie, „wyparowuje”. Pociągający partner staje się zwykłym współlokatorem.  Dzieje się tak dlatego, że gdy życie piętrzy przed nami trudności, zaczynamy traktować się wzajemnie, jak jeszcze jeden dodatkowy problem. Błędnie uważamy, że potrzeba by było jeszcze więcej energii i zachodu, aby utrzymać emocjonalny i intymny związek z partnerem.  Przytłoczeni pracą i obowiązkami związanymi z opieką nad dziećmi lub życiem, traktujemy nasz związek „na skróty”, przestajemy być uważni.  Na początku może to wydawać ci się nieszkodliwe –”Jesteśmy po prostu zbyt zajęci” – mówisz. Albo: „On tylko dużo podróżuje, taka praca, możemy to nadrobić, kiedy wróci.” Ale z biegiem czasu uczuciowa odległość między wami rośnie, dopóki nie uświadomisz sobie, że człowiek, koło którego sypiasz staje się kimś obcym. Jedna romantyczna kolacja w tygodniu, kiedy koncentrujemy się na sobie nawzajem, a nie na zadaniach i dzieciach lub na planach, które musimy zrealizować, może mieć ogromne znaczenie dla związku.

Tajemnice i kłamstwa

Gdy tylko jedno z partnerów zacznie kłamać lub mieć przed drugim tajemnice, wszystko się psuje.  Jeśli czujesz w sobie potrzebę zatajenia prawdy, zadaj sobie pytanie: „Dlaczego tak trudno mi podzielić się z partnerem tą jedną, konkretną rzeczą?”.  Cokolwiek to jest, lepiej powiedzieć niż minąć się z prawda. Bycie uczciwym wobec siebie, nawet w najtrudniejszych chwilach zwiększa intymność i bliskość. W końcu poczujesz, że możesz mu/jej powiedzieć wszystko i nadal czuć, że jesteś kochany, bezwarunkowo.

Lekceważenie i brak szacunku

Kłótnie są czymś normalnym w związku, ale obrażanie swoich uczuć i obraźliwe, wulgarne słowa to „o jeden krok” za dużo. W przeklinaniu i inwektywach, w wyciąganiu wzajemnych żalów nie ma nic z rozwiązywania problemów czy konfliktów. Nawe w kłótni trzeba trzymać się pewnych standardów, trzeba umieć okazywać sobie miłość i szacunek.

Ucieczka „na zewnątrz” związku

Siła romantycznej więzi zmniejsza się, gdy jedno z partnerów zaczyna szukać uczucia i ciepła na zewnątrz. Oczywiście, wszyscy potrzebujemy wsparcia przyjaciół i rodziny, a nie tylko ukochanej osoby. Problemem jest zaburzenie proporcji. Jeśli to ktoś inny stale pomaga ci podejmować kluczowe decyzje, bliskość i intymność z partnerem przestaną się rozwijać, dystans między wami będzie rósł. Będzie też trochę tak, jakby w twoim związku było was troje.


Na podstawie: psychologytoday.com

 


To, co najlepsze, przychodzi samo, kiedy się nie spodziewasz. Nie trać nadziei i nie czekaj, aż się wydarzy

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
5 lutego 2018
Fot. iStock/SrdjanPav
Fot. iStock/SrdjanPav
 

Coraz częściej staramy się żyć według planu. Zakładamy: za kilka lat powinienem już być w tym momencie, za kolejne kilka lat muszę osiągnąć to i to. Miłość, rodzina, nasze marzenia i pasje, wszystko, co powinno przychodzić naturalnie, staramy się przyciągnąć do siebie już teraz, na siłę, wbrew okolicznościom, wbrew temu, co drzemie uśpione głęboko w nas.

I czasem się udaje. A czasem budzimy się pewnego dnia rozczarowani i nieszczęśliwi, bo to wszystko nie tak miało być. A przecież, to, co najlepsze, przychodzi samo, w odpowiednim momencie.

Czasami sprawy potoczą się na twoją korzyść od razu. Ale kiedy tak się nie dzieje, jedyne, co możesz zrobić, to zmienić coś w swoim życiu i jednocześnie zacząć doceniać to co już masz. Bądź uważany i otwarty. Zauważaj sprzyjające okoliczności i daj szansę losowi, by mógł zadziałać.

Istnieje niespisane prawo, które mowi o tym, że najważniejsze zdarza się „nieproszone”.  Wiesz dlaczego? Bo nie są obciążone twoimi oczekiwaniami. Oczekiwania powodują ciągły stres. Jeśli jesteś optymistą, oczekujesz, że wszystko pójdzie gładko. Jeśli jesteś bardziej realistą, będziesz oczekiwać, że wszystko pójdzie gorzej niż powinno.

Powinniśmy nauczyć się w pełni wykorzystywać nasze „tu i teraz”. Im szybciej zrozumiemy jak cenny jest nasz czas, tym szybciej przestaniemy go marnować próbując przewidzieć przyszłość. Zamiast tego skup się na byciu najlepszą osobą, jaką możesz być teraz, w tym momencie swojego życia.

Miłość, poczucie spełnienia, lepsze zawodowe okazje w końcu się pojawią. I kiedy to nastąpi, zrozumiesz, że gdyby to nastąpiło wcześniej, nie potrafiłbyś tego docenić, ani wykorzystać.


Inspiracja: elitedaily.com

 


Gryź na zdrowie. Twój mózg potrzebuje orzechów

Redakcja
Redakcja
5 lutego 2018
Fot. Materiały prasowe
Fot. Materiały prasowe

W starożytności wierzono, że orzechy to rośliny magiczne, które przynoszą szczęście. Dzisiaj wiemy, że „magia” orzechów to przede wszystkim ich właściwości. Różnorodność tych darów natury sprawia, że wykorzystując je w codziennej diecie możemy spodziewać się poprawy nie tylko swojego samopoczucia. Które orzechy będą najlepszym wsparciem dla mózgu i jakie inne korzyści płyną z sięgania po nie na co dzień zdradza Katarzyna Zadka – dietetyk, ekspert żywieniowy programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

Orzech włoski wcale nie z włoch

Ci, którzy kojarzą orzech włoski ze słoneczną Italią są w błędzie. Gatunek ten przywędrował do nas nie z Włoch, a z Wołoszczyzny – historycznej krainy w Rumunii i to właśnie stąd wzięła się jego nazwa. Wiadomo jednak, że najbardziej  liczy się wnętrze, a orzech włoski ma się czym pochwalić.

W stosunku do orzechów laskowych, pistacji czy arachidowych orzech włoski zawiera szczególnie duże ilości dobroczynnych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na pracę mózgu. To właśnie dlatego orzechy włoskie są szczególnie polecane osobom uczącym się – podpowiada Katarzyna Zadka. Orzechy włoskie są nie tylko idealną przekąską w trakcie nauki, ale sprawdzają się także jako dodatek do lodów, muesli albo owsianki. Skutecznie urozmaicą także sałatki, np. popularna surówka Colesław zyska nowy, zaskakujący smak, jeśli dodamy do niej ananasa i orzechy włoskie. Przy tym warto pamiętać, że orzechy łatwo się psują, dlatego lepiej kupować je w łupinach i samemu obierać. Tak obrane orzechy powinno się przechowywać w szczelnym, szklanym słoju.

Tropikalne orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca przybywają do nas z Brazylii. Tropikalne drzewa, których są nasionami, to bliscy krewni mango i pistacji.  – Nerkowce są źródłem potasu, magnezu, cynku i żelaza. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi, orzechy nerkowca są doskonałą bazą do deserów. Inspiracją może być także zastosowanie nerkowców w kuchni indyjskiej – tam dodaje się je w całości do różnych rodzajów potrawy curry – proponuje Katarzyna Zadka. Ciekawym pomysłem będzie także przyrządzenie domowego masła orzechowego. Wbrew pozorom to nic trudnego! Wystarczą uprażone orzechy nerkowca, szczypta soli i odrobina miodu. Składniki trzeba dokładnie utrzeć i gotowe! Domowe masło orzechowe z powodzeniem sprawdzi się na kanapce, albo wzmocni smak sosu do makaronu czy mięsa.

Orzeszki to nie orzechy

Orzeszki ziemne, czyli popularne fistaszki, to tak naprawdę nasiona roślin strączkowych, które wyglądem, smakiem i składem przypominają orzechy. To bogactwo potasu, magnezu, żelaza i cynku, a także witamin z grupy B, czyli składników istotnych dla naszego układu krążenia, a ponadto pomagających nam w walce ze stresem i poprawie koncentracji. To także źródło witaminy E – witaminy młodości. A co jeśli znudzą się fistaszki? Sięgajmy po orzechy laskowe, które są jeszcze bogatsze w witaminę E i składniki mineralne. – przekonuje Katarzyna Zadka. Fistaszki zasługują na pozytywną ocenę także ze względu na łagodny smak, który doskonale komponuje się z deserami. Z orzeszków ziemnych można robić ciasteczka, muffinki, a nawet tarty, np. pyszną tartę z toffi. Warto przy tym wybierać orzeszki naturalne. Prażone, czy smażone dostarczą nam – i tak spożywanego w nadmiarze –sodu, a orzeszki w czekoladzie dodadzą dodatkowych kalorii.

Zdrowy umiar

Do orzechów przylgnęła łatka produktów tłustych i kalorycznych.- Rzeczywiście 100g orzechów to , około 600 kcal. Jedzone jednak w rozsądnych ilościach przyniosą nam wiele korzyści. Zawarte w nich tłuszcze to nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, które nie tylko korzystnie wpływają na mózg, wzrok, czy nawet nastrój, ale są także świetnym uzupełnieniem diety dla osób, które jedzą za mało ryb i olejów roślinnych. Poza tym, orzechy to nie tylko tłuszcz – zawierają też cenne dla mózgu składniki mineralne: magnez, selen i witaminy w tym witamin E w proporcjach zależnych od gatunku. Jaka jest zatem rekomendowana porcja? To garść orzechów, która sprawdzi się doskonale jako przekąska w trakcie pracowitego dnia, a nie wniesie do menu więcej kalorii niż porcja słodkości uboższych w cenne składniki– tłumaczy Katarzyna Zadka. Orzech włoski przypomina kształtem mózg, może to sama natura nam podpowiada, że orzechy są cenne dla naszego organizmu? Nie pozostaje więc nic innego, jak wziąć orzechy w garść i stawić czoła kolejnemu wyzwaniu!


unnamed (1)

 

 

 

„Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony w polskich gimnazjach i szkołach podstawowych. Misją programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest przekazanie uczniom wiedzy z zakresu prawidłowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną,  a także ideę niemarnowania żywności. Do tej pory, w siedmiu edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział blisko 80% szkół gimnazjalnych z całej Polski, a w lekcjach uczestniczyło ok 800 000 uczniów.


Zobacz także

Fot. iStock / deimagine

Najlepsze rzeczy są w życiu za darmo. Tego nie kupisz za żadne pieniądze

Fot. iStock/PJPhoto69

5 nawyków, które zniszczą każdy związek

Fot. Screen z YouTube/
BRIGHT SIDE
l

Ta stara, japońska technika relaksacji pozwoli ci pozbyć się stresu w 5 minut