Zdrowie w jelitach – zadbaj o „centrum dowodzenia” organizmu

Redakcja
Redakcja
27 marca 2019
zdrowe jelita
Fot. iStock
 

Skład i aktywność mikroflory w jelitach może być warunkowana przez wpływ czynników zewnętrznych. Należą do nich np. rodzaj diety, używki, leki (zwłaszcza antybiotyki), higiena czy przewlekły stres, ale bardzo istotne są też genetyka i czynniki geograficzne[1]. Jednak jak wskazują badania, to właśnie będący skutkiem nadmiaru obowiązków stres, jest jedną z najczęściej wymienianych przez Polaków przyczyn dolegliwości brzusznych[2]. Jak w dobie postępującego rozwoju cywilizacji możemy radzić sobie z problemami ze strony układu pokarmowego, w tym z Zespołem Jelita Nadwrażliwego (ZJN)?

Prawidłowa mikroflora jelitowa – za co odpowiada?

W jelicie cienkim zachodzi proces trawienia spożytego pokarmu oraz wchłaniania składników pokarmowych do krwi lub limfy. Z kolei jelito grube stanowi miejsce ostatecznego wchłaniania wody. Z uwagi na korzystne warunki pH, ta część jelita stanowi swoistą „niszę mikrobiologiczną” ludzkiego organizmu, zwaną mikrobiotą jelitową. Odgrywa ona kluczową rolę w regulacji wielu procesów zachodzących w organizmie. Odpowiada między innymi za rozkład nieprzyswajalnych dla człowieka polisacharydów, a w konsekwencji za przyswajanie energii z pożywienia. Również za regulację metabolizmu czy syntezę witamin, takich jak biotyna, kwas foliowy i witamina K, absorpcję jonów magnezu, wapnia i żelaza, wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, będących źródłem energii dla komórek jelita grubego, a także za modulację odpowiedzi immunologicznej[3]. Inną bardzo istotną rolą mikrobioty jest kontrola ciągłości nabłonka jelitowego, poprzez branie udziału w dojrzewaniu i wymianie komórek jelita cienkiego[4]. Badania przeprowadzone wśród dzieci wskazują, że zaburzenia w obrębie mikrobioty, a w konsekwencji zaburzenia ciągłości bariery jelitowej w okresie niemowlęcym, mogą skutkować aktywacją odpowiedzi zapalnej organizmu. Wiąże się to z rozwojem wielu przewlekłych schorzeń np. nieswoistego zapalenia jelit, zespołu ogólnoustrojowej reakcji zapalnej, cukrzycy typu 1, alergii, astmy, a nawet zaburzeń psychicznych, m.in. autyzmu i depresji[5].

Co szkodzi naszym jelitom?

Na zwiększenie przepuszczalności jelit ma wpływ występowanie zakażeń wirusowych, bakteryjnych i pasożytniczych. Nie bez znaczenia jest również oddziaływanie toksyn ze środowiska zewnętrznego, nadużywanie alkoholu i leków[6]. Naszą uwagę powinien zwrócić także stres, który może mieć wpływ na rozwój stanu zapalnego w obrębie jelit[7]. Wzrost przepuszczalności jelit może być przyczyną rozwoju takich dolegliwości jak ból, biegunki oraz wzdęcia1.

Obecnie rola bakterii jelitowych i jej wpływ na przepuszczalność śluzówki jelita jest również szeroko dyskutowana w złożonej etiopatogenezie zespołu jelita nadwrażliwego, a zwłaszcza w jego poinfekcyjnej odmianie[8]. Także nasilenie objawów ZJN wiąże się często ze stresem lub zaburzeniami emocjonalnymi.

ZJN to choroba, która charakteryzuje się zaburzeniami czynności jelita grubego. Objawia się bólem brzucha i zaburzeniami rytmu wypróżnień, które nie są uwarunkowane zmianami organicznymi lub biochemicznymi9. W związku z tym wyróżniamy trzy postacie ZJN: zaparciowe, biegunkowe i mieszane. ZJN jest schorzeniem, które dotyka przeważnie ludzi młodych, w większości przypadków ujawnia się już przed 45. rokiem życia, a aż 80% pacjentów z nasilonymi objawami to kobiety[9]. Co więc może nam pomóc, gdy zmagamy się z dokuczliwymi objawami ZJN? W leczeniu ZJN za pierwszoplanową metodę leczenia uznaje się stosowanie do zaleceń dietetycznych. Ponadto, aktywność fizyczna jest niezbędna dla podtrzymania dobrej perystaltyki (aktywności motorycznej) naszych jelit. Dlatego systematyczny, codzienny ruch, może skutecznie wspomagać pracę układu pokarmowego[10].

Dieta, która ma znaczenie

Według badań, istnieją produkty, które mogą nasilać objawy ZJN – są to głównie węglowodany łatwo fermentujące, słabo wchłaniane i produkty o wysokim ciśnieniu osmotycznym – tzw. FODMAP (np. fruktoza, laktoza, fruktany oraz alkohole polihydroksylowe). FODMAP trafiają do jelita i  przez działanie osmotyczne przyczyniają się do gromadzenia płynów w jelitach. Następnie, przechodząc do jelita grubego, podlegają fermentacji bakteryjnej, czemu towarzyszy wzrost produkcji dwutlenku węgla i wodoru. Czynniki te mogą odpowiadać za pojawiające się uczucie dyskomfortu w obrębie jamy brzusznej (ból oraz wrażenie przelewania), biegunki lub zaparciawzdęcia. Stąd uważa się, że skuteczną formą postepowania  dietetycznego w zespole jelita nadwrażliwego jest dieta o małej zawartości składników FODMAP[11]. Zaleca się zatem eliminację z diety produktów bogatych w FODMAP, a należą do nich m.in. warzywa i owoce wzdymające (np. brokuły, kalafior), nasiona roślin strączkowych, orzechy nerkowca, pistacje czy produkty pszenne11.

Zdrowie jest w jelitach – dowiedz się więcej!

Kampania „interAKTYWNIE po zdrowie” ma niestandardową formę bezpośredniego kontaktu z odbiorcami w ramach interaktywnych stref edukacyjnych, w dwóch centrach handlowych – w Warszawie (CH Blue City) i w Łodzi (CH Manufaktura). Przy użyciu zaawansowanych technologii i narzędzi (m.in. hologramy, Virtual Reality, Augmented Reality, ekrany multimedialne, instalacje interaktywne), zaprezentowane zostaną zagrożenia cywilizacyjne (m.in. smog, stres, degradacja środowiska, dziura ozonowa, niewłaściwa dieta) i ich wpływ na nasze zdrowie m.in. w aspekcie trawienia, systemu odpornościowego czy alergii. Akcji towarzyszy hasło „Zdecyduj teraz czy wybierasz zdrowie”, które zachęca do tego, aby zastanowić, jak możemy zmienić nasz styl życia, aby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem.

Akcję wspierają eksperci: psycholog Ewa Jarczewska-Gerc oraz dietetyk Klaudia Wiśniewska.

Organizatorem kampanii „interAKTYWNIE po zdrowie” jest firma Sanofi.


[1] Rozmowa z prof. B. Skrzydło-Radomańska oraz dr n. med. Mirosławą Gałęcką. Zapisane w jelitach, Elle nr 2, 2017, 144-145.

[2] Badanie „Co boli Polaków?” przeprowadzone w okresie marzec–kwiecień 2014 r. na zlecenie marki NO-SPA® (Sanofi-Aventis). Ankietę przygotowała firma Publicis. W badaniu wzięły udział 5222 osoby: 3591 kobiet oraz 1631 mężczyzn. Grupa badanych została pozyskana dzięki bannerom z informacją o ankiecie umieszczonym w internecie – dane w posiadaniu firmy.

[3] Wpływ naturalnej flory jelitowej na odpowiedź immunologiczną. Anna Strzępa, Marian Szczepanik. Postepy Hig Med Dosw (online), 2013; 67: 908-920.

[4] Mikrobiota jelitowa jako potencjalna przyczyna zaburzeń funkcjonowania emocjonalnego człowieka, Karolina Skonieczna-Żydecka i wsp., MED. DOŚW. MIKROBIOL., 2017, 69: 163 – 176.

  1. Tight junctions, leaky intestines, and pediatric diseases.Liu Z, Li N, Neu J.Acta Paediatr. 2005 Apr;94(4):386-93.

[8] Rola bakterii jelitowych w patofizjologii i leczeniu zespołu jelita drażliwego. Władysław Januszewicz.. Gastroenterologia Kliniczna 2014, tom 6, nr 1, 34–40.

[9] Zespół jelita drażliwego – możliwości lecznicze i sposoby postępowania z chorymi. Tacikowski T i wsp. Terapia 2006; 6 (180): 19-22.

[10] Wielka Interna, Gastroenterologia cz. II pod red. Dąbrowskiego. Wyd. I. Paradowski L. Zespół Jelita Nadwrażliwego. Antczak A., redaktor. Medical Tribune Polska, Warszawa 2011; 263-265.

[11] D. Wnęk, Dieta FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego), https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/111607,dieta-fodmap-dieta-zalecana-w-zespole-jelita-drazliwego, dostęp marzec 2019.

 


Wiosenne odprężenie – przepis na pyszną zbożówkę z orkiszem

Redakcja
Redakcja
27 marca 2019
Fot. Materiały prasowe
 

Małe przyjemności to najkrótsza droga do szczęścia! Wypróbuj boskie przepisy na kubek bardzo niezwykłej zbożówki – i zrób sobie przyjemność! Dziś jest najlepszy dzień, by nauczyć się żyć szczęśliwie. Weź udział w naszej akcji: Szybki kurs czerpania przyjemności z życia – naucz się cieszyć swoim życiem i wygrywaj nagrody.

Na gorąco Bardzo łatwe Z mlekiem

Składniki

  • 2 saszetki Inki z orkiszem
  • 6 plasterków żeń-szenia suszonego lub kandyzowanego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie

Do rondelka wlewamy wodę oraz mleko, następnie wkładamy żeń-szeń i dwie saszetki Inki. Całość zagotowujemy i odstawiamy, aby wszystkie smaki się połączyły. Kawę przelewamy do szklaneczek. Jeśli potrzeba dodajemy miód do smaku.


Zatrzymaj się i powąchaj kwiaty. Pięć sposobów na klimatyczną majówkę w Londynie

Redakcja
Redakcja
27 marca 2019
Fot. iStock / Geber86

Nikt tak nie docenia wiosny, jak londyńczycy. Mieszkańcy miasta, które spowija na co dzień gęsta mgła, potrafią czerpać garściami z każdego słonecznego dnia. Gdy tylko przyroda zaczyna budzić się do życia, mieszkańcy Londynu opuszczają duszne kawiarnie na rzecz wonnych ogrodów i parkowych trawników. Eksperci Ahmad Tea London doradzają, jak spędzić wymarzone popołudnie w najpiękniejszych zielonych zakątkach angielskiej stolicy – koniecznie z przerwą na herbatę!

Ładny nieład w Ogrodach Chelsea

Choć Brytyjczycy kojarzą nam się z opanowaniem i spokojem, brytyjskie ogrody stanowią zaprzeczenie tych szlachetnych idei. To miejsce, w którym na jaw wychodzi skrywany przez nich romantyzm! Brytyjski ogród to sposób na ukazanie piękna nieskrępowanej niczym przyrody. Zamiast przystrzyżonych trawników, płotów i murów, znajdziemy w nim swobodę i… odrobinę dzikości. Przechadzka po takim ogrodzie miała nawet największemu mieszczuchowi dać namiastkę spaceru po wiejskiej łące. Znajdujący się w Londynie ogród Chelsea to jeden z najstarszych ogrodów botanicznych na świecie. Kiedyś badano w nim rośliny o leczniczych właściwościach. Dziś dostarcza on uciech nie tylko botanikom, ale i każdemu spragnionemu zieleni londyńczykowi i turyście. Proponujemy uszanować historię ogrodu Chelsea, spożywając w nim leczniczy, ziołowy napar – na przykład na bazie rześkiej mięty, jak Mint Mystique od Ahmad Tea London.

Notting Hill, London | Fot. iStock / Alena Kravchenko

Japońska harmonia w Ogrodach Kyoto

Odrobina Wschodu w sercu Londynu? Czemu nie! W przeciwieństwie do wielu ogrodów botanicznych inspirowanych – z lepszym lub gorszym skutkiem – japońskim stylem życia, Ogród Kyoto to prawdziwa Japonia w środku Wielkiej Brytanii. Ten pełen urokliwych atrakcji zakątek powstał jako prezent Japończyków w podziękowaniu za wieloletnią przyjaźń między dwoma państwami. Znajdziemy w nim piętrowe wodospady, kamienne latarnie, staw z karpiami koi oraz, oczywiście, liczne przykłady japońskiej flory. To doskonałe miejsce, by odpocząć od zgiełku i nabrać dystansu do życia. Aby wpisać się idealnie w panujący w ogrodzie klimat, zabierz ze sobą termos z gorącym napojem. Przesycona aromatem płatków jaśminu zielona herbata, np. Jasmine Romance od Ahmad Tea London, rozjaśni twój umysł i doda sił, by zwiedzić resztę parku.

St. James’s Park – Londyn | Fot. iStock / chechele

Smak wolności w Hyde Parku

Kiedy londyńską ziemię wreszcie ogrzewają promienie słońca, mieszkańcy mglistego miasta niechętnie korzystają z usług metra. Podziemny transport ma sens, gdy unikamy zacinającego pod kołnierz deszczu. W piękny, wiosenny dzień londyńczycy przesiadają się na rowery i mkną do jednego z najbardziej okazałych miejskich parków na świecie. Zajmujący ponad 140 hektarów Hyde Park pozwala spędzać czas na tysiące różnych sposobów. Pływanie łódką? Triki na deskorolce? A może jazda konna? Jeśli chcesz aktywnie odpocząć, trudno o lepsze warunki. Chwile przerwy spędzić możesz w jednej z klimatycznych kawiarenek lub robiąc piknik w pobliżu jednej z fontann. Po uczczeniu aktywnego dnia filiżanką klasycznej, angielskiej herbaty, udaj się do Speaker’s Corner, gdzie usłyszysz charyzmatycznych mówców z całego świata i rozmowy na każdy temat. Być może jedną z nich kontynuować będziesz przy wspólnej herbacie? Zasmakujcie klasyki – English Breakfast  od Ahmad Tea London!

Hampstead Heath in London | Fot. iStock / VictorHuang


Artykuł powstał we współpracy z Ahmad Tea London


Zobacz także

Ćwicz brzuszki, likwiduj “oponkę” i ciesz się mocnymi mięśniami

Co wiesz o indeksie glikemicznym? Poznaj go, a on pomoże ci schudnąć

5 skutecznych sposobów na gorączkę. Zanim sięgniesz po leki, wykorzystaj naturalne metody