Go to content

Upadło ci coś do jedzenia? Nie żałuj i zapomnij o zasadzie „5 sekund”

Fot. iStock / el_clicks

Każda z nas słyszała o zasadzie „5 sekund”. Jej zwolennicy uparcie twierdzą, że gdy coś smakowitego upadnie na ziemię/podłogę/dywan to szkoda wyrzucać. Po czym następuje natychmiastowy skłon, podniesienie, dmuchnięcie i nieszczęśliwy upadek odchodzi w zapomnienie. W sumie to niemoralne marnować jedzenie, więc zasada „5 sekund” w piękny sposób oddalała problem wyrzucania go do śmieci.

5 sekund przed bakteriami

Reguła, która usprawiedliwia dalszą konsumpcję podniesionego jedzenia, twierdzi, że mamy akurat te 5 sekund, by zdążyć podnieść smakołyk nim wejdą na niego drobnoustroje. Wiadomo, że lodów i deserów z kremem ona nie obowiązuje, bo z nich zazwyczaj nie ma już co zbierać po konfrontacji z ziemią. Natomiast wszystko inne, o zwartej konsystencji, nie zabrudzone, ewentualnie możliwe do otrzepania z piachu i paprochów, miałoby się nadawać do spożycia.

Niestety, czas obalić tę teorię

Naukowcy wzięli pod lupę czas, w którym bakterie dostają się na upuszczony przedmiot. Co się okazało, na reakcję mamy mniej niż sekundę, ponieważ bakterie osiadają na jedzeniu od razu po kontakcie z podłożem. Po niecałej sekundzie drobnoustroje już siedzą na jedzeniu, więc czas się zastanowić, czy kotlet, który spadł z talerza, wart jest dalszej uwagi.

Wyniki badań opublikowano w cyfrowej wersji magazynu Amerykańskiego Stowarzyszenia Mikrobiologicznego o nazwie Mikrobiologia Stosowana i Środowiskowa. Naukowcy zajęli się testami na czterech powierzchniach (stal nierdzewną, płytki ceramiczne, drewno oraz dywan materiałowy), a także cztery rodzaje produktów spożywczych (arbuz, chleb, chleb z masłem oraz słodki cukierek). Badania trwały przez cztery okresy – mniej niż 1 sekundę, 5 sekund, 30 sekund oraz 300 sekund.

Efekt? Najwięcej bakterii przeszło na arbuza a najmniej na cukierek. Wynika to z faktu, że bakterie potrzebują wilgoci do przemieszczania się. Im więcej wody w produkcie, tym szybciej znajdą się na nim bakterie. Odnośnie do powierzchni, dywan przenosił mniej drobnoustrojów niż płytki ceramiczne oraz stal nierdzewna, a drewno w zależności od rodzaju pożywienia.

Jedynce co się zgadza z zasadą „5 sekund” to fakt, że im dłużej jedzenie leży na podłodze, tym więcej bakterii się na nim znajdzie.


źródło: stylnazdrowie.pl