Go to content

Szybkie przepisy na zdrowy i pyszny sok

sok
Fot. iStock / vladans

Lubimy pić soki. Szczególnie świeżo wyciskane są dla nas skarbnicą cennych składników odżywczych, które wchłaniają się aż w 90%. Dzięki temu lepiej dbamy o nasze zdrowie, samopoczucie, urodę oraz figurę. 

Samodzielne wyciskanie soków, nie wymaga od nas wielkiego zachodu. Wystarczy dobra wyciskarka do soków oraz składniki, które znajdą się w naszej szklance. Aby sok był jak najzdrowszy, owoce i warzywa wybrane do niego powinny być świeże, dojrzałe, o nieuszkodzonej skórce. Idealnie kupować je prosto od lokalnych producentów, na znanym ryneczku lub przywozić z działki czy sadu. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że owoce będą pełnowartościowe, ekologiczne i zdrowe. W zamian za kilka minut szybkiej i przyjemnej pracy otrzymamy witaminową bombę, która doda energii od samego rana.

Przepisy na proste i smaczne soki

Jeśli nie jesteś mistrzynią kuchni, i tak do końca nie wiesz, jakie połączenie warzyw i owoców będzie smakowało wyśmienicie, szukaj inspiracji w gotowych przepisach. Nie musisz stale trwać przy trzech stałych produktach. Bądź otwarta na eksperymenty smakowe i daj się zaskoczyć tym, czego być może wcześniej nie wzięłabyś pod uwagę.

1. Sok z jarmużu poprawia odporność 

Jarmuż jest warzywem, które zawiera wiele cennych substancji, takich jak wapń (tyle, co w mleku), witaminy K, A, C, żelaza, doskonale wspiera system immunologiczny i zapobiega rozwojowi nowotworów.

  • 5 liści z jarmużu (120g)
  • 1 ogórek (200g)
  • 1 gruszka (200g)

Przygotowanie: 

  • umyj składniki
  • odetnij łodygi jarmużu i wykorzystaj liście
  • usuń gniazda nasienne z gruszki
  • pokrój gruszkę i ogórek na mniejsze części
  • wyciśnij jarmuż, ogórek i gruszkę.

2. Niecodzienny sok marchwiowy, zwalcza objawy stresu

Marchew warto jeść jak najczęściej. jest ona skarbnicą witamin A, B1, B2, PP, KK, zawiera wapń, potas, żelaz, miedź, fosfor, jod. Poprawia stan skóry i wzroku, jest niskokaloryczna, dobra dla osób będących na diecie.

świeżo wyciskane soki

Fot. iStock / anandaBGD

  • 2 gałązki selera naciowego (160g)
  • 1 marchewka (160g)
  • 1 ogórek (200g)

Przygotowanie:

  • umyj i obierz składniki
  • pokrój na kawałki marchew i ogórek
  • gałązki selera przekrój na dwa słupki
  • seler, ogórek i marchewkę wyciśnij dokładnie w tej kolejności

3. Sok pomidorowy, na poprawę kondycji skóry 

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Pomidory zawierają w sobie wiele likopenu, witaminy C, E, błonnik, fawonoidy. Doskonale chronią one przed nowotworami, chorobami serca oraz procesem starzenia się organizmu.

  • 3 pomidory (180g x 3)
  • 2 gruszki (500g)
  • 1/4 cytryny (30g)
  • garść szpinaku (60g)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (10g)
  • cebula (10g)

Przygotowanie:

  • umyj składniki
  • pomidory pokrój, usuń ogonki
  • pokój gruszkę i usuń gniazdo nasienne wraz z ogonkiem
  • cytrynę i cebulę obierz ze skórki i pokrój
  • wyciśnij kolejno: pomidory, cebulę, natkę pietruszki, szpinak, gruszkę i cytrynę

4. Sok z ogórka, idealny na upały 

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Niepozorne ogórki składają się w ponad 90% z wody, doskonale zapobiegają odwodnieniu, obniżają także poziom cholesterolu we krwi.

  • 1 ogórek (200g)
  • garść sałaty rzymskiej (180g)
  • 1 melon (280g)
  • 2 gruszki (500g)

Przygotowanie:

  • umyj składniki
  • obierz i pokrój ogórek, melon i gruszki
  • wyciśnij w kolejności: sałatę, ogórek, melon, gruszki

5. Sok pomarańczowo-buraczany, witalizujący

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Pomarańcze są źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Wpływają na wzmocnienie odporności i są doskonałym źródłem antyoksydantów. Buraki cechują się zbawiennym wpływem na system krwiotwórczy, dzięki zawartości kwasu foliowego, witamin z grupy B i błonnika.

  • 2 pomarańcze (340 x 2)
  • 1/4 buraka (50g)
  • pęczek brokułów (300g)
  • 1/2 cytryny (60g)

Przygotowanie:

  • umyj składniki
  • cytrusy obierz i pokrój na cząstki
  • pokrój brokuły
  • wyciśnij: buraki, brokuły, pomarańcze i cytrynę

6. Sok szpinakowy, zapobiega anemii 

Szpinak zawiera wapń, żelazo,  witaminy: C, E, K, B1, B2, B6 a także jod i mangan. Pozytywnie wpływa na spowolnienie procesu starzenia, chroni mózg oraz jest niskokalorycznym warzywem.

  • garść szpinaku (60g)
  • jabłko (180g)

Przygotowanie:

  • umyj składniki
  • jabłko pokrój na kawałki, usuń ogonek
  • włóż składniki do wyciskarki

7. Soki z jednego gatunku owoców – winogrona, gruszki, jabłka, granaty i in. 

soki warzywne

Fot. Materiały prasowe

  • dowolne owoce (ok 500g)

Przygotowanie:

  • dowolne owoce umyj
  • obierz, jeśli jest taka konieczność, pokrój na części
  • wrzuć do wyciskarki

To szybkie i proste przepisy na soki owocowe, warzywne i łączone. Jeśli wpadnie ci do głowy inna kombinacja składników i smaków, koniecznie ją wypróbuj. To nie kosztuje wiele zachodu, a efekt może cię pozytywnie zaskoczyć. Więcej przepisów, nie tylko na soki, znajdziesz na stronie kuvingspolska.pl, oraz zdroweimarkowe.pl