Go to content

Pięć korzyści, jakie przynosi naszemu ciału codzienne jedzenie płatków owsianych

Fot. iStock/Eva-Katalin

Jeszcze niedawno owsianka znajdowała się w wielkiej niełasce. Kojarzyła się nam z koszmarnymi śniadaniami z dzieciństwa. Od pewnego jednak czasu płatki owsiane wróciły na salony. Okazuje się, że nie musimy ich jeść tylko z ciepłym mlekiem, ale dodawać do jogurtów, mieszać z suszonymi lub świeżymi owocami. Jeść na słodko, choć ja jednak najbardziej lubię owsiankę na słono. Płatki można mielić, można jeść w naturalnej postaci. Jak kto lubi albo tak, żeby polubił, bo naprawdę warto.

Pięć korzyści, jakie przynosi naszemu ciału codzienne jedzenie płatków owsianych

Pozbędziesz się uczucia wypełnienia

Owsianka, bez względu na formę, jest prawie niemal czystym błonnikiem. Błonnik jest czymś niezwykle trudnym do strawienia bez pomocy płynów w organizmie. Płatki więc służą jak gąbka, która wchłania wodę i inne płyny, lekko przepływa przez nasz układ trawienny, dzięki czemu wspomaga nasz metabolizm, a także pracę jelit, dzięki czemu nie czujemy się ociężali.

Będziesz najedzona

Podobnie jak gąbka wchłania wilgoć, tak również pęcznieje, by co najmniej podwoić swój oryginalny. Owsianka właściwie tak samo zachowuje się w twoim ciele. Po zjedzeniu natychmiast zaczyna pęcznieć i wypełniać przestrzeń w żołądku, pozostawiając mniej miejsca na więcej jedzenia. Dzięki temu dłużej czujemy się najedzeni.

Możesz schudnąć

Dzięki temu, że czujesz się najedzona, będziesz mniej chętnie sięgać po przekąski między posiłkami, tym samym przestaniesz pakować w siebie dodatkowe kalorie i… tracić na wadzę. Czy wiecie, że istnieje „Dieta Benjamina Franklina”, która twierdzi, że ci, którzy zastąpili zwykłe śniadanie miską owsianki i wychodzą każdego dnia na szybki spacer trwający od 15 do 30 minut, chudną około pół kilograma na tydzień bez innych zmian w diecie.

Zmniejszysz ryzyko chorób serca

Stwierdzono, że mączka owsiana obniża poziom cholesterolu o niskiej gęstości, czyli „złego” cholesterolu, który bywa jedną z przyczyn chorób serca. Płatki owsiane mają wysoką zawartość polifenoli, przeciwutleniaczy, a w szczególności grupy przeciwutleniaczy zwanych awenantramamidami, które występują prawie wyłącznie w owsie i wpływają na obniżenie ciśnienia krwi poprzez zwiększenie produkcji tlenku azotu, który pomaga rozszerzać naczynia krwionośne, poprawiając przepływ krwi.

Dostaniesz zastrzyk składników odżywczych

Płatki owsiane są pełne niezbędnych dla naszego organizmu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. W jednej porcji (½ filiżanki) suchych płatków owsianych znajduje się: mangan, fosfor, magnez, miedź, żelazo, cynk, kwas foliowy, witamina B1, witamina B5, wapń, potas, witamina B6 i B3.

Pół filiżanki to 51 gramów węglowodanów, 13 gramów białka, 5 gramów tłuszczu i 8 gramów błonnika oraz 303 kalorie.

Na co czekasz? Zacznij jeść owsiankę – codziennie.


źródło: foodprevent