Czy to na pewno alergia? A może prawdziwa diagnoza, to nietolerancja histaminy? Dowiedz się więcej

O alergii bez alergii
O alergii bez alergii
21 maja 2018
Fot. istock / VidorHsu
 

– To na pewno alergia pokarmowa, mówię ci, moja znajoma jest „uczulona” na czekoladę i też ma taką wysypkę… – kto z nas choć raz nie słyszał tego lub podobnego zdania? Kiedy coś dzieje się z naszym ciałem i nie bardzo wiemy, dlaczego nagle na skórze pojawiła się wysypka lub rozbolał nas brzuch, szybko sami diagnozujemy: to musi być „uczulenie”, „alergia” – choroby naszych czasów. Okazuje się również, że zbyt pochopne etykietowanie objawów, jako alergię, zdarza się często i w gabinecie lekarskim. Nic dziwnego – objawy bywają mylące, a diagnozowanie trudne.

Zazwyczaj pacjent poddawany jest diecie eliminacyjnej i metodą prób i błędów szukamy przyczyny tajemniczych dolegliwości. Tymczasem aż 1/3 pacjentów z objawami alergii pokarmowej, wcale jej nie ma. Przyczyna tkwi w zupełnie innym miejscu. Trzeba jednak czasu, by wychwycić drobiazgi, które odróżniają alergię od nietolerancji.

 

HISTAMINA 1

Alergie są trudne do wyleczenia? Owszem, zazwyczaj leczenie obejmuje zminimalizowanie kontaktu z alergenem, jeśli oczywiście uda się go ustalić. Czym różni się zwykła alergia od nietolerancji histaminy i co może nam dolegać? Przeczytajcie.

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa, to reakcja obronna organizmu na pojawienie się  alergenu.

Pod  nazwą alergen kryje się białko zawarte w pokarmie. W przypadku alergii, po pojawieniu się białka ww organizmie, uruchamiają się mechanizmy obronne układu immunologicznego i walka z nim – jako potencjalnym zagrożeniem. Na skutek wytworzenie limfocytów typu B oraz immunoglobuliny typu E dochodzi do reakcji alergicznej.

U dzieci najczęściej uczulającą substancją jest białko mleka krowiego oraz białko jaja kurzego. U dorosłych alergia pokarmowa najczęściej spowodowana jest przez:

  • ryby,
  • owoce morza,
  • orzechy,
  • seler

Objawy:

Po spożyciu alergenu, czyli uczulającego pokarmu pojawiają objawy ze strony układu pokarmowego oraz tzw. objawy towarzyszące.

Objawy – układ pokarmowy:

  • nudności,
  • wymioty,
  • kurczowy ból brzucha,
  • biegunka.

Objawy towarzyszące:

  • pokrzywka,
  • atopowe zapalenie skóry,
  • astma,
  • wstrząs anafilaktyczny.

Nadwrażliwość na pokarm

Bardzo popularna dolegliwość, która mimo pozornie podobnych objawów do alergii może mieć charakter niealergiczny. Do nadwrażliwości  na pokarm zaliczamy np. nietolerancję laktozy. Tego typu dolegliwości nie mają podłoża alergicznego.

Pseudoalergia pokarmowa

Czyli niealergiczna (nieimmunologiczna) nadwrażliwość na niektóre pokarmy może być spowodowana np. przez sztuczne substancje dodawane do żywności – różnego rodzaju barwniki i konserwanty oraz substancje naturalnie występujące w pokarmach, np. histaminę. Jeśli usłyszysz taka diagnozę, nie znaczy to bynajmniej, że ktoś lekceważy twój problem.

Pod nazwą pseudoalergia, kryje się bowiem konkretna choroba, bardzo zbliżona objawami do chorób o podłożu alergicznym. Jest to powszechnie używany termin na określenie problemów zdrowotnych wynikających z nietolerancji histaminy.

Nadmierne spożywanie niektórych pokarmów, a co za tym idzie, wysoki poziom niektórych substancji może wywoływać reakcje pseudoalergiczne. Spożywanie dużych ilości produktów bogatych w histaminę, czyli serów pleśniowych, wędzonych ryb czy dojrzewających wędlin i wina, może wywołać objawy błędnie diagnozowane jako alergia: ból brzucha, pokrzywka na skórze czy ból głowy.

I znów objawy tej dolegliwości są na tyle podobne do klasycznej alergii pokarmowej, że trudno jest zdiagnozować prawdziwą przyczynę choroby. Dlaczego organizm reaguje  ten sposób?

Histamina naturalnie i fizjologicznie występuje w organizmie. Pełni wiele ważnych funkcji: jest odpowiedzialna za m.in: przyśpieszenie gojenie się ran, regulację napięcia mięśni gładkich. Teoretycznie nie powinna naszemu ciału w niczym przeszkadzać. Problem pojawia się, gdy ciało nie radzi sobie z nadmiarem histaminy dostarczanej w spożywanych pokarmach, a przyczyną jest zbyt mała aktywność enzymu oksydazy diaminowej (DAO) rozkładającego w jelicie histaminę zawartą w jedzeniu.

Jak je odróżnić?

To bardzo trudne zadanie i nie oszukujmy się wymagające czasu. Przede wszystkim skuteczność diagnozy i leczenia opiera się na diecie eliminacyjnej oraz różnego rodzaju testach alergicznych. Dość charakterystyczną różnicą jest rozłożenie objawów w czasie.

W  przypadku alergii pokarmowej objawy pojawiają się nagle i wywołuje je nawet niewielka ilość alergenu. gdy do czynienia mamy z nietolerancją mechanizm wystąpienia dolegliwości jest opóźniony w czasie i bardzo często zależny od stężenia nietolerowanej substancji – małe ilości nietolerowanego pokarmu mogą wcale nie wywoływać objawów.

Jeżeli zmagacie się z trudną do zdiagnozowania „alergią” – dieta eliminacyjna i testy nie dostarczają wam jednoznacznej odpowiedzi, warto rozważyć występowanie nadwrażliwości na histaminę.

Partnerem artykułu jest HISTAsolv®

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

HISTAsolv®, preparat zawierający naturalny enzym oksydazę diaminową (DAO). Niedobór tego enzymu w organizmie wywołuje objawy nietolerancji histaminy nawet u 1/3 pacjentów, którzy posiadają objawy podobne do alergii pokarmowej. Zastosowanie preparatu umożliwia rozkład pojawiającej się w nadmiarze histaminy i tym samym stosowanie mniej restrykcyjnej diety nisko-histaminowej.

 


Nietolerancja histaminy – wszystko, co musisz widzieć [FAQ]

O alergii bez alergii
O alergii bez alergii
25 czerwca 2018
Fot. iStock / Sebastian Gorczowski
 

Coraz częściej o niej mówimy, bo wreszcie wzrasta świadomość na temat nietolerancji histaminy. Nie jest łatwa do zdiagnozowania, bo uwielbia swoimi objawami udawać klasyczną alergię pokarmową. Jak więc ją rozpoznać i kiedy kierować podejrzenia, że przykre dolegliwości, które nas nękają to nie alergia a nietolerancja histaminy?

Przeczytajcie koniecznie wszystko, co warto o niej wiedzieć.

Nietolerancja histaminy – lista najczęściej zadawanych pytań

Co to jest histamina?

Histamina jest substancją, która jest wytwarzana naturalnie w naszym organizmie, ale przede wszystkim jej nadmiar w organizmie bierze się ze spożywania niektórych pokarmów.

Histamina dostarczana wraz z pożywieniem jest rozkładana w jelicie cienkim przez enzym oksydazę diaminową (DAO), którego zbyt mała ilość może powodować u pacjenta wystąpienie nietolerancji histaminy.

Jakie produkty są bogate w histaminę?

Produkty wysokohistaminowe:

  • czerwone wino
  • wino musujące,
  • sery twarde
  • sery wędzone,
  • kiszonki,
  • ocet (wyjątkiem jest ocet spirytusowy)
  • drożdże,
  • salami,
  • kiełbasy z surowego mięsa,
  • mięso wędzone i suszone,
  • tuńczyk,

Produkty stymulujące wytwarzanie histaminy przez organizm:

  • banany,
  • czekolada,
  • cytrusy,
  • truskawki,
  • kiwi,
  • skorupiaki.

Jakie objawy ma nietolerancja histaminy?

Objawy te mogą być zarówno miejscowe, jak i uogólnione. Zwykle pojawiają się dość wcześnie po spożyciu bogato-histaminowego pokarmu (10-30 min.) i mają tendencję do samoistnego zanikania w ciągu 6-8 godz.

Najczęściej występujące objawy nietolerancji histaminy:

  • bóle głowy,
  • migreny,
  • gwałtowne zaczerwienienie skóry twarzy oraz wysypka
  • objawy ze strony układu pokarmowego (bóle brzucha, wymioty, biegunka, wzdęcia, mdłości).

Rzadziej obserwuje się uogólnioną pokrzywkę, wysypkę z zaczerwieniem i świądem skóry, niedociśnienie, uczucie kołatania serca, arytmie, nieżyt nosa, duszność, świszczący oddech.

Objawy nietolerancji histaminy mogą mieć również przewlekły charakter. Sugeruje się jej związek z zespołem przewlekłego zmęczenia, bolesnym miesiączkowaniem, bezsennością czy zaburzeniami depresyjnymi.

Dlaczego występuje nietolerancja histaminy?

Nietolerancja histaminy może również być konsekwencją dysproporcji pomiędzy przyjmowaniem histaminy wraz z pokarmem, a zdolnością jej metabolizowania przez enzym DAO. Wtedy histamina rozkładana jest z opóźnieniem, jej zwiększone stężenie wywołuje objawy podobne do alergicznych. Szacuje się, że nietolerancja histaminy może występować u około 3% populacji ogólnej.

Ponieważ endogenna histamina jest jednym ze składników reakcji alergicznej, bardzo często jej podwyższony poziom jest błędnie diagnozowany, jako alergia. W przypadku nietolerancji histaminy powód wystąpienia objawów, jest jednak zupełnie inny. Znane są przypadki współwystępowania alergii pokarmowych oraz nietolerancji histaminy.

Skąd się bierze nietolerancja histaminy?

Nietolerancja histaminy może być wrodzona lub nabyta. Uważa się również, że w pewnych niekorzystnych okolicznościach, ujawnia się predyspozycja genetyczna do tej choroby.

Co naraża nas na wystąpienie nietolerancji histaminy?*

Niektóre choroby czy sytuacje narażają nas na wystąpienie niedobory enzymu DAO i w konsekwencji nietolerancję histaminy. Są to między innymi:

  • przewlekły stres,
  • WZW, czyli wirusowe zapalenie wątroby,
  • zapalenie jelit,
  • SIBO, czyli  Zespół Rozrostu Bakteryjnego Jelita Cienkiego,
  • zakażenie rotawirusem oraz inne infekcje przewodu pokarmowego,
  • niedobory witaminy B6, witaminy C, miedzi, cynku,
  • stosowanie niektórych leków (np. przeciwgrzybiczych).

Jak się diagnozuje nietolerancję histaminy?

Ze względu na zróżnicowany obraz kliniczny nietolerancja histaminy stanowi duże wyzwanie diagnostyczne. Główne znaczenie odgrywa skrupulatnie zebrany wywiad oraz prowadzony przez pacjenta dziennik posiłków i pojawiających się w związku z ich spożyciem objawów. Spośród badań diagnostycznych obecnie największe znaczenie ma określenie aktywności enzymu DAO we krwi.

Obiecującymi metodami diagnostycznymi są również punktowe testy skórne, w tym ocena wymiarów bąbla pohistaminowego po śródskórnym wstrzyknięciu roztworu histaminy (tzw. histamine 50-skin-prick test).

Czy nietolerancję histaminy się leczy?

Tak. Pierwszym i najbardziej popularnym krokiem, jest wprowadzenie diety eliminującej pokarmy bogate w histaminę. Bywa to jednak uciążliwe, a skutki nie zawsze są zadowalające. Można skorzystać również z nowoczesnych rozwiązań i wprowadzić suplementację enzymu DAO, czyli brakującego enzymu pozwalającego na rozłożenie histaminy w jelitach.

Czy dieta eliminacyjna jest konieczna?

Reakcja na podwyższony poziom histaminy jest bardzo indywidualna. U niektórych pacjentów całkowita eliminacja wydaje się być konieczna, inny mogą bez przykrych konsekwencji spożywać niewielkie ilości produktów bogatych w histaminę. Skutecznym rozwiązaniem często okazuje się połączenie diety niskohistaminowej (nie eliminacyjnej) wraz z supelmentacją enzymu DAO.

Aby uniknąć stosowania restrykcyjnej diety,  eksperci zalecają suplementację enzymu DAO w postaci preparatu HISTAsolv®, który uzupełnia niedobór enzymu w jelicie cienkim przyczyniając się do prawidłowego metabolizmu histaminy. HISTAsolv® to jedyny preparat zawierający oksydazę diaminową (DAO) – naturalny enzym rozkładający histaminę, którego niedobór w organizmie wywołuje objawy nietolerancji histaminy. Suplementacja jest skuteczną metodą leczenia nietolerancji histaminy wpływając na wyraźną poprawę komfortu życia pacjenta.

Ostateczna weryfikacja nietolerancji histaminy oparta jest na ustąpieniu objawów po stosowaniu preparatu HISTAsolv®, diety niskohistaminowej z jednoczesną normalizacją poziomu enzymu DAO.


Źródła: dieta.pl, *dietaeliminacyjna.pl, materiały partnera

Artykuł powstał we współpracy z Histasolv® .

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.