Go to content

Naturalne suplementy, które ułatwiają odchudzanie

Naturalne suplementy, które ułatwiają odchudzanie
Fot. iStock / ArthurHidden

Utrata wagi jest marzeniem wielu kobiet. Jednak by osiągnąć założony cel zdrowo, trzeba wiedzieć jak to zrobić, by nie szkodzić swojemu organizmowi. Odpadają w tej sprawie wszelkie głodówki i eksperymentalne diety, nie powinnaś też faszerować się tonami sztucznych suplementów o wątpliwej skuteczności, za to o wysokiej cenie. Lepiej przyjrzeć się swojej diecie i poza ruchem, najlepiej na świeżym powietrzu, włączyć pokarmy, które naturalnie wesprą twój organizm do walki z nadmiarem kilogramów. 

Wybierz produkty pełne odżywczych składników, które ułatwiają odchudzanie.

1. Cytrusy

Fot. iStock

Fot. iStock

Kwaśne? I bardzo dobrze! Cytrusy znane są z odkwaszającego wpływu na organizm, wzmacniają system immunologiczny oraz zawierają duże ilości witaminy C, która pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.Według badań przeprowadzonych w Journal of Nutrition w 2007 roku, naukowcy ustalili, że osoby zjadający więcej produktów z wysoką zawartością witaminy C, są szczuplejsi niż ludzie unikający witaminy C w codziennej konsumpcji żywności. Najprościej i najskuteczniej dla detoksu będzie wyciśnięcie soku z cytryny do ciepłej wody i picie go codziennie rano na czczo. To pozwoli lepiej spalać tłuszcz i wzmocni układ odpornościowy.

2. Cynamon

Przyprawa o charakterystycznym zapachu nadaje się nie tylko do pierniczków, ale i poprawiania smaku np. kawy. Warto ją spożywać częściej, ponieważ cynamon pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest bardzo ważne w procesie odchudzania. Ma on także przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze właściwości, pomaga zrównoważyć poziom glukozy i cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Jeśli nie posmakuje ci w kawie, dorzucaj go do musli i koktajli lub zmieszaj z taką samą ilością miodu w szklance w bardzo ciepłej wodzie.

3. Kakao

Fot. iStock

Fot. iStock

Naturalne kakao poprawia nastrój, dostarcza organizmowi dużą ilość przeciwutleniaczy i białek. Zawiera polifenole, które dobrze wspierają metabolizowanie tłuszczu i zużywanie go jako energii dla organizmu. Wykorzystasz je zarówno jako napój, jak i dodatek do różnych deserów. Możesz sobie także pozwolić na niewliekie ilości prawdziwej, gorzkiej czekolady.

4. Kurkuma

Ta złota przyprawa także ma cenne działanie dla naszej sylwetki, ponieważ przyspiesza trawienie i poprawia metabolizm. A wszystko dzięki kurkuminie, która ogranicza rozwój komórek tłuszczowych, oraz pomaga w likwidacji tych już istniejących. Kurkumę śmiało dodawaj do potraw zarówno słodkich, jak i ostrych, ze względu na jej właściwości i niedominujący, lekko mdły smak.

5. Imbir

Fot. iStock

Fot. iStock

O konkretnym, ostrym smaku ma wielu wielbicieli. Pomaga w trawieniu i zapewnia wysoką zawartość błonnika, który daje uczucie sytości. Podkręca tempo metabolizmu, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w spalaniu tłuszczu i kalorii. Dodasz go do obiadu, by zaostrzyć smak, ale i napojów typu zielona herbata oraz kawa, co również rozgrzeje twój organizm od wewnątrz.

6. Czosnek 

Działa na zwiększenie metabolizmu, spalanie tłuszczu i detoksykację organizmu. Wyrównuje poziom cukru we krwi i pomaga w skutecznej utracie wagi. To popularne warzywo dodasz nie tylko do obiadów, ale wzmocnisz jego działanie, predictably go w ten sposób: 3 ząbki czosnku pokrój i zostawić na 10 minut; następnie dodaj sok z cytryny z 1 cytryny w szklance wody. Wymieszać specyfik i pij na czczo w godzinach porannych.

7. Papryka chili 

Hamuje apetyt na tłuste oraz słodkie potrawy. Zawiera kapsaicynę pobudzającą wydzielanie soków trawiennych, wpływającą na metabolizm tłuszczów i przyspieszającą jego przemianę w energię. Dzięki niej tłuszcz nie odkłada się w postaci nieapetycznych fałdek w trudnych do ukrycia miejscach. W niewielkich ilościach dodaje się ją do potraw.

Fot. iStock

Fot. iStock

8. Miód

Ale tylko ten naturalny, prosto z pasieki, który zawiera cenne składniki dla twojego zdrowia, takie jak m.in. żelazo, sód, potas, fosfor, wapń i cynk. Miód naturalny pomaga zwiększyć metabolizm, podkręcając skuteczne spalanie tłuszczu. Poza tym to doskonały naturalny zamiennik dla cukru, który jest nie tylko pozbawiony składników odżywczych, ale jest kaloryczny i wybitnie niezdrowy. Miód możesz śmiało dodawać do napojów (byle nie gorących!), ale także słodzić desery i smarować nim kanapki.

9. Ocet jabłkowy

Fot. iStock

Fot. iStock

Brzmi ekstremalnie? A nie powinien, bo to doskonały i zdrowy zamiennik dla zwykłego octu. Ocet jabłkowy zawiera mnóstwo włókien oraz kwasów organicznych, które ograniczają odczuwanie głodu i zapobiegają sięganie po nie zawsze zdrowe przekąski. Według badań opublikowanych w 2005 roku w European Journal of Clinical Nutrition, ludzie, którzy spożywający ocet jabłkowy jedli mniej i czuli się bardziej syci  przeciwieństwie do osób, które nie włączały octu jabłkowego do jadłospisu. Aby ocet był bezpieczny dla żołądka i skuteczny dla spalania tłuszczu, warto rozcieńczyć 2 łyżki organicznego octu jabłkowego w szklance wody i wypić 30 minut przed posiłkiem.

10. Olej kokosowy

Coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych, warto więc sięgać po niego często. Zawiera on tłuszcze nasycone, które pomagają w redukcji masy ciała oraz zapewniają uczucie sytości i brak chęci ciągłego podjadania. Olej kokosowy przyspiesza metabolizm i zmniejsza apetyt oraz spowalnia starzenie się organizmu. Możesz na nim smażyć, rozsmarowywać go na pieczywie zamiast masła, dodawać do prażonego popcornu jako zdrowej przekąski oraz wypieków.

11. Siemię lniane

Siemię lniane dostarcza mnóstwo błonnika, który pomaga w wypróżnieniach i wspiera system trawienny oraz zdrowe bakterie jelitowe, co ma pływ na zachowanie szczuplej sylwetki. Przyśpiesza proces metabolizmu, ze względu na pobudzenie do pracy kosmyków jelitowych. Zawiera także dużą ilości kwasów tłuszczowych omega 3 i dobrze zmniejsza głód, stabilizuje poziom cholesterolu w organizmie, chroni i regeneruje narządy wewnętrzne. Zmielone siemię dodasz do jogurtu, surówek czy obiadów, a także koktajli.

12. Jogurt grecki

Fot. iStock

Fot. iStock

Zawiera dwa razy więcej białka niż inne jogurty, a białko jest dłużej trawione, więc lepiej syci i hamuje napady głodu. Wapń zawarty w jogurcie wiąże również kwasy tłuszczowe w jelitach prowadząc do ich wydalania zamiast wchłaniania. Pamiętaj, że im mniej cukru w jogurcie, tym mniejsze gwałtowne wzrosty poziomu cukru we krwi, oraz lepsze spalanie kalorii pochodzących z tłuszczu.

13. Komosa ryżowa

Znana także jako quinoa  posiada najwięcej białka ze wszystkich zbóż: 8 g w ilości mieszczącej się w szklance. Bogata w błonnik ma też więcej wapnia niż mleko, stanowi również bardzo dobre źródło żelaza, cynku, selenu, witaminy E i witamin z grupy B. Wystarczy ją ugotować tak jak ryż.


źródło: www.lifehack.org