Go to content

Miewasz migreny? Nie powinnaś sięgać po czerwone wino

Fot. iStock/pogorelova

Jeśli cierpisz na bóle migrenowe, wiesz, jak straszny jest to ból i z pewnością starasz się znaleźć jego przyczyny. Okazuje się, że alkohol jest często wyzwalaczem migreny. 

W badaniu obejmującym 2197 pacjentów walczących z migreną okazało się, że prawie 36 procent uczestników uznało alkohol za jedną z przyczyn migreny. Większość pacjentów zgłosiła, że bóle migrenowe  ​pojawiały się po winie, zwłaszcza czerwonym.  Naukowcy odkryli również, że początek migreny po spożyciu alkoholu był szybki i zazwyczaj zajmował mniej niż trzy godziny. Natomiast prawie 90 procent pacjentów dostało migrenę w czasie poniżej 10 godzin, bez względu na to, jaki rodzaj alkoholu spożywali.

Według American Migraine Foundation, pacjenci z migreną mają tendencję do picia mniejszej ilości alkoholu niż osoby, które na nią nie cierpią. Wielu pacjentów z migreną unika czerwonego wina, ponieważ jest ono postrzegane jako główny alkoholowy czynnik wywołujący migrenę, co faktycznie potwierdzają badania. Co więcej, stwierdza się, że połączenie alkoholu ze stresem, wywołuje migrenę właściwie od razu. Oczywiście potrzebne są dalsze badania, aby w pełni zrozumieć, jak to, co pijemy wpływa na odczuwane bóle. Jedno podpowiadają naukowcy: jeśli cierpisz na migreny zapisuj, co jadłaś, piłaś, minimalizuj stres i obserwuj reakcje swojego organizmu, to może pomóc zminimalizować częstotliwość bólów głowy.