6 nietypowych powodów kaszlu. Będziesz zaskoczona tym, co może go powodować

Redakcja
Redakcja
3 listopada 2017
Fot. iStock/freemixer
Fot. iStock/freemixer
 

Najczęściej napady kaszlu dotyczą zwykłego przeziębienia, o co nietrudno jesienią i zimą. Gdy aura nie sprzyja, a chorobotwórczych drobnoustrojów w otoczeniu nie brakuje, kaszel przytrafia się często i dopóki nie uniemożliwia zwykłego funkcjonowania, machamy na niego ręką. 

Ale może zdarzyć się tak, że kaszel nie wynika ze zwykłej infekcji dróg oddechowych. Mogą go powodować także zanieczyszczenia środowiska, palenie papierosów oraz różne alergie. Istnieją również inne przyczyny kaszlu, które wcale nie są tak oczywiste i warto skonsultować je z lekarzem.

6 nietypowych przyczyn kaszlu

1. Problemy z żołądkiem

Przyczyną kaszlu może być refluks żołądkowo-przełykowy, którego powoduje cofanie kwaśnej treści żołądka do przełyku, co podrażnia receptory błony śluzowej i wywołuje stan zapalny. Właśnie ten stan zapalny objawia się kaszlem, który nasila się szczególnie po obfitym posiłku i w pozycji leżącej.

2. Problemy kardiologiczne

Niewydolność lewej komory serca również może być powodem występowania kaszlu. Niewydolność zaburza krążenie płucne czego efektem jest zastój krwi w naczyniach płucnych, sączenie się płynu do pęcherzyków płucnych, a w konsekwencji napady kaszlu i duszności.

3. Czynniki psychiczne

Stres i negatywne emocje odbijają się bardzo często na zdrowiu. Kaszel może mieć również podłoże psychogenne i nasilać się w okresach niepokoju i wzmożonego napięcia emocjonalnego. Ten problem najczęściej dotyczy dzieci.

4. Przyjmowanie leków

Niektóre leki mogą powodować powstawanie kaszlu jako skutek uboczny ich działania. Najczęściej ma to miejsce podczas przyjmowaniu leków na nadciśnienie tętnicze.

5. Pasożyty

Kaszel szczególnie może dokuczać podczas obecności w organizmie glisty ludzkiej. Larwy glisty w swoim cyklu rozwojowym przechodzą przez oskrzela, co podrażnienia układ oddechowy i wywołuje kaszel.

6. Niedoczynność tarczycy na tle immunologicznym

Choroby autoimmunologiczne, takie jak niedoczynność tarczycy powodują objawy kaszlu idiopatycznego, dotykającego głównie kobiety w okresie menopauzy. Zwykle rozpoczyna się infekcją drzewa oskrzelowego, częstym uczuciem łaskotania i podrażnienia w gardle.

Niepokoić powinien szczególnie kaszel przewlekły, trwający ponad 8 tygodni. Powinien być koniecznie zdiagnozowany, ponieważ może sugerować raka płuc (zmiana charakteru kaszlu np. z wykrztuśnego na suchy), zatorowość płucną czy zwłóknienie płuc.


 

źródło: polki.plpulmonologia.mp.pl


Masz dość zbędnych kilogramów? A gdyby tak zadbać o dietę bogatą w błonnik? Zobacz, jakie to proste

Ewa Raczyńska
Ewa Raczyńska
3 listopada 2017
Fot. iStock/agrobacter
Fot. iStock/agrobacter
 

Ile już diet wypróbowałaś. Ile podjęłaś prób zrzucenia kilku zbędnych kilogramów z twojej wagi? I choć być może się udało, to jednak co roku wraca ten sam dylemat: „znowu powinnam trochę schudnąć”. Jak czerpać motywację, skoro wszystkie nasze starania i dobre chęci z czasem na powrót zamieniają się w niechciane kilogramy?

Ile to już razy słyszałyśmy o zmianie nawyków żywieniowych, ale tak ciężko je wprowadzać. I właściwie od czego zacząć, skoro lata lecą, a nasz metabolizm coraz oporniej z nami współpracuje?

A gdyby tak zadbać o obecność błonnika w naszej diecie i co wspólnego ma on z odchudzaniem?

Co to jest błonnik?

Trudno określić błonnik jednym zdaniem, ponieważ jest to grupa różnych substancji, których nasz organizm nie wchłania i nie trawi, a które korzystnie wpływaj na nasz organizm i mają ogromne znaczenie na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego i wydalniczego.

Błonnik składa się z:

– ligniny – błonnika nierozpuszczalnego w wodzie, który występuje w m.in. w ziarnach zbóż

– celulozy – błonnik, który także nie rozpuszcza się w wodzie, a spotkać go można w świeżych warzywach i owocach

– hemicelulozy – związku chemiczne występujące w otrębach i ziarnach zbóż

– pektyny – znajduje się w owocach

– gumy i śluzy – rozpuszczalne w wodzie substancje, które dodawane są do żywności.

Jak błonnik wpływa na nasz organizm?

No dobra, tylko jak faktycznie błonnik oddziałuje na nas? I skąd pomysł, że jest wrogiem nadprogramowych kilogramów?

– błonnik wspomaga odchudzanie, ponieważ wchłania wodę, dzięki czemu pęczniejąc wypełnia nasz żołądek, a tym samym zmniejsza uczucie głodu

– błonnik zapobiega zaparciom, korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, a także na ich ukrwienie

– błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu – jego rozpuszczalne składniki usuwają kwasy żółciowe, co ma korzystny wpływ na syntezę cholesterolu w wątrobie

– błonnik reguluje także poziom glukozy we krwi

– błonnik ponadto pomaga naszemu organizmowi pozbyć się toksyn, metali ciężkich, ale także substancji rakotwórczych

– błonnik – a pewnie mało kto o tym wie – chroni przed próchnicą, zwiększa wydzielanie śliny, która działa ochronnie na zęby

Gdzie znajdziemy błonnik?

Dzienna dawka błonnika, jaką powinniśmy spożywać wynosi od 20 do 40 gram, powinniśmy pamiętać, by nie brakowało go w naszej diecie. Gdzie zatem możemy go znaleźć?

– soczewica  i rośliny strączkowe to jedno z najbogatszych źródeł błonnika; jeśli na stałe wprowadzimy je do naszej diety

– słodkie ziemniaki, które dostarczają sporą ilość błonnika

– owoce i owoce suszone

– orzechy i nasiona – między innymi orzeszki ziemne, orzeszki pekan, nasiona lnu, migdały, pistacje, pestki słonecznika

– brązowy ryż bogaty w błonnik jest idealną alternatywą dla ryżu białego

– pełnoziarnisty makaron – świetne źródło błonnika, do zastąpienia makaronów z białej mąki

– pełnoziarniste pieczywo – tu podobnie, dbając o odpowiednią ilość błonnika w naszej diecie, warto białe pieczywo zastąpić tym powstałym z mąki nieoczyszczonej.

Błonnik znajduje się także w suplementach diety, ale dlaczego sięgać po nie od razu, jeśli dbałość o bilansową dietę może wystarczyć. Co ważne – błonnik powinniśmy wprowadzać stopniowo, a nie nagle zamieniać wszystkie elementy diety na te bogate w błonnik. Ostrożnie. Pierwszym krokiem może być wypijanie rano kubka kawy Inka wzbogaconej w błonnik. To świetne rozwiązanie na początek dnia i rozpoczęcie dbania o dietę bogatą w błonnik, a tym samym pożegnanie zbędnych kilogramów. Kawa Inka Błonnik może towarzyszyć nam każdego dnia uzupełniając codzienną dawkę błonnika, a my nie musimy skupiać się na tym, czy nie zabrakło go w dziennym zapotrzebowaniu naszego organizmu.


Artykuł powstał przy współpracy z Inka

 


7 naturalnych produktów, które skutecznie zwalczają anemię

Redakcja
Redakcja
3 listopada 2017
Fot. iStock/roobcio
Następny

Anemia, czyli niedokrwistość wydaje się być nieszkodliwym schorzeniem, którym nie ma co sobie głowy zawracać. Oczywiście niedokrwistość nie jest diagnozą, która powoduje najczarniejsze myśli, ale trzeba wiedzieć, że gdy trwa ona długo, komfort życia ulega pogorszeniu i może pojawić się zagrożenie zdrowia i życia.

Anemia może wynikać z niedoborów żelaza i witaminy B12, które pochodzą w dużej mierze z produktów mięsnych, więc szczególnie weganie i wegetarianie są narażeni na niedobory, podobnie jak osoby cierpiące na zaburzenia wchłaniania, np. spowodowane celiakią.

W przypadku anemii organizm nie produkuje wystarczającej ilości czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny, która odpowiada za przenoszenie do komórek organizmu tlenu i składników odżywczych. Organizm jest niedożywiony i w przypadku zaniedbania anemii, trzeba liczyć się  poważnymi komplikacjami ze strony serca i układu nerwowego. Pierwszymi objawami są problemy z wypadaniem włosów, odczuwaniem zimna czy bladość skóry, problemy z koncentracją, a następnie omdlenia. Niedokrwistość może prowadzić nawet do zaburzeń psychicznych, w wyniku uszkodzenia układu nerwowego. O ile anemia nie wynika z poważnych chorób, można jej zapobiegać i leczyć naturalnymi sposobami.

7 produktów obowiązkowych w diecie przeciwko anemii  

1. Wątróbka i czerwone mięso

Żelazo może występować w dwóch formach – hemowej (odzwierzęcej i lepiej przyswajalnej) bądź niehemowej (roślinnej). Najwięcej żelaza ma wątróbka wieprzowa, bo aż 17,2 mg/100g produktu.

Fot. iStock / 649043456

Fot. iStock / 649043456

2. Buraki

Zawarte w burakach barwniki czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, wspierając układ krwionośny. Zawierają ogrom witamin i minerałów, w tym cenne żelazo, witaminy z grupy B i witaminę C, której obecność w posiłku wielokrotnie zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego.

Fot. iStock /dianazh

Fot. iStock /dianazh

3. Pełnoziarniste pieczywo

Jest bogate w minerały, witaminy oraz błonnik, a także dostarcza potrzebną porcję żelaza i witamin z grupy B.

Fot. iStock / bhofack2

Fot. iStock / bhofack2

4. Soczewica

Soczewica zawiera żelazo (3,33 mg/100 g) i kwas foliowy (181 μg/100 g), które sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny.

Fot. iStock / monticelllo

Fot. iStock / monticelllo

strona 1 z 2

Czytaj dalej na następnej stronie

Zobacz także

napoje

Co zamiast wody? Spróbuj zrobić sama inne, lekkie napoje pełne smaku i witamin

Fot. Pixabay / Pezibear /

Mała kobieta z wielkim problemem. Jak przeciwdziałać infekcjom intymnym u dziewczynek?

Fot. iStock/stock_colors

To nie tylko stres lub gorączka. Pot wiele mówi o twoim zdrowiu