Go to content

Jedzenie szparagów zwiększa ryzyko raka piersi? Czy to przełomowe badania?

Fot. iStock

Od ponad czterech lat prowadzone są badania, które sprawdzają, jakie produkty obecne w naszej codziennej diecie mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi. Okazuje się, że ryby, pełnoziarniste produkty, a także szparagi – wszystkie te, które są reklamowane, jako zdrowa żywność zawierają specyficzny aminokwas zwany asparaginą, który może sprzyjać rozwojowi raka piersi. 

Naukowcy przyznają, że badania mogą okazać się przełomowe, gdyż pokazują, że nowotwory karmią się różnymi składnikami naszej diety. Ich rozpoznanie może ułatwić leczenie, wyeliminowanie tych najbardziej szkodliwych w momencie zachorowania lub w przypadku genetycznego obciążenia. Modyfikowanie diety pacjenta ma szansę zoptymalizować reakcję na terapię.

Dr Charles Shapiro, ekspert od badań nad rakiem piersi w szpitalu Mount Sinai, przyznaje jednak, że badania nadal dalekie są od praktycznego zastosowania. „Nie przestawajcie jeść szparagów” – apelował podkreślając, że na poprawę stanu zdrowia wpływa przede wszystkim zwiększenie aktywności fizycznej i dobrze zbilansowana, rozsądna dieta.

„Mniej czerwonego mięso, więcej zieleni” – powiedział Shapiro. „Gotujcie jedzenie, zamiast kupować przetworzoną żywność”.


źródło: newyork.cbslocal.com