Go to content

Jedzenie serów wydłuża długość życia i zapobiega nowotworom wątroby

Fot. iStock / Eva-Katalin

Dobra wiadomość dla miłośników serów o intensywnym smaku. Naukowcy dowiedli, że jedzenie serów Brie, Cheddar i włoskiego Parmezanu wpływa pozytywnie na zdrowie i może przyczynić się do wydłużenia długości życia. Co więcej, dzięki zawartości cennych składników, spożywanie serów może zapobiec nowotworom wątroby.

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Texas A&M University dowiodło, że sery Brie, Cheddar i Parmezan zawierają związek zwany spermidyną, który powstrzymuje uszkodzone komórki wątroby przed ich powielaniem. Może to zapobiec pojawieniu się podstępnego raka wątrobowokomórkowego. Ciężko go wykryć, gdyż małe guzki w wątrobie nie dają żadnych objawów. Co gorsza, jest on nowotworem złośliwym o trudnym przebiegu i niepomyślnym rokowaniu.

Według naukowców spermidyna wpływa także na wydłużenie długości życia. Dowiodły tego badania przeprowadzone na myszach, które w ciągu całego życia były leczone związkiem. Po dokładanej analizie okazało się, że długość ich życia wzrosła o 25 proc..

Tak więc jedzmy sery na zdrowie i cieszmy się ich pysznym smakiem.


Źródło: independent.co.uk