Go to content

Czy to normalne, że ciągle czujesz się głodna? Jak temu rozsądnie zapobiec

Fot. iStock/ronstik

Kiedy czujesz głód, mózg mówi ci, że twoje ciało potrzebuje paliwa, by utrzymać się w ruchu, podobnie jak samochód, który z pustym bakiem nie pojedzie.

Zanim zaczniesz podjadać, zapychać się jedzeniem, dowiedz się, co tak naprawdę wywołuje poczucie głodu, zwłaszcza, gdy zaczynasz dietę, ograniczasz liczbę kalorii, bo wiesz, że będzie to dla ciebie zdrowsze niż objadanie się. To początkowo trudny etap właśnie dlatego, że masz wrażenie, że jesteś nieustannie głodna i trudno ci zapanować nad tym uczuciem.

Na szczęście istnieje naukowe uzasadnienie, dlaczego odchudzanie nie jest łatwe. Otóż nasza waga napędzana jest przez geny, wiek, a także inne czynniki związane ze stylem życia, takie jak dieta, ćwiczenia, sen i stres. Badania pokazują, że istnieją biologiczne wyjaśnienia głodu, takie jak wzrost hormonu głodowego, czyli greliny, jeśli przez jakiś czas nie jedliśmy. Warto zwrócić wówczas uwagę na skalę głodu, która pomaga ocenić, kiedy powinniśmy zacząć jeść, a kiedy skończyć. Okazuje się, że zbyt często jemy dla od rozrywki lub z nudy, zamiast zaspokoić prawdziwy fizjologiczny głód. Oto wskazówka: zanim zjesz, spędź minutę lub dwie, zwracając uwagę na to, jak głodny czuje się twój brzuch. Powtórz to podczas i po posiłku. Zatrzymanie się w jedzeniu pomoże ci realnie ustalić, ile powinnaś zjeść.

Zwróć uwagę na czas

Niewielkie badanie z udziałem 20 dorosłych osób z nadwagą porównywało, co mówili uczestnicy po skończeniu jedzenia lodów w różnym czasie. Ci, którzy dostali pięć minut, aby skosztować lodów, ocenili większe uczucie głodu i mniej zadowolenia, niż ci, którzy mogli je jeść przez 30 minut. Poświęcenie czasu na przeżuwanie i delektowanie się posiłkiem zwiększa przyjemność z jedzenia i postrzegania własnego głodu, więc nie spiesz się.

Zwiększ ilość kalorii

Dieta nie polega na niedojadaniu, ale na zmniejszeniu ilości kalorii tak, by nie odczuwać nieustannie dyskomfortu.  Jeśli masz wrażenie, że ilość kalorii jest niewystarczająca, a jej przestrzeganie zbyt surowe, dodaj jedną przekąskę więcej albo zwiększ porcje śniadania. Osiągnięcie i utrzymanie wagi nie jest wyścigiem, nie spiesz się.

Wybierz produkty bogate w proteiny i błonnik

Te składniki odżywcze są silnie związane z uczuciem sytości, co oznacza, że ​​świetnie radzą sobie w hamowaniu apetytu po jedzeniu. Skup się na jedzeniu zdroworozsądkowych pożywnych pokarmów, takich jak owoce, warzywa, a także tych bogatych w chude białka i pełnoziarniste.


źródło: My Fitness Pal