Go to content

Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jeść ziemniaki?

Fot. iStock/Neustockimages

Ziemniaki mają złą reputację, najczęściej mówimy: „Jestem na diecie nie jem ziemniaków”. Tymczasem ziemniaki to odżywcza potęga. Oczywiście, nie mówimy o smażonych na głębokim oleju, ale każde inaczej przygotowane dają nam niesamowite korzyści zdrowotne.

Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jadła ziemniaki?

Twoja dieta będzie kompletna pod względem odżywczym

Powodem, dla którego ziemniaki są demonizowane, często jest ich biały kolor. Jest to część luzu przeciwko żywności, która jest pakowana w rafinowaną białą mąkę, ale w ten sam sposób nie stosuje się do warzyw. W rzeczywistości białe warzywa są dobre dla ciebie. Powinieneś jeść produkty każdego koloru, aby mieć dietę kompletną pod względem odżywczym, więc unikanie ziemniaków (i kalafiora) nie ma sensu. W szczególności warzywa białe oferują składniki odżywcze, których wielu ludziom nie wystarcza.

Zaoszczędzisz

Ziemniaki nie są drogie, a do tego okazują się być najtańszym źródłem potasu, ponadto dostarczają błonnik, magnez i witaminy C, E i K.

Będziesz zdrowsza

W kwietniu 2012 roku Uniwersytet Waszyngtoński podważył mit, że ziemniaki są przyczyną chorób i otyłości. Nie stwierdzono związku między spożyciem ziemniaków a otyłością, cukrzycą lub stanami zapalnymi w organizmie.

Możesz schudnąć

Oczywiście wiele zależy od tego, co jeszcze jesz poza ziemniakami, ale mogą być one doskonałym dodatkiem do diety odchudzającej. Przeprowadzono badanie, w którym trzem grupom uczestników przydzielono dietę zawierającą od pięciu do siedmiu porcji ziemniaków tygodniowo. Jedna z grup codziennie jadła ziemniaki. Wszyscy uczestnicy badania stracili na wadze. Tak więc niezależnie od tego, czy ziemniaki rzeczywiście przyczyniają się do utraty wagi, czy po prostu nie powodują jej zwiększenia, ich reputacja jako tuczących jest niesprawiedliwa.

Dostaniesz wspaniały zastrzyk składników odżywczych za stosunkowo niewiele kalorii

Białe ziemniaki są bardzo pożywne, szczególnie jeśli jesz je ze skórką. Za około 110 kalorii i 2 gramy cukru dostajesz więcej potasu niż jedząc banany lub brokuły, plus 35% twojej codziennej witaminy C. Ziemniaki są dobrym źródłem błonnika i naturalnie pozbawione tłuszczu, sodu i cholesterolu. Poza tym ziemniaki zawierają dużą ilość błonnika, a także białka, witaminy A, witaminy C, manganu i wielu innych witamin i minerałów. Purpurowe ziemniaki są szczególnie bogate w przeciwutleniacze i mogą również pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi.

Możesz wykazać się kreatywnością w kuchni

Ziemniaki to niekończące się źródło kuchennych przepisów. Jeśli wpiszesz w internetową przeglądarkę „przepisy na ziemniaki”, zdziwisz się, jak wiele rzeczy można z nich zrobić. Ziemniaki są doskonałą bazą do niemal każdego potrawy – od przystawek, przez sałatki po dania główne.


źródło: Foodprevent