Go to content

8 objawów przedawkowania kofeiny

Fot. iStock / eclipse_images

Kochamy kawę i pijamy ją wręcz nałogowo. Mało kto wyobraża sobie poranek bez filiżanki aromatycznego naparu. Do wyboru są różne rodzaje kawy jak np. espresso, ristretto czy zwykła kawa z mlekiem, ale efekt dają podobny — ekspresowe rozbudzenie zaspanego umysłu. Kochamy kawę za jej smak, zapach, działanie i z tego powodu czasem pijemy jej zbyt wiele.

Kofeina nie zawsze służy

Kofeina szybko pobudza, przynosi organizmowi także wiele korzyści, jak np.: zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów czy poprawa pamięci i koncentracji. Jednak jej nadmiar jest dla organizmu szkodliwy. Należy pamiętać, że maksymalna ilość kofeiny dla przeciętnej osoby wynosi od 200 do 300 mg na dobę, czyli tyle, ile wypijamy w około 3 filiżankach kawy. Może się to wydawać dużym zakresem tolerancji organizmu, jednak pijąc w ciągu zabieganego dnia więcej kawy, naprawdę możemy odczuć przykre skutki jej przedawkowania. Jeśli zastanawiacie się, czy wasz organizm nie ma już przypadkiem w nadmiarze kofeiny, sprawdźcie objawy przedawkowania.

8 objawów przedawkowania kawy:

1. Ostrzeżenie ze strony serca

Jeśli wypijamy jej więcej, niż powinniśmy, mogą pojawić się niepokojące objawy — zawroty głowy, szybszy oddech, wyższe tętno, uczucie napięcia w klatce piersiowej. Długotrwałe przyjmowanie nadmiaru kofeiny jest bardzo szkodliwe szczególnie dla osób cierpiących na choroby serca, co może skutkować nawet zawałem.

Fot. Archiwum prywatne

Fot. Archiwum prywatne

2. Problemy z układem trawiennym

Kawa poprawia trawienie i często po niej odwiedzamy toaletę. Nadmiar kawy, poza szybszym przechodzeniem pokarmu przez układ trawienny, powoduje wytwarzanie nadmiaru kwasu w żołądku, co wiąże się z wystąpieniem zgagi, refluksu czy bólu tego organu.

3. Obciążenie pracy nerek

Kawa jest moczopędna, to wie każdy, kto ją pija. Jednak mało kto wie, że szczawiany w  niej zawarte łączą się z wapniem i tworzą złogi, które formują się w kamienie nerkowe. Podczas nadużywania kofeiny, zdecydowanie szkodzimy nerkom.

4. Zagrożenie próchnicą

Kawa obwiniana jest o psucie bieli zębów oraz tworzenie na nich osadów. O ile pijamy czystą kawę, bez dodatków, polifenole zwalczają bakterie i kamień nazębny. Dodatek cukru, miodu czy śmietanki, z kolei powoduje wzrost zagrożenia próchnicą.

5. Suchość w ustach

Wypijanie dużych ilości kawy wpływa na pojawienie się nieprzyjemnego zapachu z ust i uczucia suchości. Dzieje się tak, ponieważ kawa wysusza śluzówkę i sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii.

6. Problemy z koncentracją

Wypijanie nadmiernych dawek kofeiny może prowadzić do uzależnienia receptorów dopaminy, co może skutkować przewlekłym odczuwaniem zmęczenia i potrzeby „doładowania energii”.

7. Osłabienie organizmu

Kawa wpływa na szybsze trawienie pokarmów oraz ich wydalanie. W tym przypadku organizm nie nadąża z pobieraniem składników odżywczych, szczególnie w przypadku żelaza czy niezbędnego dla zdrowych kości wapnia. A to może skutkować niedoborami i osłabieniem organizmu.

8. Lęk, niepokój, rozdrażnienie

A także problemy z koncentracją czy apatia, mogą być skutkiem zbyt dużej ilości kofeiny w organizmie.


 

źródło: www.hellozdrowie.pl, bonavita.pl