Go to content

8 leczniczych właściwości chili. Jest lepsza niż niejeden suplement diety!

Fot. iStock / chili

W poszukiwaniu produktów, które mają zapewnić długie i zdrowe życie, często sięgamy po egzotyczne nowości lub trzymamy się suplementów diety. Jedzenie może pomóc zachować zdrowie, jednak wśród wielu produktów niełatwo wybrać te naprawdę skuteczne. 

Jednym z niezwykłych produktów jest uwielbiana przez koneserów mocno przyprawionego jedzenia papryczka chili. Jej mocno pikantny smak nie tylko zaostrza potrawy, ale wpływa na jej niezwykłe właściwości. A wynikają one z zawartości wielu składników odżywczych oraz substancji leczniczych.

8 leczniczych właściwości chili 

1. Działa przeciwzakrzepowo

Zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi, które prowadzą do zatorów w układzie krążenia. W przeprowadzonych badaniach wykazano, że we krwi osób, które zjadły potrawę doprawioną chili, zauważono znaczny, choć przemijający efekt przeciwzakrzepowy. Jednak gdy dodaje się chili do niemal każdego posiłku, sprzyja to regularnemu oczyszczaniu naczyń krwionośnych z zakrzepów.

2. Odchudza

Otyłość to choroba cywilizacyjna, która doskwiera wielu osobom. Co prawda sama papryczka nie odchudzi z wielkiej nadwagi, ale ma dobry wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Wynika to z  obecności kapsaicyny, która podnosi temperaturę ciała oraz wydziela do układu krwionośnego adrenalinę. To z kolei podkręca przemianę materii, regulując metabolizm tłuszczów w organizmie. Ponadto kapsaicyna zwiększająca uczucie sytości, co zapobiega przejadaniu się.

3. Regeneruje i wzmacnia organizm 

Zawarte w niej witaminy odżywiają organizm, a także działają antyoksydacyjnie. Duża zawartość witaminy C sprzyja również wzmocnieniu odporności organizmu i walki z infekcjami.

4. Obniża poziom cholesterolu

W badaniach przeprowadzonych na myszach, którym podawano  w odpowiednich dawkach kapsaicynę, stwierdzono zahamowanie produkcję cholesterolu w wątrobie i zmniejszenie jego stężenia we krwi, nawet przy spożyciu produktów bogatych w ten związek.

5. Może zapobiegać rozwojowi cukrzycy

Spożywanie dużej ilości kapsaicyny może powodować niszczenie niektórych neuronów, zapobiegając zapaleniu trzustki i rozwojowi cukrzycy. Do takiego wniosku doszli kanadyjscy naukowcy, choć badania przeprowadzono jedynie z udziałem myszy.

6. Chroni układ pokarmowy

Chili zawiera sporo błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłową pracę jelit. W dodatku kapsaicyna podana w dużym stężeniu może zapobiegać wzrostowi bakterii Helicobacter pylori, a tym samym stanowić istotną pomoc w walce z wrzodami żołądka.

7. Przeciwdziała nowotworom

W papryczce chili pokładają nadzieje naukowcy z uniwersytetu w Nottingham. Przeprowadzili oni badania, podając zwierzętom kapsaicynę. Doszli do wniosku, że wyszukuje ona komórki rakowe, zapobiegając ich podziałom. Naukowcy mają nadzieję, że kapsaicyna może być skuteczna w walce z nowotworami u ludzi, nie zagrażając jednocześnie zdrowym komórkom organizmu.

8. Pomaga w przeziębieniu

Chili poza tym, że sprzyja odporności i pomaga w walce z infekcjami, oczyszcza również drogi oddechowe w przeziębieniach, działając rozgrzewająco i drażniąco na błony śluzowe.

źródło: kobieta.onet.plwww.poradnikzdrowie.plbonavita.pl