Go to content

7 naturalnych produktów, które skutecznie zwalczają anemię

Anemia, czyli niedokrwistość wydaje się być nieszkodliwym schorzeniem, którym nie ma co sobie głowy zawracać. Oczywiście niedokrwistość nie jest diagnozą, która powoduje najczarniejsze myśli, ale trzeba wiedzieć, że gdy trwa ona długo, komfort życia ulega pogorszeniu i może pojawić się zagrożenie zdrowia i życia.

Anemia może wynikać z niedoborów żelaza i witaminy B12, które pochodzą w dużej mierze z produktów mięsnych, więc szczególnie weganie i wegetarianie są narażeni na niedobory, podobnie jak osoby cierpiące na zaburzenia wchłaniania, np. spowodowane celiakią.

W przypadku anemii organizm nie produkuje wystarczającej ilości czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny, która odpowiada za przenoszenie do komórek organizmu tlenu i składników odżywczych. Organizm jest niedożywiony i w przypadku zaniedbania anemii, trzeba liczyć się  poważnymi komplikacjami ze strony serca i układu nerwowego. Pierwszymi objawami są problemy z wypadaniem włosów, odczuwaniem zimna czy bladość skóry, problemy z koncentracją, a następnie omdlenia. Niedokrwistość może prowadzić nawet do zaburzeń psychicznych, w wyniku uszkodzenia układu nerwowego. O ile anemia nie wynika z poważnych chorób, można jej zapobiegać i leczyć naturalnymi sposobami.

7 produktów obowiązkowych w diecie przeciwko anemii  

1. Wątróbka i czerwone mięso

Żelazo może występować w dwóch formach – hemowej (odzwierzęcej i lepiej przyswajalnej) bądź niehemowej (roślinnej). Najwięcej żelaza ma wątróbka wieprzowa, bo aż 17,2 mg/100g produktu.

Fot. iStock / 649043456

Fot. iStock / 649043456

2. Buraki

Zawarte w burakach barwniki czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, wspierając układ krwionośny. Zawierają ogrom witamin i minerałów, w tym cenne żelazo, witaminy z grupy B i witaminę C, której obecność w posiłku wielokrotnie zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego.

Fot. iStock /dianazh

Fot. iStock /dianazh

3. Pełnoziarniste pieczywo

Jest bogate w minerały, witaminy oraz błonnik, a także dostarcza potrzebną porcję żelaza i witamin z grupy B.

Fot. iStock / bhofack2

Fot. iStock / bhofack2

4. Soczewica

Soczewica zawiera żelazo (3,33 mg/100 g) i kwas foliowy (181 μg/100 g), które sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny.

Fot. iStock / monticelllo

Fot. iStock / monticelllo

strona 1 z 2

Czytaj dalej na następnej stronie

Fot. iStock/roobcio

1/1 Strona 2 z 2

5. Szpinak

Obecność żelaza, cynku i wapnia oraz witaminy C wspiera produkcję hemoglobiny, przywracając prawidłowe krążenie i dotlenienie komórek i tkanek. Przy anemii ogólnie polecane są surowe zielone warzywa, zielone warzywa będące źródłem kwasu foliowego, którego niedobór również może być przyczyną anemii.

Fot. iStock/knape

Fot. iStock/knape

6. Jajka

Jajka są bardzo odżywcze i zawierają żelazo w najłatwiej przyswajalnej postaci. Ugotowane na twardo jajo kurze zawiera 1,89 mg żelaza w 100 g.

Fot. iStock / kizilkayaphotos

Fot. iStock / kizilkayaphotos

7. Zboża

Owies i inne produkty zbożowe są bardzo odżywcze dla organizmu, dostarczają witamin z grupy B i żelaza.

Fot. iStock / labsas

Fot. iStock / labsas

źródło: krokdozdrowia.com, niedokrwistosc.net.pl

strona 2 z 2