Go to content

6 warzyw i owoców, których nie powinnaś jeść zimą. Wiemy, czym je zastąpić

Fot. iStock

Moje dzieci nie znoszą warzyw i owoców, dlatego za każdym razem składam ręce do Boga, gdy któreś samo z siebie po nie sięgnie. Młodsze od biedy zje banana, starsze sporadycznie cytrusy. Generalnie byłam całkiem ukontentowana, do momentu, w którym dowiedziałam się, że niektórych warzyw i owoców nie należy jeść zimą. Co ciekawe, sama często je jem. Okazuje się, że to naprawdę ma znacznie. Tak, tak, nie wystarczy jeść byle jakich warzyw i owoców, by mieć czyste sumienie, że dieta jest zdrowa i zróżnicowana. Zasada jest prosta – najlepiej jeść sezonowe warzywa i owoce. Oto krótka lista produktów, których nie warto jest w zimie. Spokojnie, są też zamienniki!

Paczkowane mieszanki sałat

W ogóle sałaty zimą lepiej odpuścić. Te paczkowane są wcześniej myte, co nie tylko skraca czas przydatności do spożycia, ale też wypłukuje z niej witaminę C. Zamiast tego sięgaj po jarmuż, który jest świetną, zimową rośliną, bogatą w wapń i witaminę K, a także żelazo, potas i witaminę A.

Szparagi

Są dostępne przez cały rok, ale najlepiej smakują wiosną, gdy są jędrne. Te, transportowane zimą z innych krajów mogą być wiotkie i zdrewniałe. Zamiast nich sięgaj po brukselkę. To wyjątkowo niedoceniane warzywo, a szkoda. Jedna szklanka zawiera 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Brzoskwinie

Najbardziej soczyste i jędrne są latem. Jeśli znajdziesz je zimą w sklepie, najprawdopodobniej przybyły z Ameryki Południowej. Brzoskwinie zamień na owoc kaki. Ta pomarańczowa kula jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które skutecznie chronią przed rakiem.

Kolby kukurydzy

Nie będą tak słodkie, jak te, kupione latem. Szkoda pieniędzy. Jest to smaczna i zdrowa przekąska, dlatego warto mrozić kolby kukurydzy. Może je również dostać w niektórych sklepach. Przygotowuje się je niemalże tak samo – po prostu dłużej trzeba gotować.

Pomidory

Zimą po prostu trudno kupić smaczne pomidory, ponieważ potrzebują ciepła i słońca, by dojrzewać. Tylko te będą aromatyczne i soczyste. Zimą lepiej z nich zrezygnować. Nie zawsze to, co świeże jest najlepsze, dlatego w tym okresie sięgaj po pomidory w puszkach.

Cytrusy

Sprawdzają się głównie latem, ponieważ zawierają substancje rozszerzające pory. Dzięki temu łatwiej się pocimy. Jedzenie cytrusów zimą sprzyja więc wychłodzeniu organizmu. Zawierają za to witaminę C, dlatego tak chętnie po nie sięgamy. Lepiej jednak zastąpić je aronią.

I nie daj się w tym roku skusić na truskawki. Pewnie tak jak zawsze pojawią się w sklepach w okolicy Walentynek. Są naszpikowane pestycydami. Tylko ładnie wyglądają, ich smak pozostawia wiele do życzenia. Wiem, że wiesz, ale i tak je kupisz…


 

Źródło: Prevention/ Elle