Go to content

5 superhitów poprawiających kondycję (do schrupania)

Zdrowe, bogate w substancje odżywcze, często wykazujące „supermoc”. Czyli zwykłe – niezwykłe jedzenie. Najfajniejsze superfood, które podniosą odporność, poprawią kondycję i dobrze smakują ;).

Prawa autorskie:alejandrophotography

1/5 Czarna fasola

Bogate źródło białka i błonnika.

Według badań jedzenie czarnej fasoli kilka razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka oraz zapobiega chorobom serca.

Bogata w cynka, miedź, antocyjany (chronią organizm przed starzeniem).

Prawa autorskie:planinasum

2/5 Olej z awokado

Zawiera przeciwutleniacze, witaminy: C, A, E, D, B, K i PP oraz kwas omega-9. Rzucił rękawice olejowi kokosowemu. Koniecznie musi być tłoczony na zimno.

  • Redukuje poziom złego cholesterolu
  • Korzystnie wpływ an prace mózgu
  • Reguluje gospodarkę tłuszczową w organizmie
  • Ma pozytywny wpływ na układ krążenia oraz wątrobę

Ma najwyższą wśród olejów temperaturę dymienia – czyli doskonale sprawdzi się w kuchni do smażenia.

Prawa autorskie:Alesikka

3/5 Sok z brzozy

Doskonały naturalny elektrolit. Gasi pragnienie. Najbardziej bogaty w składniki odżywcze jest sok pozyskiwany na wiosnę.

Zawiera przeciwutleniacze, witaminę C, sole mineralne. Wykazuje działanie przeciwreumatyczne, poprawia odporność i doskonale sprawdza się w zwalczaniu infekcji oraz grypy.

Podczas zakupu zwróćcie uwagę na skład soku, bardzo często jest suto doprawiony cukrem.

4/5 Mąka z batatów

Bardzo bogata w witaminy i minerały.  Jest źródłem witamin: C, A, K, E i witamin z grupy B. Przydatny w profilaktyce skurczów mięśni – ma wysoką zawartość potasu. Co ważne, mąka z batatów jest bezglutenowa. Jest dobrym źródłem naturalnego kwasu foliowego, beta-karotenu i fosforanów.

Stabilizuje poziom cukru w krwi. Można jej używać śmiało do gotowania i pieczenia.

Prawa autorskie:AD077

5/5 Kiełki

To genialne  źródło składników odżywczych, są dużo łatwiejsze do strawienia od zwykłych ziaren. Dużo rzadziej wywołują alergie. Bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy, błonnika oraz aminokwasy.