Go to content

Naturalny detoks jelit. Wypróbuj 5 prostych i skutecznych przepisów na oczyszczenie

Fot. iStock/knape

Jelita to organ, któremu nie poświęcamy zbyt wiele troski, choć pełnią w organizmie nie tylko funkcję wydalniczą. Dzięki sprawnej pracy jelita cienkiego makroskładniki pokarmowe zostają rozłożone i wchłonięte do krwi, a wraz z nią przetransportowane do wszystkich komórek organizmu. W jelicie grubym następuje następuje wchłaniane wody obecnej w treści pokarmowej, a dzięki mikroflorze bakteryjnej syntetyzowane są niektóre witaminy oraz wspierana odporność całego organizmu.

Po zakończeniu procesu wchłaniania, resztki pokarmowe zostają wydalane na zewnątrz, a wraz z nimi także niebezpieczne dla zdrowia toksyny. Z tego względu należy większą uwagę zwrócić na funkcjonowanie jelit oraz regularny detoks, który oczyści je z resztek oraz wesprze ich prawidłową pracę. W efekcie zyskuje metabolizm, samopoczucie a także cera – niezatruwana toksynami.

Proste i naturalne oczyszczenie jelit w dwa dni

Regularnie przeprowadzany detoks (minimum raz na kwartał) jest bardzo ważny dla zdrowia. Nie wymaga on wielkiego poświęcenia, choć dyskomfort może powodować konieczność częstszego odwiedzania toalety.

Podczas oczyszczania należy pić od 6 do 8 szklanek wody (około 2 litrów) wody, która przyspiesza wypłukiwanie toksyn. Dobrze  sprawdzi się picie na czczo z rana szklanki ciepłej wody z sokiem z cytryny. Podczas detoksu należy zrezygnować z wysoko przetworzonej żywności, niezdrowych tłuszczów oraz nadmiaru cukru i białej mąki. W zamian sięgaj po lekkie i zdrowe produkty, a szczególnie świeżo przyrządzane naturalne soki, które nie tylko przyspieszają oczyszczanie, ale dostarczają wielu cennych składników odżywczych.

5 przepisów na oczyszczające soki

1. Seler naciowy i marchew

Seler naciowy usuwa toksyny z organizmu, oczyszcza go i poprawia funkcjonowanie. Działa pobudzająco na procesy trawienia oraz zapobiega zaparciom. Marchew dostarcza cennych witamin i minerałów.

Do 2 łodyg selera naciowego dodaj 2 marchewki, 2 średnie łodyżki koperku i 3 średnie gałązki pietruszki. Jeśli będzie zbyt gęste, można rozcieńczyć wodą.

soki warzywne

Fot. Pixabay / Feebe / CC0 Public Domain

2. Buraki

Sok z buraków oczyszcza ze złogów układ pokarmowy, usuwając z jelit zalegające produkty przemiany materii i jest bardzo łatwy do wykonania.

Umyj, obierz i wyciśnij buraki (ilość zależy od ich wielkości). Aby przełamać specyficzny smak, można dodać do nich jabłko, cytrynę lub pomarańczę.

Fot. iStock/PeopleImages

Fot. iStock/PeopleImages

3. Jabłko i szpinak

Jabłka i szpinak oczyszczają organizm z toksyn i poprawiają przemianę materii, dostarczają błonnik, antyoksydanty oraz witaminy i cenne dla zdrowia składniki.

Do wykonania soku należy wycisnąć niewielkie soczyste jabłko, dodać do niego szklankę szpinaku i sok z 1 cytryny. Składniki należy zblendować i w razie konieczności rozcieńczyć wodą.

4. Pomidory z ziołami

Sok pomidorowy oczyszcza krew i tkanki, jest także idealnym lekarstwem na zaparcia i dostarcza organizmowi wielu cennych składników.

Dwa pomidory zmiksuj z łyżką świeżych ziół (rozmarynu, bazylii, kolendry). Możesz dodać czosnek i pieprz do smaku.

świeżo wyciskane soki

Fot. iStock / anandaBGD

5. Sok z kiszonej kapusty

Kiszonki bogate są w pożyteczne bakterie mlekowe, bezcenne dla zdrowia. Wspomagają trawienie i wspierają układ odpornościowy, znakomicie oczyszczają organizm. Wystarczy odcisnąć sok z kapusty i wypić go. Podobnie działa sok z kiszonych ogórków i buraków.

Dla zdrowia dobrze jest wprowadzić te soki na stałe do codziennego jadłospisu.


 

źródło: krokdozdrowia.com, gurbacka.pl