Go to content

5 powodów, dla których warto jeść jogurt. Dobre samopoczucie i mniej kilogramów to nie jedyne korzyści

Fot. iStock/tashka2000

Lekarze potwierdzają, że jedzenie jogurtu naturalnego korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dieta bogata w produkty mleczne przynosi wiele dobrego dla naszego organizmu. Przede wszystkim wpływa na stan mikrobiomu. A jak to mówią naukowcy, zdrowa flora bakteryjna, to zdrowszy człowiek – zdrowszy, czyli jednocześnie szczęśliwszy. Jednak zalet spożywania jogurtu jest więcej. Czym więc jeszcze charakteryzują się osoby, które sięgają codziennie po minimum jeden kubeczek mlecznego produktu?

Mają mniej kilogramów

Osoby, które jedzą jogurt, są szczuplejsi. I jest to udowodnione naukowo. Zajęli się tym badacze z hiszpańskiej Nawarry, którzy przez 6 lat obserwowali grupę ponad 8 tysięcy ochotników. Sprawdzali, jaki wpływ na wagę mają ich nawyki żywieniowe. Okazało się, że ci, którzy codziennie jedli 125 g jogurtu, byli mniej narażeni na ryzyko pojawienia się otyłości aż o 19 proc. I co ważniejsze, nie były to produkty typu light, lecz tradycyjne.

Poza tym wapń w nim zawarty wysyła sygnał do komórek, aby wydzielały mniej kortyzolu, który jest odpowiedzialny za powstawanie tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.

Ich ciśnienie krwi jest niższe

Jedzenie jogurtu wpływa na ciśnienie krwi, co często potwierdzają badania. Regularne spożywanie mlecznego produktu zmniejsza ryzyko nadciśnienia nawet o 30 proc. Odpowiedzialne są za to bakterie, które znajdują się w naszym organizmie. Mają one bezpośredni wpływ na poziom cholesterolu oraz na to, w jaki sposób trawimy, na pracę jelit i gospodarkę hormonalną organizmu. A to wszystko reguluje ciśnienie krwi.

Fot. iStock/tashka2000

Fot. iStock/tashka2000

Mają ładniejszy uśmiech

Jogurty w swoim składzie mają cukry, jednak nie wpływają one negatywnie na stan zębów. Naukowcy z Uniwersytetu Marmara w Turcji postanowili sprawdzić produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, ale zawierające w swoim składzie cukier pod postacią dodatków owocowych. Okazało się, że nie powodowały erozji szkliwa, która jest główną przyczyną powstawania próchnicy. Jako wyjaśnienie podali zawartość kwasu mlekowego i jego właściwości ochronnych na zęby poprzez unieszkodliwienie bakterii próchniczych.

Są w lepszym nastroju

Mikrobiom wpływa na nasze zdrowie psychiczne. Kiedy układ pokarmowy dobrze pracuje i stosujemy dobrą dietę, czujemy się szczęśliwsi. Przyjmowanie zdrowych produktów, do których zalicza się jogurt, oddziałuje na poziom neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina, dzięki czemu poprawia się nasze samopoczucie.

Szybciej się regenerują

Zamiast po wysiłku sięgać po napoje energetyzujące i sztuczne środki, zjedz jogurt. Ma on dobre proporcje białka do węglowodanów, dlatego świetnie regeneruje organizm – białko wpływa na mięśnie, a węglowodany uzupełnią deficyt energetyczny.

Jeden kubek jogurtu dziennie potrafi zmienić jakość naszego życia. Pamiętaj jednak, żeby przy wyborze produktu kierować się jego składem i najlepiej wybierać jogurt naturalny. Prawdziwy i wartościowy produkt mleczny powinien składać się wyłącznie z mleka i bakterii. I przede wszystkim powinien być pozbawiony dodatku aspartamanu, który jest szkodliwy.

Źródło: hellozdrowie,kalorynka,laboratoria