Go to content

4 wskazówki, by jeść świadomie

Fot. istock/thomasandreas

Aby jeść bardziej świadomie, musisz uważniej spojrzeć na swoje nawyki żywieniowe i nauczyć się kontrolować myśli i emocje związane z twoją dietą. Uprządkowanie diety pozwoli ci odzyskać radość i przyjemność płynące z jedzenia i skończyć z poczuciem lęku i stresu.

Aby to osiągnąć musisz być uważnym obserwatorem swojego ciała.Zwróć uwagę uwagę na oznaki głodu, które wysyła ci twoje ciało. Pamiętaj, że emocje wpływają na to, co jesz i jak jesz. Świadoma dieta opiera się na jedzeniu z uwagą i dbałością o to, by posiłek przynosił satysfakcję. Tak więc jesteśmy świadomi skutków, jakie żywność, którą spożywamy mają na nasze ciało.

4 nawyki, które pozwolą ci jeść świadomie

1. Posłuchaj swojego ciała

Często najpierw słuchamy naszych umysłów. Ale jak pokazują ćwiczenia uważności, możemy sami odkryć idealny czas na jedzenie, jeśli utrzymujemy komunikację z naszym ciałem. Zamiast jeść, gdy otrzymujesz emocjonalne znaki, które mogą być różne u każdego z nas (stres, smutek, frustracja, samotność lub zwykła nuda), najlepiej posłuchać naszego ciała. Czy twój żołądek „bulgotał”? Czy masz mało energii? Czy masz zawroty głowy? Słuchaj ciała, aby jeść zdrowo.

2. Zaplanuj posiłki z wyprzedzeniem

Wcześniejsze przygotowywanie posiłków może również pomóc zwalczyć kompulsywne jedzenie. Zaplanowanie regularnych posiłków pomaga zapewnić ciału stały harmonogram. Staraj się jeść powoli. Kluczem jest wprowadzenie różnorodnych składników odżywczych i smaków.

3. Usiądź i ciesz się posiłkiem

Zastanów się, ile razy jadłeś krążąc po kuchni lub robiąc całą masę innych rzeczy. Trzymaj się jednej zasady – kiedy nadchodzi czas posiłku – usiądź i jedz. Nie rozpraszaj się.

4. Spróbuj zidentyfikować każdy składnik twojego posiłku

Chodzi o degustację i identyfikację wszystkich składników potrawy. To skuteczny sposób, aby skupić się na chwili obecnej i jeść świadomie. Skoncentruj się więc na wszystkich smakach, które masz w ustach i na tym, jak wchodzą ze sobą w interakcje. Będzie to dla ciebie podwójna korzyść: z jednej strony pomoże ci cieszyć się jedzeniem, az drugiej strony nauczysz się jeść wolniej. Dodatkową korzyścią płynącą z tej techniki jest nauczenie cię bycia bardziej kreatywnym w gotowaniu


Na podstawie: nospensees.fr