30 banalnie prostych sztuczek, które pomogą ci stracić zbędne kilogramy i przygotować do lata

Redakcja
Redakcja
12 czerwca 2018
Fot. iStock/RossHelen
 

Wszyscy wiemy, że aby schudnąć należy więcej ćwiczyć i jeść mniej. Pytanie jednak brzmi: jak? Co jakiś czas pojawiają się nowe wyniki badań, które podsuwają nam dziesiątki sztuczek mających nam pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. 

Czego to już nie było – akupunktura, sok z marchwi… Zebraliśmy dla was wszystkie najnowsze podpowiedzi. Jeśli macie ochotę – skorzystajcie to proste sztuczki, które pomogą wam schudnąć i przygotować się do wakacji.

1. Włącz do swojej codziennej diety suplement wapnia

Stracisz o 2,6% więcej tłuszczu niż ci, którzy się na to nie zdecydują. Wapń zapewnia niewielki wzrost temperatury wewnętrznej ciała, co podkręca metabolizm i powoduje, że nasze ciała spalają więcej tłuszczu.

2. Jedz czerwone mięso

Czerwone mięso zawiera sporą ilość białka, co pomoże ci utrzymać masę mięśniową – a mięśnie spalają cztery razy więcej kalorii niż tłuszcz.

3. Zdecyduj się na akupunkturę

Akupunktura raz w tygodniu może spowodować stratę 4,5 kilogramów w ciągu trzech miesięcy. Uważa się, że stosowanie igieł w punktach nacisku wyzwala impulsy elektryczne, które tłumią apetyt.

4. Dodawaj cynamon

Każdego dnia posyp cynamonem jogurt, by spalić tłuszcz. Ta przyprawa jest potężnym czynnikiem podkręcającycm metabolizm. Pół łyżeczki dziennie wystarcza na spalenie dodatkowego kilograma w ciągu miesiąca

5. Przerwa na jedzenie w pracy

Nie jedz nigdy przy swoim biurku. Będziesz spożywać o ok. 250 mniej kalorii dziennie niż ci, którzy jedzą w trakcie pracy.

6. Szukaj powodów do śmiechu

Dobry szczery śmiech przez 10-15 minut dziennie zwiększa tygodniowe zużycie energii nawet o 280 kalorii.

7. Pij sok z marchwi

Szklanka dziennie pomoże ci stracić prawie dwa kilogramy w ciągu 12 tygodni. Sok ma wysoką zawartość błonnika i składników odżywczych, które pomagają spalać tłuszcz.

8. Słuchaj muzyki podczas treningu

W ten sposób spalisz więcej kalorii, bo muzyka buduje tempo treningu i chroni cię przed uczuciem zmęczenia.

9.  Jedz czerwoną paprykę

Zawierają ona kapsaicynę, substancję chemiczną, która nadaje jej charakterystyczny smak. Zwiększa również twój wskaźnik metabolizmu spoczynkowego o 25%.

10. Oddychaj

Kontrolowane oddychanie przez dwie minuty, które skupia się na przeponie tłumi głód.

11. Jedz przekąski trzy razy dziennie

Pamiętaj, aby zjadać trzy razy dziennie 250-kaloryczne przekąski bogate w białko między posiłkami – na przykład plasterki piersi kurczaka lub 185 g puszki tuńczyka w wodzie z majonezem na chrupiącym pieczywie. W ten sposób o  30% zwiększysz prawdopodobieństwo utraty wagi.

12. Krój jedzenie

Pokrój jedzenie na małe kawałki, w ten sposób zjesz o 20% mniej kalorii. Jest to skuteczne sztuczka, ponieważ ocenimy porcje krojonego plasterka o 27% większe niż w całości, przez co mniej nakładamy sobie na talerz.

13. Biegaj na bieżni

W domu albo na siłowni. Bieżnia jest najlepszym urządzeniem do spalania dużej liczby kalorii w jak najkrótszym czasie.

14. Pij wino

Codzienna lampka czerwonego wina może powstrzymać odkładanie się tłuszczu szczególnie w okolicach brzucha. Resweratrol, który znajduje się w winogronach, hamuje rozwój komórek tłuszczowych, które rozwijają się wokół talii.

15. Słuchaj spokojnej muzyki

Włącz sobie RMF Classic w trakcie posiłku. Relaksująca muzyka sprawia, że jesz wolniej, w spokojniejszym tempie. Dzięki temu prawdopodobnie przestaniesz jeść, gdy będziesz pełna.

16. Żuj gumę

Żucie gumy bez cukru przez 15 minut po jedzeniu i dwie godziny później zmniejsza ochotę na podjadanie.

17. Więcej seksu

W trakcie 20 minut seksu spalasz 150 kalorii, poza tym uwalnia się hormon, który wzmacnia twój metabolizm i  budujesz masę mięśniową.

18. Jedz granaty

Olej z ich pestek zmniejsza zdolność organizmu do magazynowania tłuszczu. Poza tym są tak słodkie, że ograniczą chęć na słodkie przekąski.

19. Pij zieloną herbatę

Zawiera ona związek, który reaguje z kofeiną przyspieszając utlenianie tłuszczów i zwiększając spoczynkowy metabolizm o około 20%.

20. Jedz szpinak

Wybieraj go spośród innych zielonych warzyw. Pomaga przetrawić tłuszcze.

21. Zamień zwykły ser na kozi

Ma o 40%  mnie kalorii niż ser wytwarzany z mleka krowiego.

22. Jedz „dobre” tłuszcze

Jajka, orzechy włoskie i olej rzepakowy  pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca.

23. Zjedz jabłko

Najlepiej 15 minut przed posiłkiem, to pozwoli ci zjeść średnio o 187 mniej kalorii.

24. Używaj oliwy z oliwek

Dodawaj odrobinę do sałatek. Jej „dobre” kwasy tłuszczowe wyzwalają białko, które podpowiada naszemu ciału, że jest pełne, tym samym zapobiega przejadaniu się.

25. Jedz pomidory

Pomidor na kanapce na dłużej da ci uczucie sytości. To warzywo tłumi produkcję hormonu greliny- odpowiedzialnego za uczucie głodu.

26. Pamiętaj o przerwie między posiłkami

Maksymalnie trzy godziny przerwy utrzymają twoje tempo przemiany materii.

27. Zjedz ananasa

To nie tylko świetna przekąska, która pobudza metabolizm, zawiera bromelainę pomagającą rozłożyć białko.

28. Dodawaj paprykę do posiłków

Zawiera sześć razy więcej witaminy C niż pomidory, co ma kluczowe znaczenie w przekształcaniu tłuszczu w energię.

29. Jedz w towarzystwie

Badania pokazują, że mamy tendencję do dopasowywania posiłków do osób, z którymi jemy. Jedzenie z przyjacielem powinno oznaczać o 35% kalorii mniej.

30. Zamień pełnotłuste mleko na odtłuszczone

Odtłuszczone mleko nie tylko zawiera połowę kalorii, ale w rzeczywistości ma więcej wapnia i fosforu, co zwiększa rozkład tłuszczu w komórkach.


źródło: Metro

 


Ludzie o niebieskich oczach mają tego samego, jednego przodka – dowodzą naukowcy

Redakcja
Redakcja
12 czerwca 2018
Fot. iStock/stock_colors
 

Zastanawialiście się kiedyś, skąd się bierze i od czego jest zależny kolor oczu? A czy wiecie, że dawno temu – pierwotnie – wszyscy ludzie mieli brązowe oczy?  Skąd wiec zielone, szare czy niebieskie? 

Z zielonymi oczami nie ma specjalnie problemu. Zmienność koloru oczu z brązowego na zielony można wytłumaczyć ilością melaniny w tęczówce, jednak osoby o niebieskich oczach mają tylko niewielki stopień jej zmiany. Wobec tego można wywnioskować, że wszystkie osoby o niebieskich oczach są powiązane z tym samym przodkiem…

„Wszyscy odziedziczyli ten sam przełącznik w dokładnie tym samym miejscu w swoim DNA.” Osoby o brązowych oczach, z drugiej strony, mają znaczne indywidualne różnice w zakresie ich DNA, które kontrolują produkcję melaniny.

Zespół z Uniwersytetu w Kopenhadze wyśledził genetyczną mutację, która miała miejsce około 10 000 lat temu i jest przyczyną koloru oczu wszystkich niebieskookich ludzi żyjących na dzisiejszej planecie. To mutacja genetyczna wpływająca na gen OCA2 w naszych chromosomach spowodowała stworzenie” przełącznika „, który dosłownie wyłączył zdolność do produkcji brązowych oczu.

Gen OCA2 koduje tak zwane białko P, które bierze udział w produkcji melaniny, pigmentu, który nadaje kolor naszym włosom, oczom i skórze. „Przełącznik”, który znajduje się w genie sąsiadującym z OCA2, nie wyłącza jednak całkowicie genu, ale raczej ogranicza jego działanie do zmniejszenia produkcji melaniny w tęczówce – skutecznie „rozcieńczając” brązowe oczy do niebieskiego.

Wpływ przełącznika na OCA2 jest zatem specyficzny. Jeśli gen OCA2 zostałby całkowicie zniszczony lub wyłączony, istoty ludzkie byłyby pozbawione melaniny we włosach, oczach lub kolorze skóry – znamy taki stan pod postacią albinizmu.

Profesor Eiberg i jego zespół badali mitochondrialne DNA i porównali kolor oczu niebieskookich mieszkańców w Jordanii, Danii i Turcji. Okazuje się, że natura tasuje nasze geny. Warto jednak pamiętać, że mutacja brązowych oczu na niebieskie nie oznacza mutacji pozytywnej ani negatywnej. Jest to po prostu jedna z wielu mutacji, takich jak kolor włosów, łysina, piegi i plamki, które ani nie zwiększają ani nie zmniejszają naszej szansy na przeżycie.

Jak mówi profesor Eiberg, badania pokazują, że natura nieustannie tasuje ludzki genom, tworząc genetyczny koktajl ludzkich chromosomów i wprowadzając różne zmiany.


źrodło: knowridge.com


Ma 116 lat i podaje przepis na długowieczność. Wystarczy jeść codziennie ten jeden produkt

Redakcja
Redakcja
12 czerwca 2018
Fot. Screen z You Tube/You Tube

Emma Morano, ma 116 lat i pochodzi  z Włoch. Urodziła się w 1899 roku, a 29. listopada skończy 117 lat. Pytana o przepis na długowieczność odpowiedziała, że zjada na surowo dwa jajka dziennie. Od 20 lat każdego dnia znajdują się one w jej codziennym menu. Takie było zalecenie lekarza, który podpowiedział, że surowe jajka pomogą jej organizmowi w walce z niedokrwistością. 

Jedzenie surowych jajek nie jest dzisiaj zbyt popularne, do lamusa w sumie odszedł popularny kogel-mogel. Tymczasem surowe jajka są źródłem Omega3, witamin A, E, D, beta-karotenu i antyoksydantów.

Pani Emma Moron zdradziła jeszcze jedną tajemnicę jej długiego życia. Uważa, że przeżyła długie lata dzięki temu, że nie została przez nikogo „zdominowana”  i pozostała samotna, odkąd rozwiodła się w późnych latach trzydziestych. Jej lekarz, Carlo Bava, mówi, że to nie tylko długowieczność, ale także odporność Emmy Moron jest zdumiewająca.

I co wy na taki przepis na długowieczność? Dwa surowe jajka dziennie i pełna niezależność w życiu?


źródło Huffington Post

 


Zobacz także

„Bo ona....". A Wy?! Najczęstsze błędy mężczyzn na początku znajomości

„Bo ona….”. A Wy?! Najczęstsze błędy mężczyzn na początku znajomości

Rozwiązanie „Aktywne wakacje”

Ćwiczysz? Wypij kawę przed treningiem