Go to content

Śledzie Doroty Wellman – hity tegorocznej Wigilii! Te przepisy na świąteczne potrawy musicie wypróbować

Fot. Krzysztof Wellman

Zawsze twierdziła, że „nieważne, co się je, ważne z kim” o czym konsekwentnie pisze w swojej najnowszej książce „Życie towarzyskie” popularna i bardzo lubiana dziennikarka. W niej zaprasza do swojego domu, wskazując miejsce przy pięknie udekorowanym stole, dzieli się sprawdzonymi sposobami na udane, smaczne i pełne pozytywnych emocji – spotkania. Warto zajrzeć do niej przed zaproszeniem gości do domu, a tymczasem mamy dla Was jej przedsmak – przepisy na trzy potrawy ze śledzi, które dziennikarka uwielbia! Czujemy, że i Wy pokochacie…

Śledzie Doroty Wellman

Śledź marynowany w cytrynach

8 filetów śledziowych

2 cytryny

1 łyżka stołowa cukru brązowego lub miodu

1 czerwona cebula

1 papryczka chili

pół łyżeczki curry

100 ml oleju, np. słonecznikowego

1 ząbek czosnku

Filety śledziowe mocz 4 godziny w zimnej wodzie, w tym czasie przygotuj marynatę. Sok z cytryn wymieszaj z cukrem lub miodem, dodaj curry, papryczkę chili, olej, posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Filety śledziowe wyjęte z wody odsącz na papierowych ręcznikach, następnie zanurz w marynacie, zostaw na 24 godziny w lodówce, od czasu do czasu wymieszaj.

Śledzie Doroty Wellman

Klasyczny śledź w oleju

10 filetów śledziowych

2 białe cebule

5 ząbków czosnku

1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu

6 łyżek stołowych octu białego winnego

5 goździków

szczypta cynamonu

1 pęczek natki pietruszki

200 ml oleju, np. słonecznikowego

szczypta soli

Filety śledziowe mocz 4 godziny w zimnej wodzie, w tym czasie przygotuj marynatę. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek – w plasterki. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Wszystko wrzuć do miski, dopraw solą, pieprzem, octem i olejem. Dodaj szczyptę cynamonu i goździki. Odstaw na 8 godzin w ciepłe miejsce. Filety odsącz, zanurz w marynacie i włóż do lodówki na 24 godziny, co jakiś czas wymieszaj.

Śledź w śmietanie z jabłkiem

10 filetów śledziowych

500 g śmietany kwaśnej 18%

4 kwaśne jabłka

2 łyżki stołowe miodu

3 cebule szalotki

5 łyżek stołowych octu jabłkowego

1 pęczek natki pietruszki

2 pęczki szczypiorku

Filety śledziowe mocz 4 godziny w zimnej wodzie, w tym czasie przygotuj marynatę. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę, skrop octem, zmieszaj z jabłkami. Dodaj śmietanę i miód. Natkę pietruszki posiekaj drobno, wymieszaj ze śmietaną. Następnie śledzie zanurz w marynacie i zostaw na 48 godzin w lodówce. Szczypiorek posiekaj i posyp nim gotowe śledzie.

Śledzie Doroty Wellman

Śledź po cygańsku na ostro

10 filetów śledziowych

2 białe cebule

5 ogórków kiszonych

200 g keczupu

2 łyżki stołowe musztardy

5 łyżek stołowych oleju, np. słonecznikowego

1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej

1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej

3 ząbki czosnku

1 łyżka stołowa miodu lub cukru

Filety śledziowe mocz 4 godziny w zimnej wodzie, w tym czasie przygotuj marynatę. Ogórki i cebulę pokrój w plasterki, cebulę posyp przyprawami, dodaj miód lub cukier. Dorzuć keczup, musztardę, posiekany drobno czosnek i olej. Śledzie połącz z marynatą, zostaw na 24 godziny w lodówce, wymieszaj raz na jakiś czas.

Smacznego!

Śledzie Doroty Wellman