Co ulubiony smak lodów mówi o twojej osobowości? Powiedz mi, jakie lody lubisz, a powiem ci, kim jesteś

Redakcja
Redakcja
30 lipca 2017
Fot. iStock / Nadore
Następny

Waniliowe, czekoladowe, truskawkowe, a może straciatella? To, jaki smak lodów wybierasz, może wiele powiedzieć o twoim charakterze i upodobaniach. Niecodzienne badanie pokazało, że nasze cechy osobowości mogą być powiązane ze smakiem mrożonego deseru.  

Amerykański neurolog dr Alan Hirsch przeprowadził badania na grupie 60 osób. Każda z nich musiała rozwiązać szereg psychologicznych testów, a następnie wybrać swój ulubiony smak lodów. Na podstawie późniejszych wyników, naukowiec dokonał interesującej obserwacji. Osoby o określonym zestawie cech charakteru mają skłonność do tego samego smaku lodów. Eksperyment wskazał kilka korelacji, które to potwierdzają.

Smaki dzieciństwa

Według dra Hirscha upodobania do smaku lodów kształtują się w okresie dzieciństwa i raczej pozostają niezmienne przez całe życie. – Lody są wyjątkowym przysmakiem. Kojarzą się z wyjątkowymi chwilami, szczęśliwym dzieciństwem i radością – mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral. – Warto próbować nowych smaków lodów, by odkrywać własne gusta – dodaje.

Wybierz swój smak lodów 😉

Impulsywna wanilia

Kochliwy czekoladowy

Wycofana truskawka

Władcza straciatella

Nieustępliwa mięta z czekoladą

i sprawdź, czy dobrze opisują twój charakter.

Co smak lodów mówi o tobie

Fot. iStock / Kesu01


Źródło: infowire.pl

16 sygnałów alarmowych, że twoje zdrowie psychiczne wymaga pomocy specjalisty

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
30 lipca 2017
16 sygnałów alarmowych, że twoje zdrowie psychiczne wymaga pomocy specjalisty
Fot. iStock / Klubovy – 16 sygnałów alarmowych, że twoje zdrowie psychiczne wymaga pomocy specjalisty
 

Można cierpieć na depresję, ale nie dać po sobie poznać, że coś jest nie tak. Potrafimy świetnie maskować nasze dolegliwości, nawet przed samymi sobą. Tymczasem takie zachowanie prowadzi jedynie do pogorszenia stanu naszego zdrowia. Nigdy nie lekceważ sygnałów alarmowych, niepokojących zmian w zachowaniu i w relacjach z otoczeniem.

16 sygnałów alarmowych, że twoje zdrowie psychiczne wymaga pomocy specjalisty

1. Codzienność staje się bolesną rutyną nie do zniesienia

Brak ci motywacji, brak radości z wykonywanych codziennie czynności. Potrafisz bezrefleksyjnie przeżywać je każdego dnia, w ten sam sposób i nie czuć nic lub wręcz cierpieć.

2. Zachowujesz się „nietypowo”

Może tak bardzo udajesz, że jesteś szczęśliwy, że gdy tylko zostajesz sam zalewasz się łzami z byle powodu. Może w pracy jesteś coraz mniej skuteczny albo wręcz przeciwnie, całkowicie się jej poświęcasz. Może przestałeś odczuwać radość z tego, co lubisz albo rzuciłeś się w wir zabawy.

3. Obojętniejesz

Złapałeś się na tym, że nie jesteś już zdolny do empatii.

4. Spóźniasz się tam, gdzie powinieneś być na czas

Bo przeszkadza ci twoja obsesja, by perfekcyjnie wykonać jakąś czynność przed wyjściem z domu.

5. Izolujesz się

Zaczynasz unikać bliskich osób, bo czujesz, że musiałbyś się przed nimi tłumaczyć ze swojego zachowania i samopoczucia. Wolisz być sam ze swoimi problemami.

6. Pozwalasz innym, by cię ranili

Można cię obrazić, można niesprawiedliwie osądzić, powiedzieć kłamstwo na twój temat prosto w oczy. Jest ci wszystko jedno.

7. Towarzystwo innych cię męczy, ale tak „naprawdę”

Nie czujesz się „częścią całości”, chcesz uciec, jak najdalej i zamknąć się w czterech ścianach, ludzie cię drażnią.

8. Zmienia się twój sposób odżywiania

Masz coraz mniejszy apetyt, nie czujesz smaku potraw albo „pożerasz” co się da.

9. Zaniedbujesz obowiązki

Przedtem to się nie zdarzało. Dziś szef wezwał cię do siebie i zapytał, czy nie potrzebujesz urlopu.

10. Jesteś okrutny wobec samego siebie

Potrafisz krzywdzić się okrutnymi żartami opowiadanymi innym, na swój temat.

11. Masz problemy z pamięcią

I towarzyszy ci ciągłe uczucie niepokoju, że o czymś zapomniałeś.

12. Uśmiechasz się przez łzy

Przestałeś odczuwać radość, zamiast tego czujesz wewnętrzny, psychiczny ból, ale uśmiechasz się „na siłę”, wbrew sobie, by zapewnić siebie i innych, że wszystko jest w porządku.

13. Czujesz się wiecznie zmęczony

Do tego stopnia, że właściwie ciągle śpisz, jesteś rozkojarzony.

14. Przyjmujesz od innych mniej niż na to zasługujesz

Dajesz innym z siebie wszystko, ale nie potrafisz od nich przyjąć nic w zamian. Stajesz się wiecznym dawcą i to cię frustruje.

15. Nie potrafisz nawiązać kontaktu z innymi

Wcześniej nie było to problemem, teraz „coś” cię blokuje. Cierpisz, bo nie możesz się porozumieć z innymi, czujesz, że to twoja wina, że problem leży w tobie.

16. Nie chcesz, nie umiesz o sobie rozmawiać

Nieustannie zmieniasz temat, unikasz rozmowy o swoich problemach, panicznie się jej boisz.


Na podstawie: themighty.com

 


Miejsca, w których jadają najzamożniejsi ludzie

Redakcja
Redakcja
30 lipca 2017
Miejsca, w których jadają najzamożniejsi ludzie
Fot. iStock / Kaplanec – Miejsca, w których jadają najzamożniejsi ludzie

Kuchnia molekularna i najwyższej jakości produkty zyskują rzesze sympatyków. Obiady w najdroższych restauracjach świata to niezwykłe doznania kulinarne, a za ich równowartość można kupić samochód. Obecność w tych miejscach nie jest przypadkowa.

Miejsca, w których jadają najzamożniejsi ludzie

Submolition, Ibiza

Tą działającą od kilku lat na rynku gastronomicznym restaurację, otworzył znany hiszpański mistrz kuchni – Paco Roncero. W lokalu mieszczącym się w Hard Rock Hotel można zjeść obiad za ok 2 000 dolarów. W tej cenie goście obejrzą 3-godzinne show, w ramach którego degustują dania i napoje. Wśród atrakcji są m.in. szybujące talerze, lewitująca się nad stołem książka, z której wyrasta głowa szefa kuchni, a także przystawki unoszące się w koszyku przyczepionym do balona.

 

Wszystko to w scenerii przypominającej mostek kapitański z serialu „Star Trek” i przestrzeni filmu „Tron”. Sala przedstawiająca kulinarną awangardę ma wielkość 70 m², jest wysoka na 7 metrów, a przy stole mieści się 12 osób.

 

Restaurant Guy Savoy Monnale de Paris, Paryż

Lokal umieszczony w budynku, w którym dawniej była zlokalizowana mennica, oferuje niezapomniane widoki. Można stąd zobaczyć Luwr oraz Pont Neuf. Cena obiadu obejmuje 18 – daniową kulinarną ucztę „Innovations and Inspirations”. Można wówczas spróbować zupy kalafiorowej z truflami, czy grillowanego homara.

Masa, Nowy Jork ​

Właścicielem tej restauracji jest Japończyk – Masa Tamayaka. Dominuje w niej kuchnia japońska z najwyższej półki. To prawdziwy raj dla smakoszy sushi, owoców morza i ryb. Sukces lokalu tkwi w prostych, choć subtelnych i eleganckich daniach. Za najdroższy obiad zapłacimy tutaj ponad 500 dolarów.

 

• ⭐️⭐️⭐️ • #🤔outof7 • • #Masa • #MasaTakayama • • #TLDR The Masa review is here, but I’m too long-winded and will have to keep you on the hook for at least one more post. • — Whelp. So I did it. I want you all to know that this was a tough one for me. I swore up and down that I would not be dining here if Masa-san wasn’t serving me directly. I requested a counter seat right in front of Chef Masa. I took pains to make it happen. I even committed to cancelling the reservation if they could not assure me that he would be there when it was time to confirm. But as fate would have it, difficult weather forced a 3 hour delay on me and we missed our reservation. It was all I could do to reschedule to lunch the next day prior to another tasting at dinner (something my wife and I do not like to do). By then, it was too late to cancel. To their credit, the restaurant was very gracious in accomodating. But that meant that my plan was thrown into uncertainty. • Why was this so important to me? Because TBH, I don’t know if I ever planned on coming back. I ate at Urasawa a few years ago in Los Angeles, manned by a protege of Chef Masa’s. At the time, it was the best sushi I’d ever had. It also was the most expensive meal of my life. Having had the amazing sushi of Tokyo at a fraction of the cost, I’d be hard-pressed to ever feel true value eating American sushi. • Many people for whom I have great respect had told me that Masa shouldn’t be on my itinerary. Some were bold enough to even tell me this without ever having experienced it. Universally, I was warned that this was sushi made for pedigree, not palate — such was Masa’s reputation amongst the foodie community. But I’m a stubborn sort. It is difficult for me to accept having an uninformed opinion — or worse yet, none at all. So I entered Masa’s beautful dining room, prepared for the unknown. • Photo credits: Masanyc.com. • #aperfectdish #perfectdish #bonapetit #foodandwine #MasaNYC #foodgeek #tastemaker #tastemakers #foodwriter #foodreview #topchef #食べログ #ミシュラン #michelinstars #michelinstar #michelinguide #3starmichelin #michelin3star #米其林 #theworlds50best #worlds50best • #edge13x #edge13xEATSmasa #edge13xEATSnewyork Post udostępniony przez 🤢😠😕😶😋😛🤤 @ 113 Michelin Stars (@edge13xeats)

​Bloomsbury Cupcakes, Dubaj

Deser za kilka tysięcy złotych? Jest taki! Nazywa się „Złoty Feniks” i kosztuje 3400 zł (ok 645 funtów).

Został wykonany z najwyższej jakości czekolady, a pokryto go 23-karatowym złotem, oczywiście jadalnym. Do jego przyrządzenia użyto najwyższej jakości składników, w tym ekologicznego masła, mąki oraz specjalnego, sprowadzonego z Włoch kakao.

Tym, kto sfinansował koszty produkcji ciastka jest Shafeen Yusuff Ali, właściciel cukierni.

 

Jego celem było stworzenie ciastka, które smakuje tak dobrze, jak wygląda.

W Polsce również kuchnia molekularna i wyśmienite desery zyskują coraz więcej sympatyków. Nasi rodacy doceniają znaczenie wysokiej jakości produktów używanych do produkcji dań czy deserów. Dzięki temu otrzymują czyste smaki, które są ucztą nie tylko dla podniebienia, ale również dla oczu – mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral – Lody Jak Dawniej.

 

Manila Social Club, Miami

W Miami istnieje niezwykła restauracja, o której zrobiło się głośno za sprawą fioletowych pączków przyrządzanych na bazie słodkich ziemniaków z Filipin. Jeden smakołyk – Golden Cristal Ube Donut, można dostać za 100 dolarów.

Pączek zawiera mus z ube, czyli fioletowego ziemniaka, a także galaretkę z szampana Cristal. Na wierzchu znajduje się lukier o smaku szampana połączony z 24-karatowym złotem. Dodatkową ozdobą są płatki złota. Dla wybrednych stworzono wersję pokrytą platyną. Jest droższa o 50 dolarów od wcześniejszej propozycji.

Dochody ze sprzedaży tego pączka są przekazywane do American Cancer Society.

 


Źródło: infowire


Zobacz także

Fot. iStock/svetikd

Mężczyźni manipulatorzy. Typowe zachowania na które musisz uważać, jeśli jesteś z natury łagodną i łatwowierną osobą

Realizuj cele, spełniaj marzenia i unikaj tych pułapek - oddalają cię od sukcesu

Tych rzeczy ludzie sukcesu unikają – są szkodliwe i przeszkadzają w zdobyciu tego, o czym marzysz

Fot. iStock/martin-dm

Czy jesteś ofiarą gaslighting? 5 zdań, którymi socjopaci i narcyzi podważają twoją pewność siebie