8 powodów, dla których każdy z nas potrzebuje być sam

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
28 listopada 2018
fot. iStock/pixdeluxe
 

Nie, nie cały czas, nie stale. Ale przyznaj, przychodzą takie momenty w twoim życiu, kiedy potrzebujesz chwili dla siebie, ciszy. Bywa, że te momenty przedłużają się w dni, tygodnie. I nie jest ci z tym zle, przeciwnie, wreszcie możesz sobie wszystko „poukładać”, wreszcie czujesz, że jesteś na najlepszej drodze by osiągnąć harmonię. 

I dochodzisz do zaskakujących wniosków. Jako ludzie z natury towarzyscy spędzamy zbyt wiele czasu dzieląc się naszymi przeżyciami i emocjami z ludźmi, których kochamy. Powinniśmy częściej być sami. Dlaczego?

Samotność oczyszcza nasz umysł

Zbyt wiele informacji – niezależnie od źródła (czy to od naszych bliskich, z pracy, od przyjaciół, z mediów lub po prostu od nas samych) –  może mieć niezdrowy wpływ na nasz organizm.

Kreatywność rodzi się ze spokoju

Uczucie spokoju, gdy znajdujemy się w samotności, pozwala nam rozwinąć nasze umysły i uwolnić naszą talenty. Samotność pozwala nam tworzyć i cieszyć się kreatywnością.

Twoja pewność siebie jest wzmocniona przez samotność

Nie ma nic bardziej wiarygodnego i godnego zaufania niż słuchanie wewnętrznego głosu i analizowanie tego, co oparte na naszym własnym doświadczeniu. Jeśli zatrzymamy się na chwilę, możemy wykryć nasze potrzeby lub zidentyfikować nasz stan.

Możesz podjąć dobre decyzje

Kiedy jesteś sam, dajesz sobie pozwolenie na odcięcie się od świata zewnętrznego, trosk i emocji innych ludzi. Ułatwia to opanowanie twojego stan ducha i pomaga podejmować właściwe decyzje, widzieć problem z zupełnie innej perspektywy, zauważyć możliwości.

Pozostawiasz stres i niepokój za sobą

Kiedy jesteśmy sami, pozwalamy sobie na uporządkowanie naszych myśli i regenerację sił, których potrzebujemy po ciężkim dniu. Samotność pomoże ci zrozumieć, co naprawdę jest ci potrzebne i nauczyć się priorytetyzacji.

Zwiększasz swoją efektywność w tym, co robisz

Lepiej rozumiesz swoje myśli, opracowujesz plan działania i definiujesz kolejny krok w kierunku swoich marzeń.

Wzmacniasz swoje relacje

Możesz nie zgodzić się z tym punktem, ale twoi bliscy nie potrzebują twojej uwagi w tym samym stopniu każdego dnia.  Samotność pozwoli Ci lepiej cieszyć się relacjami z ludźmi, których kochasz.

Odkrywasz i doceniasz to, co autentyczne

Bycie samotnym pozwala ci odnaleźć siebie i znaleźć prawdę o sobie i o innych. Kiedy jesteś sam, nie podlegasz wpływom i namowom, możesz być szczery z samym sobą, możesz dojść do wniosków, które pozwolą ci lepiej i pełniej żyć.


Na podstawie: nospensees.fr


„Chcemy, żeby dla wszystkich nasze bistro było miejscem, w którym warto się zatrzymać”. Zapraszamy do restauracji Światło

Redakcja
Redakcja
29 listopada 2018
Mat. prasowe
 

Jest Światło w Warszawie! Przyznajemy z ręką na sercu, to jedno z naszych najlepszych redakcyjnych odkryć w tym roku. W Warszawie została otwarta nowa restauracja, a my spędziłyśmy w niej wspaniały, przedświąteczny wieczór.

Światło” jest rzeczywiście miejscem niezwykłym, magnetycznym, przyciągającym. I kiedy tylko otwierają się drzwi do wnętrza restauracji – już wiadomo, że chce się tam zostać. Niech was nie zwiedzie duża przestrzeń lokalu, bo w zależności od godziny wizyty i samopoczucia, zawsze można wybrać swój kąt z duszą.

Inspirowana okresem XX-lecia międzywojennego restauracja ma być również miejscem spotkań ze sztuką, wyjątkowymi ludźmi i wydarzeniami. Tak więc w ścisłym centrum, na rogu ulic Nowogrodzkiej i Kruczej w Warszawie, w starej kamienicy powstało piękne art-bistro idealne tak naprawdę dla wszystkich gości: aktywnych zawodowo, którzy chcą podczas pracy wpaść na szybki, dobry, niedrogi lunch, albo mających ochotę na kieliszek wina lub bardzo dobrą kawę, a także dla osób, które w spokojnej atmosferze estetycznego wizualnie i koncepcyjnie wnętrza chcą spróbować dań z menu przygotowywanego przez szefa kuchni Grzegorza Dudka.

Mat. prasowe

Sercem restauracji zdecydowanie pozostaje kuchnia. Wielosmakowa, różnobarwna, łącząca polską tradycję z przepisami kuchni francuskiej, żydowskiej, niemieckiej, angielskiej czy rosyjskiej. Bogata w sezonowe składniki i wysokiej jakości produkty. Przetestowałyśmy przystawki, na których zdecydowanie można byłoby poprzestać, ale po wrażeniach smakowych, grzechem byłoby nie spróbować więcej. Na uwagę zasługuje ogromna estetyka podawania potraw, zarówno prostych, zwykłych dań, nie mówiąc już o głównych. Uwiodła nas chrupiąca kaczka w wiśniach, zupa z raków, niesamowita deska z tatarami i leniwe! Wspaniała jest ta różnorodność, którą serwuje szef kuchni. To chyba również jedna z nielicznych restauracji, której wysublimowane menu i wysoka jakość nie idzie w parze z ceną – na szczęście jest zwyczajnie niedroga.

Mat. prasowe

Restauracja również serwuje śniadania, a w menu znajdziemy zarówno lekkie propozycje jak waniliowa owsianka z domową konfiturą czy jajka po benedyktyńsku, o aromatycznych, zdrowych naparach nie wspominając!

Na uwagę również zasługują … ściany, a zwłaszcza to, co na nich wisi i mówi do nas, zobaczyć można m.in. obrazy Urszuli Kamińskiej, artystki młodego pokolenia, malarki, graficzki i designerki, autorki znakomitego cyklu portretów „The People”, którym zachwycił się sam Richard Branson.

Nie zwlekajcie zatem, spieszcie do „Światła”, bo kiedy się stamtąd wychodzi, poczucie dobrego, energetycznego oświecenia długo jeszcze daje się we znaki. Polecamy od serca.

Mat. prasowe

Mat. prasowe

Chcecie wiedzieć więcej, zajrzyjcie na Facebooka Restauracji Światło


Artykuł powstał przy współpracy z restauracją Światło


Świąteczne gotowanie z Michel Moran? Oczywiście! Nam się udało i zdradzamy wam kilka przepisów ze wspólnych warsztatów

Redakcja
Redakcja
28 listopada 2018
Fot. Andrzej Szopa

Delikatny zapach wanilii, orzechów włoskich, świeżego ciasta na tartę, który za chwilę wyląduje w piekarniku… Czujecie i Wy? Tak, trochę się rozmarzyłyśmy i zwyczajnie zatęskniłyśmy za tą przedświąteczną krzątaniną. A wszystko za sprawą marki Kenwood i warsztatów kulinarnych z Michelem Moran, na które została zaproszona nasza redakcja oraz ulubieni blogerzy kulinarni, między innymi: www.poprostupycha.pl, smaker.pl www.beszamel.pl, chilliczosnekioliwa.pl, alaantkoweblw.pl, joli.com.

Przyznajemy szczerze, Michele Moran, jeden z najsympatyczniejszych i najbardziej znanych szefów kuchni w Polsce, nie ma co ukrywać, że jest nieco podobny, od tego, którego znamy ze szklanego ekranu – wiecznie uśmiechnięty, sympatyczny mistrz. Jemu uśmiech po prostu nie znika z twarzy. Ciepły, otwarty, uważnie słuchał naszych rozmów podczas wspólnego gotowania i zdradzał kilka swoich tajników.

Fot, Andrzej Szopa

W pierwszej odsłonie kulinarnego spotkania w ruch poszły miksery Kenwood albowiem w propozycjach blogerów bardzo dużo było przepisów z wykorzystaniem ciasta. Nasze kubki smakowe skradła tarta z kapustą i grzybami. Bierzcie przepis i próbujcie. W naszych domach zagości z całą pewnością.

KRUCHA TARTA Z GRZYBAMI I KISZONĄ KAPUSTĄ (POPROSTUPYCHA.PL)

Składniki:

Ciasto kruche:

125 g masła extra

230 g mąki pszennej

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

masło do wysmarowania formy

Farsz:

200 g leśnych suszonych grzybów np. borowiki, prawdziwki itp.

200 g pieczarek

200 g kapusty kiszonej

1 cebula

1 jajko

świeża natka kolendry i pietruszki

200ml śmietany 30%

3 łyżki parmezanu

sól

pieprz

olej

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki ciasta przełożyć do robota Kenwood, wyrobić na jednolite ciasto. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do naczynia do zapiekania (najlepiej okrągłej formy do tart) wysmarowanej masłem (ze skrawków ciasta wyciąć gwiazdki). Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 5 minut. Po tym czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.

Farsz:

Grzyby zalać wodą, obgotować, odcedzić, pokroić w paseczki, a kapustę drobno posiekać. Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kapustę, smażyć, jeszcze 5-6 minut, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Jajko roztrzepać ze śmietanką, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Na podpieczony spód tarty wyłożyć farsz, zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i parmezanem, ułożyć gwiazdki z ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec jeszcze przez około 25 minut.

Fot, Andrzej Szopa

**

Po części, w której prym wiodły blogerki kulinarne przyszedł czas, żeby posłuchać Michela i nauczyć się jego ulubionej potrawy, jaką jest – ravioli z kozim serem i pomidorkami. W naszym odczuciu dosyć czasochłonna sprawa i do tego trudna. Nasz mistrz wymyślił sobie coś w rodzaju dyniowej pierzynki, na którą miały być wyłożone pierożki, co okazało się wręcz idealnym połączeniem smaków. Ale żeby do uduszonej dyni z orzechami i cebulą dodać octu balsamicznego? Śmiało spróbujcie!

Odkrycie numer dwa – jak się ma dobre urządzenie w kuchni, to czas przygotowania nawet najtrudniejszego przepisu dzielimy na dwa…

RAVIOLI Z KOZIM SEREM I POMIDORAMI KONFITOWANYMI (MICHEL MORAN)

Składniki:

250 g mąki

2 jajka

100 g masła

240 gr świeżego sera koziego

6 pomidorków koktajlowych

10 g pomidorów suszonych w oliwie

Świeża bazylia

Rukola

Roszponka

Ocet biały winny

Oliwa z oliwek

Olej

Orzechy włoskie (2 garście)

250 g dyni piżmowej

Sól

Pieprz syczuański

Wykonanie: 

Do misy robota planetarnego Kenwood wkładamy mąkę, jajko, masło i sól do smaku, wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki, aby się schłodziło. W blenderze (np. będącym przystawką do robota) umieszczamy ser kozi, suszone pomidory, 5 listków bazylii oraz garść orzechów włoskich. Blendujemy na niejednolitą masę (zależy nam na różnorodnej strukturze), doprawiamy solą i pieprzem. Dynię oraz cebulę kroimy w kostkę, wkładamy je do miski, doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym, dodajemy garść rozdrobnionych orzechów włoskich. Całość podsmażamy na patelni, zachowując ich jędrność. Pomidorki koktajlowe skrapiamy oliwą i solimy, a następnie pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka lub kwadraty, nakładamy serową masą, przykrywamy ciastem i dokładnie zaklejamy brzegi. Wkładamy je do lodówki, aby się schłodziły. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju i smażymy ravioli, aż staną się rumiane. Na talerzu układamy świeże listki rukoli i roszponki, dynię z cebulą w winegrecie oraz konfitowane pomidory. Na wierzchu układamy nasze ravioli z kremowym nadzieniem serowym.

Smacznego!

I koniecznie zajrzyjcie na stronę www.youkencook.pl #kenwood, #kenwoodpolska #youkencook

Fot, Andrzej Szopa

Fot, Andrzej Szopa

Fot, Andrzej Szopa

Fot, Andrzej Szopa


Zobacz także

Co sobie ludzie pomyślą... to ich sprawa. Ty żyj własnym życiem, masz do tego przynajmniej kilka, ważnych powodów

Co sobie ludzie pomyślą… to ich sprawa. Ty żyj własnym życiem, masz do tego przynajmniej kilka, ważnych powodów

Najczęstsze błędy w relacji rodzic – dorosłe dziecko. Unikaj ich jeśli chcesz rodzinnego szczęścia

10 rzeczy, w które powinny zainwestować pary, by poprawić swój związek